dordeduca
0 evenimente in mai:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
27 august 2010 Mihai C

Cehia, beyond Praga. Chemarea provinciilor.

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii

Kromeriz

Cu ultimele forte, am reusit sa ma trezesc pentru a sasea zi consecutiv inainte de ora 8 dimineata. Cati dintre voi faceti asta in concediu?
Inca un tren si am ajuns la Kromeriz, undeva pe la 40 de km de Olomouc. Oraselul de aici traieste turistic prin prisma castelului care a intrat si el pe lista de monumente UNESCO a Cehiei.

Sunt peste 100 de castele raspandite de-a lungul Moraviei, aceasta zona fiind si o alternativa la fel de valoroasa pentru celebra vale a Loarei din Franta. Eu nu venisem pentru castelul propriu-zis, ci pentru gradinile atasate lui. Am aflat la fata locului ca gradinile nu sunt lipite de castel, ci sunt undeva la doi kilometri de oras. Kromeriz are vreo 30000 de locutori, e cochet, curat, foarte linistit.



Chiar daca a primit distinctia UNESCO, strainii nu prea se imbulzesc aici, dovada ca gazdele de la castel incercau sa imi explice printr-o engleza de clasa intai combinata cu mult dat din maini cum sta treaba cu vizitatul.

Cum sta treaba cu vizitatul?
Se cumpara un bilet combinat care iti asigura vizitarea tuturor obiectivelor UNESCO din oras:
Vizitarea castelului, urcarea in turnul castelului pentru panorama, gradinile.
Pretul biletului pentru tot turul e unul modic, 6€.
Am inceput cu panorama orasului. Uitati-va cum in Cehia si un orasel micut, de importanta secundara, arata ca scos din cutie.

Castelul se viziteaza numai in grup insotit de ghid, turul are loc la o ora fixa din zi (ora 11 am prins eu) si dureaza 90 de minute. Am intrat intr-un grup de vreo 40 de oameni. Din cei 40, doar 4 eram straini, restul cehi. Noua strainilor ne-au dat caiete cu explicatii. Dintre cei patru strainii, doar eu eram mandrul beneficiar al unui caiet cu explicatii in engleza, restul in germana. Va puteti da seama din aceasta situatie cam cati turisti straini ajung sa viziteze Kromeriz.
Si e pacat.
Kromeriz a fost al treilea castel pe care l-am vizitat in Cehia, dupa cele din Praga si Cesky Krumlov. Comparativ cu cel din Cesky Krumlov, turul interiorului castelului din Kromeriz a fost o experienta mult mai interesanta. Sali mai multe, mai mari, cateva absolut memorabile, vizita mai lunga, expunere mai densa (doamna nu a tacut din explicatii cehesti catre musterii domniei sale, iar eu am fost nevoit sa citesc vreo 15 pagini) si bonusul a fost un mic concert de muzica clasica intr-una din cele mai frumoase sali ale castelului.
Din pacate nu a fost voie fotografierea in interior, doar in exterior, dar mergeti pe mana mea si nu ratati acesti castel daca ajungeti prin Moravia.



Daca ati vazut filmul Amadeus al lui Milos Forman care a luat Oscarul pentru cel mai bun film acum mai bine de 20 de ani, aflati acum ca scenele de interior au fost filmate in castelul de la Kromeriz. Daca v-a placut filmul cu pricina, oricand pe lista capodoperelor cinematografice din toate timpurile, atunci aveti un motiv in plus sa ajungeti la castelul Kromeriz sa vedeti cu ochii vostri "Assembly Hall" unde a fost filmat.
Dar chiar si asa, castelul a fost doar un bonus al zilei. Adevaratul punct culminant au fost gradinile de la Kromeriz. Sunt impecabil intretinute, in stil englezesc, sub forma de labirint cu desene inedite facute din iarba si flori in fiecare compartiment al gradinii, amplasate pe o intindere vasta (eu m-am plimbat vreo jumatate de ora prin ele, nu le-am dat de cap si am obosit). Sunt foarte fotogenice, recomand fotografilor sa includa in tolba si un obiectiv wide ca sa faceti poze mai spectaculoase decat ale mele.

Kromeriz - gradina castelului

Dupa ce vedeti pozele mele cu gradinile de la Kromeriz, eu va recomand sa incercati sa vedeti filmul "Anul trecut la Marienbad" al lui Alain Resnais. Nu o sa intelegeti niciodata in termeni rationali corelarea asta pe care o fac eu intre gradini si film, nici eu nu pot sa o explic, dupa cum nici filmul nu trebuie pus in termeni "a il intelege/a nu il intelege", ci de a incerca sa te lasi hipnotizat de niste locuri si niste momente care ti se intampla in viata. Fara explicatii.

Oricum:
Orasul - cochet si linsitit, o imensa placere sa te plimbi prin el pentru o jumatate de zi.
Castelul - o experienta foarte interesanta, pe care v-o recomand din toata inima.
Gradinile - o minunatie! Cireasa de pe tortul Kromeriz.

______
Autor: Mihai Cristea
PREV 7 NEXT
Pagina: 123456 7 8
 
Tag-uri
Nu exista tag-uri atasate.
Impresii
Contine 35 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMai 2024 Anul urmator
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]