dordeduca
0 evenimente in mai:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
27 august 2010 Mihai C

Cehia, beyond Praga. Chemarea provinciilor.

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii

Kutna Hora

Citeam astazi in tren pe drum spre Kutna Hora primele zeci de pagini din "The tipping point". E o carte ce a facut cariera de curand si incearca sa teoretizeze o idee simpla: multe fenomene disparate din lume au o explozie, un fitil, un "tipping point", ceva ce le face sa devina dintr-un eveniment aparent banal un fenomen de masa, uneori planetar. Ce au in comun raspandirea exploziva a gonoreei in Baltimore, marketingul de succes fantastic al pantofilor Hush Puppies si scaderea ratei crimei in New York? Analizate sociologic, toate pornesc intr-un mod asemanator, au un "tipping point".



Sa ne imaginam Praga si Kutna Hora, timp de 300 de ani (1200-1500) doua asezari rivale, egale din punct de vedere valoric, in competitie una cu alta.
Atunci mi-a traznit ideea ca trebuie sa existe un "tipping point" pentru care doua asezari umane cu potential egal in vremurile indepartate au evoluat in asa fel incat avem imaginea lor de azi:
Praga - o metropola, unul din cele mai frumoase orase mari din lume. Kutna Hora - o asezare de 20.000 de suflete, o "Praga MiniMe", o varianta minimizata, stilizata, aerisita si incantatoare a marii metropole.
Care e tipping point-ul pentru situatia actuala? Sa raspunda specialistii, istoricii.

Asemanarile sunt uneori evidente, mergi pe jos prin Kutna Hora si te gandesti ca e un loc ce iti transmite mesajul: "bai, hai sa se imbulzeasca toti turistii in Praga si sa ajunga foarte putini sa ma vada si pe mine, care sunt la fel de frumoasa, dar mai mica si fara sclipici"

Sa luam cronologic ziua de azi:
Kutna Hora e atat de mica, incat exista o singura linie de autobuz ce strabate tot orasul in cerc din 30 in 30 de minute, dupa care o ia de la capat. Probabil si orasul Baicoi din Romania (echivalent ca populatie cu Kutna Hora) ar fi facut efortul sa isi traga o linie de autobuz daca ar fi avut sub strasina sa ce va arat in continuare. :)
Asadar iei autobuzul din statie si opresti un kilometru mai incolo intr-un oras in care rar vezi doi-trei trecatori si 2 masini pe strada.

Primul punct de atractie, cea mai veche biserica a ordinului cistercian din Boemia, ordin pe la 1142. Cistercienii reprezentau un ordin monahal cum exista si franciscanii, si benedictinii etc. dar cu reguli foarte stricte de viata, un regim cazon foarte greu de inchipuit pentru un om de azi.



Biserica a suferit de-a lungul vremii multe asalturi, pradari si arderi, dar stilul asta gotic de secol 17 e unicat in lume, il vedeti asa doar in Boemia. E cea mai mare catedrala in stil "gotic de Boemia" din toata Cehia. Biserica face parte si din patrimoniul UNESCO. Am intrat sa o vizitez, uluire. Era goala si canta muzica de orga. Doar o tanti la taiat biletul. A fost unul din momentele magice ale excursiei mele de pana acum, sa ai un monument doar pentru tine.

Am iesit si am luat-o la pas prin orasel catre urmatorul punct de atractie.
De la intrare, totul prevestea cam la ce sa te astepti.

Chiar daca mai citisem inainte despre ce e vorba, vazusem poze, nimic nu egaleaza senzatia pe care o ai pe viu cand vezi o asemenea ciudatenie. 



Osuarul din Sedlec. Vreme de cateva secole a fost un depozit de cadavre. Cum de-a lungul secolelor pe aici au trecut si ciuma, si razboaiele, pe la 1870 clericii si-au dat seama ca s-au strans osemintele de la vreo 40000 de suflete si s-au gandit sa le foloseasca in mod creativ. Au angajat un artist pentru treaba asta si rezultatul e ceea ce vedeti si voi: ornamente subtile, candelabre din cranii, blazoane uriase din oseminte, munti de cranii aranjate gigea, ceva ca arata ca funia de usturoi, dar e facuta din cranii etc.



Dupa osuarul din Sedlec am ajuns in mijlocul orasului unde minunile s-au succes una dupa alta, in alternanta cu ce vazusem ieri la Praga.



Catedrala Sf. Barbara, o idee mai mica decat rivala de la castelul din Praga, la fel de grandioasa. Insa daca ieri am vazut St. Vitus cu 2000 de oameni in jur, azi am vazut Sf. Barbara cu maxim 20. Imaginati-va diferenta.

Kutna Hora e un oras-cetate asezata pe un deal, ca Sighisoara, intr-un decor natural idilic, plin de alei serpuitoare si unghere ascunse foarte pitoresti, ce adaposteste cateva edificii colosale. Un orasel medieval splendid, ce isi pastreaza un aer autentic (mi-a placut mai mult Kutna Hora decat Tallinn), deloc comercial, pe care vi-l recomand din sufletul meu pentru sufletul vostru.




______
Autor: Mihai Cristea
PREV 2 NEXT
Pagina: 1 2 345678
 
Tag-uri
Nu exista tag-uri atasate.
Impresii
Contine 35 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMai 2024 Anul urmator
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]