dordeduca
0 evenimente in mai:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
27 august 2010 Mihai C

Cehia, beyond Praga. Chemarea provinciilor.

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov e turistic, dar eu nu ii gasesc niciun cusur. Oriunde indrepti aparatul foto, iese o vedere din aia de transmis acasa. Nu trebuie sa te chinui prea mult.
N-as putea sa va zic daca a fost mana omului sau a naturii. Vltava (acelasi rau care trece si prin Praga) s-a unduit ca un sarpe printre dealuri si a lasat o asezare de cladiri medievale ca o insula. O pozitionare formidabila. Peste pod de insula sta un castel care parca a fost pus acolo de un pictor.
Cand urci la castel panorama "insulei" e perfecta.




Cobori la nivelul solului pe insula si fiecare casa e o bijuterie, cu flori rosii la fereastra, iar stradutele ce le gazduiesc serpuiesc molatec in sus si in jos.
Evit sa continui in stilul asta, pentru ca incep sa sun foarte gay, incep sa aberez despre castel, casute cu pitici si nori pufosi. Dar asta e realitatea.

E foarte compact. Cu ocazia cautarii locului de cazare, am vazut tot orasul. Daca vrei sa treci prin toate stradutele de prin tot Cesky Krumlovul si esti un pensionar cu baston, iti va lua o ora sau doua. Din orice punct in orice punct ajungi in 10 minute la pas. Chiar stateam sa ma gandesc ca daca mi-a luat o ora ca sa vad tot Cesky Krumlovul, cum o sa ma simt maine seara in Telc, care e de trei ori mai mic? Aia au doar o strada. Dar sa nu anticipam.



Piesa de rezistenta a orasului e castelul. Pe nume Krumlov. Se viziteaza pe bucati si numai cu tururi cu ghid. Adica un om care conduce grupul prin salile castelului. Exista turul 1 si turul 2 care iti arata diferite sali ale castelului si turul 3 care inseamna un singur obiectiv: teatrul medieval din castel.
Fiecare tur poate fi luat cu un ghid in ceha, engleza sau germana. Aici apare discriminarea fata de turistul strain: daca vrei un tur cu ghid in engleza/germana costa mai mult, aproape dublu decat turul cu ghid in ceha. Comparativ, daca ai cumpara toate cele trei tururi in engleza, te-ar ajunge pe la vreo 40€. Daca le-ai cumpara pe toate cu ghid in ceha, ar costa vreo 20.

Sigur, nimeni nu iti interzice tie turist strain sa te alaturi unui grup de cehi. Ceea ce am facut eu: m-am lipit cu cehii pentru tururile 1 si 3 (teatrul e cel mai scump). Oricum dadusem banii pe cartea cu Cesky Krumlov care explica fiecare camera din castel. In timp ce doamna turuia in ceha la fiecare camera, eu citeam ghidul.
Nu sunt zgarcit, sunt destept si descurcaret ca tot romanul. :)

Nu e voie sa pozezi in interiorul castelului. O sa imi ramana in minte multa vreme Masquerade Hall (sala mascaradelor ... sau a mascaricilor?). Pun link sa va fac pofta.

Imi masor foarte atent cuvintele: teatrul de la castel nu e doar o minune a Cesky Krumlov-ului, e o minune a intregii lumi. E unul din singurele doua teatre de acest tip (al doilea e in Suedia) care a supravietuit intact pana azi in forma initiala. O bijuterie baroca de ramai cu gura cascata. Ca sa fac o analogie, e tipul de teatru Globus, unde care se jucau piesele lui Shakespeare chiar atunci cand le scria el, pastrat intact pana in ziua de azi. Cu decoruri si tapiterii pastrate de atunci, ce se miscau cu un sistem mecanic ingenios aflat la subsol, cu roti, scripeti, parghii, galere trase de "sclavi", cu butoaie si alte parascovenii din lemn care imitau fiecare sunet al naturii (ploaie, vant, tunet).
Trebuie sa il vedeti ca sa va impresioneze cum m-a impresionat pe mine.

Ca orice castel din poveste ce se respecta, el continua cu gradina din poveste, cu ronduri impecabil ingrijite, cu fantani si statui



...ce continua cu alei prin paduri, care duc la un lac cu nuferi, stuf si ratuste (v-am avertizat ca o sa sune zaharisit, dar ce sa fac, asta e materialul clientului?)



Cat va costa?
Pentru un loc atat de frumos si de turistic, cehii au practicat preturi foarte de bun simt. Preturile sunt mai mici ca in Praga. Si e posibil ca o zi in Cesky Krumlov sa coste mai putin decat o zi la Poiana Brasov. De fapt nu stiu, nu am fost de curand in statiunile noastre de munte.
Estonienii au facut din Tallin Disneyland medieval. Cehii sunt cu un pas in urma. Nu i-a dus capul inca sa umple strazile cetatii cu cavaleri, cai, domnite, hangite, arcasi, arlechini si consultante de vederi. Din punctul asta de vedere eu tin sa le multumesc pentru ignoranta de care au dat dovada :)

Mizati pe:
· 40€ pentru camera dubla la pension (care nu e hostel, e pensiune, e hotel mai mic). Camerele sunt mici (deh, si orasul e mic), dar eu am stat in doua nopti in doua pensiuni si ambele au avut: mic dejun inclus, baie proprie, TV, wi-fi gratuit, curatenie ca in palma. Evident cele plasate in casutele din piata centrala de pe insula cer dublu, dar ajungeti acolo de oriunde in 5-10 minute pe jos.
· un fel de mancare la restaurant sofisticat pe malul raului cu priveliste de genul asta a costat vreo 8€.
· o bere intre 1 si 2€
· un magnet 2-3€.
Va las pe voi sa faceti comparatia cu preturile si calitatea de la noi. O fi mult, o fi putin?

______
Autor: Mihai Cristea
PREV 3 NEXT
Pagina: 12 3 45678
 
Tag-uri
Nu exista tag-uri atasate.
Impresii
Contine 35 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMai 2024 Anul urmator
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]