dordeduca
0 evenimente in aprilie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Stiri
14 aprilie 2006

Festival de muzica veche ... si buna

galeriefilmcazarehartaComentarii
Daca nu v-ati facut deja planuri de vacanta pentru luna iulie si sunteti doritori sa ascultati muzica veche si sa vizitati zona Ciucului, nu uitati ca in perioada 8 – 16 iulie se va desfasura Festivalul de Muzica Veche in cateva orase si sate de langa Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc, Cristuru Secuiesc, Lazarea, Gheorghieni, Borsec, Tusnad. Organizatorii festivalului ne tin la curent cu ultimele informatii:

Dupa cateva conferinte de presa, tinute la Bucuresti si Miercurea Ciuc, respectiv in urma unor prezentari mediatice, se creioneaza, pe langa conceptia deja cunoscuta, programul Festivalului de Muzica Veche din Miercurea Ciuc, programat pentru mijlocul lunii iulie.

Interesul deosebit si dorinta puternica de participare pot fi limitate doar de sursele existente de finantare. In paralel cu definitivarea programului, se afla in curs de pregatire materialele de presa ale festivalului – afise, invitatiile, caiete de program –, prind contur programul si locatiile manifestarilor zilnice, cu unicul scop de a asigura nivelului european autentic al actiunii, organizata de Centrul Cultural Judetean Harghita, in colaborare cu Fundatia Thalia, Primaria municipiului Miercurea Ciuc, cu sprijinul Consiliului Judetean Harghita si al Prefecturii judetului Harghita.

Obiectivul imediat pe care si-l propune festivalul ramane cresterea prezentei muzicii istorice autentice in viata culturala romaneasca, prin interpretarea muzicii perioadelor medievale, renascentiste si baroce pe instrumente de epoca si prin prezentarea unor spectacole in coregrafie si costumatie de epoca.

Acest lucru reiese deosebit de pregnant din modul deosebit de atent prin care consilierii artistici ai festivalului au conceput si au alcatuit din timp lista invitatilor participanti, precum si programul festivalului, manifestarile muzicale si de alte genuri artistice grupate pe diverse cicluri sau zile tematice. In cadrul zilelor tematice, de exemplu, manifestarile vor fi subordonate promovarii unor culturi muzicale nationale sau regionale. Astfel, in cadrul festivalului, cate o zi va fi consacrata muzicii franceze, japoneze, germane sau transilvanene. Totodata, in cadrul programelor muzicale, sunt sustinute in mod deosebit acele proiecte care promoveaza manifestarile comune ale unor muzicieni si artisti apartinand diverselor culturi nationale.

Artistii participanti la festival, pe langa Romania, provin din tari ca Ungaria, Marea Britanie, Germania, Franta, Italia si Republica Ceha.

Este un lucru hotarat si intru totul firesc ca, pe langa concertele de muzica veche, in cadrul festivalului sa fie prezente spectacole de teatru (commedia dell'arte si marionete), dans (istoric sau inspirat din teme traditionale), proiectii de film mut cu improvizatii muzicale, poezie, expozitii de fotografie si arta plastica, mestesuguri, artizanat, gastronomie etc. De asemenea, se vor organiza masterclass-uri de canto baroc, instrumente istorice, dans renascentist si baroc, activitati care vor ridica stacheta profesionala a intregii manifestari.

Festivalul este onorat sa beneficieze de sustinerea profesionala si morala a distinsei invitate, doamna Mary Collins, profesoara de dans, coregrafa si actrita din Marea Britanie, precum si a unor muzicieni si ansambluri de mare clasa din tara si de peste hotare.

Departamentul pentru Relatii Interetnice al Guvernului Romaniei este si in acest an principalul sustinator acestui festival deosebit de talie internationala. Totodata, firma multinationala Orange s-a oferit sa sprijine cu o suma considerabila actiunea, devenind astfel sponsorul principal al festivalului din acest an.

Nu intamplator, municipiul Miercurea Ciuc si-a asumat raspunderea si initiativa organizarii unei astfel de manifestari inca cu doua decenii si jumatate in urma. In secolul al XVII-lea, viata culturala a orasului a fost marcata in mod definitoriu de prezenta si realizarile carturarului franciscan de origine romana, Joannes Kajoni (1629-1687), care si-a desfasurat activitatea pedagogica la Sumuleu-Ciuc. Kajoni a fost un renumit interpret la orga, a infiintat prima tiparnita din zona, editand aici prima culegere de cantece bisericesti catolice. A pus bazele unor culegeri folclorice de mare pret, renumitul Codex Kajoni constituind de fapt o bogata culegere de dansuri populare din regiune. Unul dintre dansurile romanesti culese de Kaioni a devenit mai tarziu, poate si datorita raspandirii sale folclorice, imnul revolutionarilor din tabara lui Ferenc Rakoczi.

La editia din acest an, echipa de organizare a festivalului are intentia ca toti artistii si spectatorii care sosesc in judetul Harghita sa aiba posibilitatea de a cunoaste indeaproape frumusetile naturale, istorice si traditionale ale acestui tinut, potentialul sau cultural si spiritual, simtindu-se ca acasa si bucurandu-se in cele mai bune conditii posibile de maiestria artistica a invitatilor.
Tag-uri
Nu exista tag-uri atasate.
 
stiri
Garana din ce in ce mai mare - Program final
16 mai 2018
Garana din ce in ce mai mare - Program final

A 22-a editie a super-festivalului de jazz din inima & ficatul Semenicului propune 24 de concerte pe 3 scenpe larg


Daca e Gopo, e prono
26 martie 2018
Daca e Gopo, e prono

Pronosticurile redactiei ddd pentru a 12-a editie a Galei cinematografiei romanestipe larg


Fondul Jazz in the Park: call for projects (30.000 EUR)
02 martie 2018
Fondul Jazz in the Park: call for projects (30.000 EUR)

Fondul Jazz in the Park, mecanismul prin care participantii sustin arta si se implica in comunitate.pe larg


Trasee noi in Colinele Transilvaniei
14 ianuarie 2018
Trasee noi in Colinele Transilvaniei

Reteaua a fost dezvoltata cu inca 350 de km, pe sectiunea de sud a destinatiei, zona Rupea - Sibiu - Mediaspe larg


Ce-a fost bine in 2017: primul an fara accidente aeronautice mortale
02 ianuarie 2018
Ce-a fost bine in 2017: primul an fara accidente aeronautice mortale

*zboruri comerciale (cu reactie) de pasageri pe larg


Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorAprilie 2024 Anul urmator
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]