dordeduca
0 evenimente in iunie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Stiri
14 ianuarie 2018

Trasee noi in Colinele Transilvaniei

galeriefilmcazarehartaComentarii
In perioada ianuarie 2016 - ianuarie 2017, Asociatia Mioritics a desfasurat proiectul Dezvoltare durabila prin ecoturism in Colinele Transilvaniei, prin care a dublat reteaua de trasee de drumetie si biciclete din destinatie, a contribuit la dezvoltarea infrastructurii tipice, a lucrat cu 20 de scoli si cum comunitatea locala intr-o campanie educationala, a stimulat antreprenoriatul local, promovand destinatia pe plan intern si international.

Obiectivul proiectului a fost dezvoltarea durabila a comunitatilor din interiorul sitului Natura 2000 Hartibaciu-Tarnava Mare-Olt, ce se suprapune pe destinatia de ecoturism Colinele Transilvaniei, prin dezvoltarea ecoturismului in regiune si stimularea participarii localnicilor (in special a celor din categoriile vulnerabile).

Prin eforturile Asociatiei Mioritics, reteaua de trasee de biciclete si de drumetie care strabat cea mai marie arie protejata continentala din Romania - situl Natura 2000 Podisul Hartibaciului - Tarnava Mare, a fost completata cu 350 de km, pe sectiunea de sud a destinatiei Colinele Transilvaniei, ce se intinde pe suprafata acestui sit. Turistii pot acum sa parcurga drumuri care traverseaza peste 60 de sate cu biserici fortificate si sa ajunga cu bicicleta intre Tarnava Mare si Olt, de la Sighisoara la Fagaras, de la Sibiu sau Medias la Rupea.

Aproximativ 30 de noi trasee au fost introduse in retea, iar lucrarile au inclus: obtinerea acordurilor autoritatilor regionale si locale; verificarea, testarea, selectia drumurilor si potecilor ce au fost marcate; identificarea punctelor de interes pentru turisti; aplicarea marcajelor (rosu si albastru, banda, cruce si triunghi); inregistrarea track-urilor GPS; realizarea hartilor, a panourilor informative si a sagetilor indicatoare. Drept urmare, in prezent, retea totalizeaza acum aproape 600 de kilometri. Exista un numar total de 62 de trasee - cel mai lung fiind de 29,2 kilometri (Viscri - Dealul Ciorilor) si cel mai scurt, de 1,6 kilometri (Sighisoara - Platoul cu stejari seculari Breite) - si 70 de panouri informative amplasate in localitati traversate de trasee si in punctele importante de pe trasee. Datorita reliefului foarte accesibil (cel mai inalt varf este de 701 metri - Dealul Birom, Daia, jud. Mures) si a diversitatii optiunilor, acestea pot fi parcurse de o paleta larga de turisti, inclusiv familii cu copii, dar exista si circuite dedicate celor care isi doresc mai mult si au o conditie fizica mai buna.

Completarea acestei retele de trasee are tocmai scopul de a-i aduce pe oamenii din orasele aglomerate si prafuite in natura, intr-o zona unica - cel putin la nivel european - din punct de vedere al bogatiei naturale si al sursei hranei sanatoase. Mai multe detalii despre retea si traseele disponibile pot fi gasite atat in varianta online, pe trasee.colinele-transilvaniei.ro, dar si in brosura dedicata, disponibila la centrele de informare, dar si la spatii de cazare din destinatie.

De asemenea, reteaua de trasee are o foarte importanta miza socio-economica; ea reprezinta un "produs" in jurul caruia localnicii isi pot dezvolta o oferta de turism rural, ca sursa suplimentara si, in multe cazuri, necesara de venit. Tot in cadrul proiectului, au fost create 10 pachete ecoturistice, ce pun in prim plan descoperirea culturala prin natura si miscarea in aer liber, implicand intr-o mare masura actorii locali. Mai mult, trei noi puncte de inchiriere biciclete au fost infiintate, ele fiind ulterior date spre administrare unor antreprenori locali. In felul acesta, a fost dat cateva prime exemple de buna practica, pentru a oferi localnicilor o motivatie mai puternica pentru a proteja biodiversitatea si a pastra practicile si traditiile agricole si culinare, intr-un context economic si politic din ce in ce mai dificil pentru micii producatori.

Tot pentru constientizarea si implicarea comunitatii locale in ideea de ecoturism si de protejare a naturii, a fost desfasurata o ampla campanie de activitati educationale si de cercetare, pe parcursul celor 2 ani de proiect. Un total de 20 de scoli au raspuns afirmativ si peste 900 de copii au beneficiat de ateliere interactive si practice prin care au aflat mai multe despre valoarea naturala si culturala a locurilor natale, descoperindu-le prin ochii unui turist si deslusind, totodata, tainele realizarii unei harti. In cadrul acestor activitati, au fost identificate peste 230 de toponime, toate atasate unei povesti aflate de la membrii ai familiei, vecini sau oamenii din sat. Mai mult, o mare parte dintre ei, au devenit ambasadori locali ai destinatiei si ai ecoturismului, promovand dezvoltarea rurala din interior si implicare activa in oferirea de solutii pentru problemele locale.

Durata proiectului a fost de 24 de luni, iar valoarea sa totala este de 83.696,00 CHF,  din care valoarea grantului elvetian este de 74.976,00 CHF, reprezentand 89,58% din totalul costurilor eligibile.

Proiectul este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa (www.swiss-contribution.ro, www.swiss-contribution.admin.ch/romania). Acest website nu reflecta neaparat pozitia oficiala a guvernului elvetian. Responsabilitatea pentru continutul acestuia este asumata in intregime de Asociatia Mioritics.

Tag-uri
Nu exista tag-uri atasate.
 
stiri
Garana din ce in ce mai mare - Program final
16 mai 2018
Garana din ce in ce mai mare - Program final

A 22-a editie a super-festivalului de jazz din inima & ficatul Semenicului propune 24 de concerte pe 3 scenpe larg


Daca e Gopo, e prono
26 martie 2018
Daca e Gopo, e prono

Pronosticurile redactiei ddd pentru a 12-a editie a Galei cinematografiei romanestipe larg


Fondul Jazz in the Park: call for projects (30.000 EUR)
02 martie 2018
Fondul Jazz in the Park: call for projects (30.000 EUR)

Fondul Jazz in the Park, mecanismul prin care participantii sustin arta si se implica in comunitate.pe larg


Trasee noi in Colinele Transilvaniei
14 ianuarie 2018
Trasee noi in Colinele Transilvaniei

Reteaua a fost dezvoltata cu inca 350 de km, pe sectiunea de sud a destinatiei, zona Rupea - Sibiu - Mediaspe larg


Ce-a fost bine in 2017: primul an fara accidente aeronautice mortale
02 ianuarie 2018
Ce-a fost bine in 2017: primul an fara accidente aeronautice mortale

*zboruri comerciale (cu reactie) de pasageri pe larg


Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorIunie 2024 Anul urmator
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagin─â | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru pl─âcerea cititorilor no╚Ötri. Avem totu╚Öi ni╚Öte Condi╚Ťii de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan ├«n hibernare; posibil s─â┬árevenim ├«ntr-o form─â nou─â. ┬»\_(Ńâä)_/┬» [Fb / Ig]