dordeduca
3 evenimente in aprilie:
atletism (1) rock (1) metal (1) festival (1) etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Stiri
15 noiembrie 2017

Harta padurilor potential virgine, cvasivirgine si virgine de-a dreptul

galeriefilmcazarehartaComentarii

Or avea vecinii ai mai civilizati Spotify, nivel de trai si alte sofisme, dar tot caprele noastre sunt cele mai salbatice! tot caprele noastre salbatice sunt mai multe! Lupi, ursi, ras ca-n Romania nu mai gasesti!
Pentru ca (inca) ne permitem: Carpatii romanesti sunt acoperiti de cele mai vaste paduri virgine din zona temperata a Uniunii Europene.

Exista insa riscul vizibil ca situatia asta sa fie trecatoare. Avem mai multe, da nu fara numar1. In context, pentru a sti macar ce-avem depierdut, Greenpeace, alaturi de 2 universitati (Germania si RO/Iasi) au savarsit o contabilitate a codrilor neprihaniti (sau potential neprihaniti si nu foarte prihaniti): harta a padurilor virgine potentiale din Romania

'Este pentru prima oara la nivel european cand se dezvolta si testeaza o metodologie de teledetectie pentru evaluarea padurilor batrane intacte, potential virgine si / sau cvasivirgine2'.

Intinderile de codru, depinde cum te uiti la ele, se impart (am aflat cu ocazia asta) si intre virgine de tot (intacte), cvasivirgine, potential virgine - si restul de 'has-beens' (trecute prin ascutisul omului). ;

  • Topul judetelor unde s-au identificat paduri virgine potentiale: Brasov 49.601 hectare; Caras Severin 39.513 hectare; Arges 38.918 hectare.
  • Cea mai mare densitate de paduri virgine potentiale se afla in situl Natura 2000 Fagaras.

Alaturi de carte, a fost lansat si studiul Situatia padurilor virgine din Romania - o radiografie a eforturilor de salvare a padurilor virgine din Romania si o actualizare, realizata la mai mult de 12 ani distanta, de la ulxxtimul inventar partial ( 2005).

Situatia padurilor virgine din Romania

Ne asteptam ca acest exercitiu sa fie considerat de catre Ministerul Apelor si Padurilor o invitatie la actiuni rapide si concrete pentru salvarea padurilor virgine din Romania. Primul pas in protejarea acestor ecosisteme extraordinare este realizarea unei evaluari preliminare care sa ofere o estimare a suprafetei totale potentiale si sa restranga aria de parcurs in teren pentru documentare. Exact asta ofera Harta padurilor virgine potentiale realizate de Greenpeace Rradiomania, impreuna cu Universitatea Eberswalde si Universitatea Al. I. Cuza din Iasi. - Valentin Salageanu, coordonator de campanie paduri si biodiversitate Greenpeace Romania.
"in prezent, exista voci, atat in tara, cat si in strainatate, care incearca sa acrediteze faptul ca in Carpatii romanesti nu s-au mai pastrat paduri virgine, toate padurile fiind parcurse cu taieri in trecut si avem de-a face exclusiv cu paduri gospodarite de om. Iar padurile care contin elemente de arboret cu varste de peste 140-160 de ani sunt in realitate paduri din care s-au extras selectiv fie arbori din anumite specii, cu valoare economica la vremea respectiva ... Astfel de afirmatii sunt generate fie dintr-o necunoastere a realitatii cu privire la istoricul padurii si silviculturii romanesti, fie de intentia de a pune sub semnul intrebarii procesul de protejare a acestora." - Iovu-Adrian Biris
"Pare sa fie un pic incorect ca tarile carpatice care au reusit sa nu isi distruga mostenirea naturala in trecut (la fel de mult ca altii), acum au o responsabilitate mai ridicata fata de conservarea padurilor virgine. O logica de afaceri ar sustine ca Romania are dreptul de a-si distruge ecosistemele pentru a creste dezvoltarea socio-economica, asa cum s-a procedat in trecut in Germania, Olanda, Belgia si multe alte tari. intr-adevar, Romania are dreptul suveran de a repeta aceleasi greseli comise de alte natiuni. Dar are si oportunitatea de a propune o noua abordare, orientata catre un model de dezvoltare durabila centrat pe ecosistem. Romania are un rol cheie in conservarea padurilor Europene si o sansa unica de a fi tara numarul unu in Europa in privinta gestionarii responsabile a padurilor." - Prof. Dr. Pierre L. Ibisch, Professor for Nature Conservation, Rolul cheie al Romaniei in conservarea padurilor virgine din Europa, Harta Padurilor Virgine Potentiale.

Studiul, catalogul, harta si metodologia studiului (+ video). ;

1

2Cvasivirginitatea, ce?

Definitie: Padurea cvasivirgina este padurea virgina din trecut, care, intre timp, a suferit modificari antropice observabile, nesemnificative asupra structurii, statiunii si proceselor ecosistemice.

Lipsa interventiilor silviculturale in ultima perioada de 30 de ani. Se admit cel mult 5 cioate vechi la hectar, avad diametre de peste 15 cm, aflate in diferite stadii de descompunere. Prezenta lemnului mort pe picior si la sol, aflat in diferite stadii de descompunere. Consistenta - indicele de inchidere a coronamentului - naturala sau apropiata de aceasta adecvata conditiilor stationale, variabila in raport cu faza de dezvoltare. in conditii stationale precare consistenta este mult subunitara. Sol nealterat de eroziune datorata interventiilor antropice. Se admit drumuri vechi de exploatare, dar acestea sunt neutilizate si acoperite in mod natural cu litiera, plantule, arbusti, arbori si/sau plante ierboase. Absenta drumurilor si constructiilor in padure sau existenta unor drumuri care nu au fost utilizate in ultima perioada de 30 ani. Fac exceptie infrastructura managementului de cercetare stiintifica si a unor trasee tematice si/sau turistice, precum si pichetarea limitelor amenajistice.

Paduretul cvasivirgin, definitie cf. Ministerul Mediului si Padurilor, since 2012

Tag-uri
Greenpeace La
 
Stiri
Contine 5 poze
 
stiri
Daca e Gopo, e prono
26 martie 2018
Daca e Gopo, e prono

Pronosticurile redactiei ddd pentru a 12-a editie a Galei cinematografiei romanestipe larg


Serafimii sopra tutti
17 martie 2018
Serafimii sopra tutti

Filmul debutantului Daniel Sandu domina nominalizarile celui de-al 12-lea Gopope larg


Ce-a fost bine in 2017: primul an fara accidente aeronautice mortale
02 ianuarie 2018
Ce-a fost bine in 2017: primul an fara accidente aeronautice mortale

*zboruri comerciale (cu reactie) de pasageri pe larg


Harta padurilor potential virgine, cvasivirgine si virgine de-a dreptul
15 noiembrie 2017
Harta padurilor potential virgine, cvasivirgine si virgine de-a dreptul

Contabilitatea codrilor neprihaniti, potential neprihaniti si foarte putin prihanitipe larg


Cultura in Sura
21 august 2017
Cultura in Sura

Calendar reprezentatii in satele din Colinele Transilvanieipe larg


Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorAprilie 2018 Anul urmator
      01
02030408
091011121314
161718192021
23242526272829
30      
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagin─â | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru placerea cititorilor nostri. Avem totusi niste Conditii de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact