dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
26 martie 2018 brz, Daniel

Un pas in urma cinema-ului

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii

Si-incepuse atat de bine!

O mana de tineri veseli si isteti invadeaza sala, urcand apoi pe scena, purtand bannere anti-soros, anti-gay, anti-Noul Val, scandand sloganuri pro-centenar, pro-filme cu cai. Un atac inteligent la adresa manifestarilor de prostie mineralizata care pusesera stapanire pe sala de cinema de la Muzeul Taranului Roman in urma cu doar cateva saptamani.


Prologul reprezinta cea mai buna reteta de ridicare a temperaturii pentru sutele bune (spre o mie) de spectatori relativ congelati de frigul inca semnificativ al acestui martie siberian. Frig ce a pus la grea incercare vedetele (si asa, putine) covorului rosu, intelegand prin asta acele celebritati dispuse sa pozeze fotografilor in fata panoului Gopo. Pacat ca acest mic eveniment, de care se poate bucura orice bucurestean aflat in trecere prin fata Teatrului National, nu e mai bine promovat inaintea Galei. Ar fi un prilej foarte placut de baie de multime pentru actori, regizori si ceilalti oameni din industria cinematografica.

Incepe Gala, gazduita, pentru a treia consecutiv, de Alex Bogdan. Alert, adecvat, auto-ironic, Bogdan reuseste cea mai buna performanta de pana acum in acest rol. Ritmul trepidant capteaza sala, supra-populata la parter (Pavel Bartos sta pe scari), ceva mai aerisita pe verticala in sus (locuri libere in multe loje de la nivelul 2). Mariana Mihut, Victor Rebengiuc, Daniela Dima si Andrei Serban impart o loja si multe zambete. In compartimentul vecin, apare Jacqueline Bisset, prezenta deja obisnuita in salile de teatru bucurestene.

Nu e vorba ca exista si multe absente. Dintre nominalizati, unii si castigatori, nu sunt de zarit Nae Caranfil, invoit medical (nominalizat pentru cel mai bun regizor si scenarist, premiat pentru cea mai buna muzica originala, alaturi de Bogdan Dimitriu si Liviu Manescu, pentru 6.9 pe scara Richter), Adrian Sitaru si Calin Netzer (ambii nominalizati la cel mai bun regizor), Diana Cavaliotti, proaspata mamica (premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal in Ana, mon amour), Andi Vasluianu si Alexandru Potocean (nominalizati la cel mai bun actor in rol principal) sau Andrei Dascalescu (regia celui mai bun documentar, Planeta Petrila). Lipsesc si aproape toate numele mari ale cinema-ului local, ne-nominalizate sau ne-desemnate sa inmaneze premii. Exceptie: Ana Ularu. Si Tudor Giurgiu, doar ca el nu se pune, fiind organizatorul Galei.

Ana Ularu - New look, same charm
Ana Ularu - New look, same charm

Discursurile de laudatio si cele de multumire sunt, totusi, prea scurte. TVR 2 vrea sa inghesuie intreg evenimentul in 2 ore si jumatate si, pe masura ce trece timpul, asta afecteaza calitatea evenimentului. Apar nesincronizarile, micile gafe (discursul criticului Bujor T. Rapeanu (Premiul Special) e intrerupt pentru publicitate; imaginile cuvenite lui Lucian Ifrim, pentru nominalizarea sa la actor secundar in Aniversarea, il prezinta, de fapt, pe fratele sau, Gheorghe Ifrim, si el parte din distributia filmului lui Dan Chisu), totul culminand cu taierea speech-ului Adei Solomon (producatorul Un pas in urma serafimilor, castigatorul premiului cel mai bunfilm) pentru a face loc, la tv, unui (sic!) film! Intamplator sau nu, Ada Solomon vorbea despre precaritatile sistemului romanesc de cinema, inclusiv despre absenta unei sali bucurestene dedicate filmului.

Ada Solomon, oferind cel mai consistent discurs al serii
Ada Solomon, oferind cel mai consistent discurs al serii

Si-a continuat atat de ciudat!

A trecut doar un an de cand Sieranevada lui Cristi Puiu a luat tot ce se putea lua in detrimentul Bacalaureat-ului lui Cristian Mungiu la Gopo 2017. Suntem la 6 distanta de cand Aurora aceluiasi Cristi Puiu bifa marile trofee Gopo, in ciuda boicotului declarat de regizor Galei. Politist, adjectiv a luat premiile esentiale in 2010. In general, privind palmaresul la varf al celor 11 editii de Gopo de pana in 2018, ai oarecum senzatia ca, spre comparatie, Cannes-ul e un festival mainstream. Aproape tot ce inseamna esenta Noului Val a luat regie si cel mai bun film la Gopo. Pana acum.

Pana acum, cand, pe fondul unui 2017 lipsit de varfuri, dar bogat in productii, breasla romaneasca, cea care voteaza premiantii dintre nominalizati, a intors armele si a pus 9 trofee in tolba unui film, Un pas in urma serafimilor, realizat de un debutant, Daniel Sandu. Spre comparatie, cel mai proaspat Caranfil a castigat 5 categorii minore, Ana, mon amour a luat actrita de rol principal (Diana Cavaliotti, previzibil si meritat) si montajul (meritat si previzibil, in conditii normale, surprinzator, in conditiile speciale ale Gopo 2018, "vezi ca aici a functionat premiul luat de Dana Bunescu la Berlinala 2017", mi se sopteste), Fixeur s-a multumit cu actrita de rol secundar (Diana Spatarescu, din nou, foarte just), iar Meda sau partea nu prea fericita a lucrurilor, Marita, Breaking news, Ultima zi si Aniversarea au plecat cum au venit.


Iulia Luminare a primit in numele Dianei Cavaliotti premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal, inmanat de seniorii Simona Bondoc si Dorel Visan
Diana Spatarescu a confirmat statutul de mare favorita pentru premiul oferit celei mai bune actrite in rol secundar

Deci, un an lipsit de maxime s-a rezolvat cu scorul 9 - 5 - 2 - 1 - 0 - 0 - 0 - 0. E OK? La capitolul premiilor cele mai importante pentru care era eligibil, filmul lui Daniel Sandu a pierdut doar montajul. A castigat, insa, printre altele, atat premiul de debut, cat si pe cel pentru cel mai bun film, atat premiile pentru actori de rol principal si secundar (Vlad Ivanov si, respectiv, Ali Amir, ambele cu doza semnificativa de justete), cat si pe cel de tanara speranta (al treilea om din distributie, Stefan Iancu), atat premiul competitiv de imagine, cat si pe cel acordat de asociatia profesionistilor din domeniu, RSC (George Dascalescu).


Stefan Iancu, premiul pentru tanara speranta, a implinit 20 de ani in decembrie trecut


Ali Amir a castigat duelul cu colegul sau de distributie, Ilie Dumitrescu Jr, ambii vazuti favoriti pentru premiul oferit celui mai bun actor in rol secundar
Vlad Ivanov. He simply knows how to be the best

Un pas in urma serafimilor a castigat si premiul de scenariu, probabil cea mai socanta decizie a serii, dar si pe cel de regie (oferit de Andrei Serban, pentru prima oara la Gala Gopo si dupa foarte multi ani pe scena Salii Mari a TNB), ambele oferite lui Daniel Sandu. La discursul de multumire pentru cel de-al doilea, debutantul in lungmetraj a fost ironic cu cei care s-au cam indoit de potentialul succes al filmului sau.

Privind la rece acest palmares, sigur pare OK? Just? Acoperind cat de cat fidel realitatea? Semnaland ce e mai bun din fiecare dintre filmele nominalizate? Sa se fi saturat mica industrie romaneasca de cinema de Noul Val? A fost un accident sau sa fie 2018 anul cand Gopo lasa in urma cinema-ul de arta si face pasul spre mainstream? Sa fie acesta mainstream-ul adesea invocat in anii de pe urma? Ar tine Un pas in urma serafimilor lipita de ecran o sala din Paris, Sofia, Buenos Aires sau aiurea?


Daniel Dandu

And now, what?
Intr-o Gala dominata mai degraba de dinamism decat de emotie, a existat, previzibil, dar nu mai putin memorabil, un moment cu grad ridicat de cord-ialitate: premiul pentru intreaga cariera acordat lui Vladimir Gaitan si George Mihaita la 50 de ani de la Reconstituirea. N-au fost chiar standing ovations, dar au fost palme multe si indelungate. Gaitan a multumit familiei, Mihaita lui Lucian Pintilie. Omul fara de care cinema-ul romanesc e de presupus ar fi aratat oarecum altfel. Si in anii aceia, si in anii acestia. Oare cate statuete ar fi bifat Reconstituirea de ar fi concurat in 2018, la Gopo? E de presupus ca un oarecare raspuns ne va oferi Gala ce urmeaza, a 13-a, pentru care va fi eligibil Nu ma atinge-ma al Adinei Pintilie :)


Gaitan si Mihaita, Nicu si Vuica

______
Autor: Mihai Brezeanu
Daniel Secarescu
 
Tag-uri
| cinema | festival de film | film | Gala premiilor Gopo | Bucuresti |
Impresii
Contine 23 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]