Fiecare perioada de timp isi are problemele si solutiile ei dar si inertia sociala de a le defini si implementa. De multe ori, statul se misca mai greu si e rolul societatii civile sa conduca initiativa, scanteile necesare combaterii inertiei pentru declansarea tranzitiei. Azi vorbim de Transition Towns (transitionnetwork.org) respectiv de nodul local intranzitie.org. Printre tematicile majore abordate sunt dependenta de resurse energetice clasice (vezi subiectul gaze naturale rusesti / gaze de sist), schimbarile climatice si nu in ultimul rand coagularea si activarae comunitatilor locale.
Adiacent Saptamanii Europeme a Mobilitatii (16-22 septembrie) vor avea loc Zilele Transition Towns (fb). De-a lungul a trei zile, vom avea ocazia sa parcurgem programul de training “LUNCH” dezvoltat de catre reteaua internationala Transition Towns, fruct a mai bine de 8 ani de implementare de proiecte grass-roots si prezentat drept model inspirational pentru a initia o miscare de tip grass-roots “transition towns“. Vom avea ocazia sa participam si sa experimentam modele participative de tip OST – Open Space Technology sau World Cafe – cafeneaua publica. Vom explora spatii de reconectare cu dinamici de tip deep ecology si vom parcuge impreuna cunostinte despre rezilienta, sustenabilitate, climate change, peak oil sau re-economy. Vom crea spatii pentru a dezbate ce este miscarea de Tranzitie in Romania si ce visam sa cream impreuna si vom dedica timp pentru a vizita proiecte concrete.
Detalii suplimentare: Zilele Transition Towns (eveniment facebook  Ce promoveaza modelul Transition Towns: - Reconectarea omului si a societatii umane cu natura prin educatie informala si implicare fizica in activitati specifice (vezi pct. de mai jos).
- Gradinarit si permacultura in orice medii: urban/rural.
- Recreere de comunitati formale sau informale, spontane sau pe termen lung
- Monede alternative (LETS – Local Exchange Trading Systems)
- Economie alternativa, localizata
- Economie/intreprinderi sociale
- Reskilling. Redobandirea abilitatilor si cunostintelor de interactiune cu natura, hrana si procesele de productie primare vietii
- Descentralizare si relocalizarea productiei si resurselor. Re-orientarea economiei unei comunitati catre resursele locale disponibile
|