Proiect documentar: Satele parasite din Transilvania
Pentru cine sustine ca tineretul intoarce spatele trecutului, va prezentam initiativa unor exploratori urbani care si-au indreptat atentia si catre ruralul uitat.
Amu, nu e nici primul proiect de documentare a satelor parasite din Transilvania (asa cum sustin initiatorii), nici filmul de prezentare nu e zdrobitor de aerodinamic insa sustinem intentia & hei-rup-ul si speram sa demareze proiectul, bucurandu-ne anticipativ pentru cei care se vor perinda prin niste zone de poveste si mai ales povestile satelor in sine, care vor ajunge la si mai multa lume.
In drumul nostru din aceasta iarna vom explora imprejurimile comunei Seica Mare. Aici se afla cateva sate pierdute in timp si populate de o mana de oameni, fapt pentru care vom face un documentar cu caracter etnografic. De exemplu, in Mighindoala (sat mentionat pentru prima oara in 1381) mai locuieste doar artistul Sorin Tara (von Neudorf). Aici el a concesionat biserica saseasca, veche din sec. al XV-lea, si a incercat sa o restaureze si s-o picteze pe interior cu scene din istoria sasilor din Transilvania. Tara va fi ghidul nostru prin aceste locuri, despre care spune ca sunt blestemate.
PS. La Mighindoala am nimerit si noi in 2004, 'pe surse' - era la vremea respectiva era un sat cu 2 sateni:
Mighindoala, satul parasit. Nu e 100% parasit, doar ca locuiesc mai putin oameni decat sunt case. Mie unul mi s-a parut edenic. Vita de vie e aranjata, gradini, porumb, vite la pascut, carari.. in rest pustiu - Gradinarul Invizibil. Sub un copac in mijlocul unei poienite o masa de lemn, niste scari ies dintr-un tufis ca un podium iesit din context.
Am vorbit cu cei 2 locuitori (+ un nene din Buia care venise la facut tuica). Ni se spusese ca in sat nu mai sunt decat 2 nebuni - nu par nebuni ci doar cu un sistem de valori si prioritati nitel deiferite de majoritatea contemporanilor. In sat e si o casa proaspat varuita, dovada a faptului ca nu sunt singurul indragostit de Mirghindoala, dimpotriva. photoraid.dordeduca.ro