Lansata la inceputul lunii octombrie 2013, campania prin care un grup de ong-uri impreuna cu Directia Judeteana de Cultura Sibiu fac presiune asupra autoritatilor locale si nationale sa rezolve problema proprietatii liniei de mocanita de pe Valea Hartibaciului incepe sa dea roade: peste 8000 de persoane au semnat petitia, 11 evenimente de informare au fost desfasurate de catre voluntari, peste 400 de copii au participat la concursul “Mocanita noastra”, Ioan Gyuri Pascu a venit special la Sibiu pentru un concert de suflet si peste 80 de articole despre campanie au aparut in presa locala, nationala precum si in Germania si Marea Britanie.
Pe 14 decembrie 2013 copiii de pe Valea Hartibaciului au strigat in cor la Sibiu “Mocanitaaa!”. A fost semnalul ca aceasta campanie trebuie sa continue si in 2014. Si va continua pana cand autoritatile centrale vor debloca situatia si dorinta sibienilor va fi ascultata. Salutam pe aceasta cale recenta pozitie a domnului Presedinte Ioan Cindrea care in cadrul consultarilor din data de 22 ianuarie 2014 privind strategia de dezvoltare a Vaii Hartibaciului a avut o pozitie ferma si deschisa de sprijin a proiectului de repunere in functiune a mocanitei. In plus, echipa voluntarilor de la mocanita va fi sprijinita si de Camera de Comert si Industrie Sibiu pentru a putea pregati un model de dezvoltare economica in etape a liniei de mocanita si la elaborarea primelor proiecte ce vor fi depuse spre finantare.
Pe tot parcursul anului 2014 vor fi numeroase actiuni cu voluntarii romani si straini de reparatie la linie dar si activitati educative impreuna cu noile cluburi “Prietenii Mocanitei” infiintate in scolile de pe Valea Hartibaciului. Consortiul format din Primariile pe teritoriul carora trece linia a hotarat de asemenea ca incepand de anul acesta data de 27 septembrie sa fie sarbatorita anual ca “Ziua Mocanitei”. Pentru sarbatoarea de anul acesta Asociatia Prietenii Mocanitei pregateste o reuniune a pasionatilor de trenuri istorice si locomotive cu aburi (“aburoase”).
In concluzie, semnati petitia ca sa reporneasca mocanita. Iata cateva argumente: vimeo.com/84294203
Informatii suplimentare: mh.mocanita.com
Acest proiect este implementat de Asociatia Prietenii Mocanitei in parteneriat cu Directia Judeteana pentru Cultura Sibiu, GAL Microregiunea Hartibaciu, Consortiul pentru Dezvoltare Interregionala Sibiu – Agnita, Asociatia Mioritics, Asociatia Monumentum si Asociatia Hosman Durabil cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Campania aduce in discutie contextul si rolul repunerii in circulatie a mocanitei in Valea Hartibaciului si prezentarea beneficiilor la nivel regional si local a actiunilor ce urmeaza a fi intreprinse.
|