Pentru cetatenii care s-au plafonat pe la competitii de maraton, triatlon si Ironman exista competitiile de ultratriatlon care se masoare in Ironmeni :) Daca Pheidippides a capotat fizic si emotiv dupa numai 42 de km de alergat, Ironman-ul (un Ultra Distance Triathlon) presupune un maraton (42 km alergare), la startul caruia se ajunge cu bicicleta la capatul unui traseu de 180 km, in care se porneste numai dupa o 'incalzire' de ~4km inot.
Dar maratoanele si triatloanele sunt pentru incepatori. Oamenii care se iau cu adevarat in serios se duc la ultratriatloane. Cea mai lejera categorie de participare este ultratriatlonul dublu - adica 2 ironman-uri in 2 zile consecutive. Exista si proba de triplu, cvinduplu si deca ultratriatlon. Adica cate un ultra-triatlon pe zi, timp de 3, 5 sau 10 zile!
Suntem incantati si mandri cand am aflat ca la cupa mondiala de ultratriatlon a existat un participant roman - care a si castigat! - la proba de tripluultratriatlon (repetati repede cu voce tare: triplu-ultra-triatlon).
Andrei Rosu a parcurs 11,4 km inot, 540 km la pedale si 126 km alergare in 48h si cateva minute totalizate pe parcursul a 3 zile, inaintea celulialt participant inscris si castigatorul de anul trecut al probei de tripluultratriatlon. Andrei nu numai ca a ajuns pana la capat si a terminat cu brio dar a gasit energie sa ne si povesteasca si detalii inedite din cursa.
Printre altele aflam inca un detali extrem despre competitie: traseul pentru alergare si bicicleta a fost de doar 1km (pe care a fost nevoit sa-l repete de 666 de ori :) si ca varsta medie a participantilor a fost de 48 de ani. Cel putin impresionantVecinul meu de culoar, elevetianul Beat, a glumit pe seama probei pe care mi-am ales-o: “Triple Ultra? That’s the baby race!” :) Intr-adevar, comparativ cu un Deca, probele de dublu sau triplu triatlon par curse populare, dar trebuie sa existe un inceput, nu? Ultimii 5-6 km au fost cei mai grei, dar fiecare trecere prin zona de tranzit imi arata ca iau avans fata de contracandidatul meu de la proba de Triple, iar cand distanta dintre noi a ajuns la o ora m-am gandit, pentru prima data: "Oau! Cum ar fi sa castig?" Circuitul de bicicleta si de alergare avea forma unui patrat si o lungime de 1 km. Poate parea o nebunie sa il pedalezi de 540 de ori si sa il alergi de 126 de ori, dar – lasand la o parte un anumit nivel de monotonie – un astfel de circuit ofera o multime de avantaje, cel mai mare dintre ele fiind proximitatea echipei de suport, a nutritiei, echipamentului si a accesoriilor.
Restul povestii (momentan din prima zi): Povestea ultratriatlonului din Mexic – ZIUA 1.
|