dordeduca
0 evenimente in aprilie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
12 octombrie 2004 mihai

Despre sasi si bere

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii
Manifestarile ce poarta numele de "Intalnirea sasilor" sunt un fenomen cultural ce se desfasoara prin satele transilvane in fiecare an in lunile august si septembrie. De ce se intalnesc sasii? Asta e o intrebare care ne framanta si pe noi pana anul acesta cand am avut ocazia sa intram in intimitatea acestei comunitati. In cele 9 zile petrecute in Photo Raid, cunoscut oameni si locuri foarte putin bagate in seama de ghidurile turistice, singurii turisti prin zona fiind nemti si austrieci.



Plecarea sasilor din aceste zone a fost un fenomen sprijinit/incurajat de comunisti pana in 1989 si s-a continuat in anii '90 in mod natural. Binenteles ca s-a produs o ruptura culturala si sociala in aceste sate, golul fiind umplut de o natie mai bronzata si mai iubitoare de muzica. Sasii despre care ne-au mai ramas sunt putini, dar mai ales batrani. Fara sa fiu macabru sau fara bun simt, observatia mea matematica este ca in zece ani in doar cateva sate se va mai vorbi si nemteste. Din pacate fenomenul este cumva ireversibil (cel putin in momentul cand noi am trecut p'acolo).

Si totusi se mai misca ceva ...si inspre bine. In perioada concediilor din Germania/Austria sasii plecati se intorc 1-2 saptamani cu familiile la locurile natale (mai ales cei care au ramas proprietari asupra caselor). Cu aceste ocazie sasii s-au gandit sa organizeze ceva festiv...cam asta e istoria acestor "intalniri ale sasilor". Dupa ce in august am fost la Altzana si Apold (langa Sighisoara), pe 24 septembrie am poposit la Biertan ca sa luam parte la cea mai cunoscuta manifestare de gen din Transilvania (noi urmand sa expunem fotografiile din Photo Raid ).




Am ajuns vineri seara pe o ploaie nu foarte optimista. Am oprit chiar sub un banner mare care ne ura "Bine ati venit" / "Willkomen" ca sa luam legatura cu organizatorii (in Biertan nu bate nici un telefon mobil). Se auzea o muzica cu basi puternici din discoteca satului si cei cativa tineri de pe strazi mi-au creat senzatia ca asteptau petrecerile de a doua zi. Ne-am intins fotografiile pana tarziu in noapte intr-o sala mare din scoala unde urmau sa se desfasoare mare parte din manifestari. Scoala era proaspat varuita: in sala noastra zugravii plecasera cu o jumatate de ora inainte de a veni noi. Gurile rele spuneau ca oricum varul o sa cada in doua saptamani (nu pusesera nimic in el). Dar noi nu ascultam gurile rele mai ales ca nu poposeam decat doua zile in aceasta locatie. Am dormit la Gasthaus-ul din spatele bisericii unde conditiile sunt foarte misto (pretul e cam mare: 10 euro/pers) si dimineata la 9 eram pe pozitii. Agitatia in piata centrala crestea, autocarele veneau si varsau turisti iar fanfara de la Becker Brau din Bucuresti incerca sa acopere o muzica de prost gust de la una din tarabe. In afara de doua-trei tarabe interesante (artizanat, carti) restul se adresau iubitorilor de carpete chinezesti, adidasi reobek si prostioare cu leduri (noroc ca astea erau pe o strada laturalnica).

Manifestarile oficiale au inceput la 10 cu o slujba la biserica urmata de cateva discursuri festive. In piata plina de lume a inceput pe la 13,00 un program de dansuri populare ce a tinut pana pe la 14,30 cand intr-o sala de clasa de langa expozitia noastra a inceput o sedinta a Forumului Democrat German la care erau prezenti cateva personalitati: primarul Sibiului, Consulul Germaniei la Sibiu si ambasadorul Austriei.




In acest timp, atmosfera de la noi din expozitie era foarte placuta, exceptand binenteles umezeala care ne-a patruns bine in oase (o sa ne aducem aminte de aceasta expozitie in baile de namol de la Techirghiol). Sedinta s-a terminat pe la 4 pm si numarul vizitatorilor a inceput sa scada simtitor incat pe la 5 era deja pustiu.

De fapt toata piata era pustie. De fapt sarbatoarea se terminase. Comerciantii plecasera. Ultimii carnati mai sfaraiau pe gratare. Afara era nor si frig. Si ceva nu intelegeam: de ce nu canta fanfara, de ce nu curge berea, de ce nu mai sunt turisti? De ce nu e ca la Oktoberfest (am si eu vise erotice din cand in cand)?

Era sambata seara si nu se auzea decat o muzica undeva intr-o curte (am aflat mai tarziu ca era petrecerea tinerilor din forumul german). Ne-am simtit cumva tradati si parasiti...de sasi...si-am plecat sa bem o bere in Sighisoara (...so lame).
Duminica am strans fotografiile dupa pranz si am pornit spre casa...

P.S. oare sasii nu mai beau bere? asta ma ingrijoreaza cel mai rau.

http://photoraid.dordeduca.ro


______
Autor: Mihai Dragomir
 
Tag-uri
| Biertan |
Impresii
Contine 14 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorAprilie 2024 Anul urmator
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]