dordeduca
0 evenimente in aprilie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

xx
Evenimente
25 iunie 2005 - 26 iunie 2005

Medias, cetate medievala

galeriefilmcazarehartaComentarii
Mediasul este binecunoscut ca facand parte din salba de burguri medievale care in perioada cavalerilor si a menestreilor avea parte de o viata sociala, economica si culturala asa cum putine asezari din acea vreme se puteau mandri.



Mediasul era in acele timpuri mentionat in hrisoavele vremii drept unul din cele mai insemnate sapte orase transilvane (Siebenburgen), alaturi de Brasov, Cluj, Sibiu, Sighisoara, Bistrita ori Sebes. Izvoarele istorice vorbesc despre zidirea asezarii Mediesy in anul 1146, fapt care-l propulseaza ca fiind cel mai vechi oras din Transilvania.

Istoria Mediasului a fost presarata secole de-a randul de momente remarcabile, recunoasterea importantei sale in cadrul principatului transilvan concretizandu-se in convocarea la Medias, in anul 1547, a Dietei Transilvaniei.

Zidurile orasului, turnurile sale de aparare, biserica Sfanta Margareta, toate acestea ne vorbesc si astazi de o istorie medieseana bogata in evenimente.

Breslele de mestesugari, spectacolele tinute ad-hoc in perioada evului mediu in piata centrala a burgului de catre trupe de menestrei ambulanti ori comedianti, costumele de epoca purtate timp de secole de locuitorii acestor locuri binecuvantate, toate acestea creeaza parca si acum o aura de basm burgului transilvan de pe malul Tarnavei.

Anii au trecut, Mediasul a dobandit odata cu ei o infatisare noua, moderna, in pas cu timpul caruia i se supune, insa aerul medieval ramane in Medias ca o poveste care-i confera parfumul istoriei, in care trecatorul ce-si poarta pasii pe strazile pline de amintiri ale Perlei Tarnavelor este invaluit pe nesimtite.

In anul 2005, Primaria Medias si-a propus sa reinnoade traditia medievala a burgului, sarbatorind Zilele Mediasului prin redescoperirea cantecului, portului si mestesugului atat de cunoscut istoriei acestor locuri.

Festivalul Medias, cetate medievala 2005 se doreste a fi poarta pe care sa patrunda in sufletele participantilor deopotriva retrairea basmului medieval si recladirea pentru un viitor european a spiritului cultural mediesean.

In timpul festivalului, organizat in perioada 25 – 26 iunie, strazile Mediasului se vor umple de personaje costumate asemeni locuitorilor medievali ai urbei, mestesugari veniti din Valcea, Maramures, Mures, Suceava, Sibiu, Vrancea, Brasov, Iasi, Arad, Covasna si Bucuresti isi vor arata maiestria in fata privitorilor curiosi sa desluseasca secretele artei populara atat de apreciata pretutindeni, iar muzica medievala va incalzi sufletele celor prezenti la aceasta sarbatoare.

Cavalerii de Medias vor fi prezenti si ei, imbracati in costume deosebite, conferind astfel festivalului un aer autentic, de traditie si istorie, o istorie demna, cu care mediesenii se mandresc si astazi. Ei vor oferi un intreg spectacol plin de culoare.

Formatia Phoenix, ( 25 iunie) o legenda vie a muzicii romanesti, un simbol al renasterii de sine din propria cenusa, este invitata sa incante auditoriul cu piese binecunoscute si adulate atat de publicul tanar, cat si de cel trecut de prima tinerete.

Festivalul Medias, cetate medievala 2005 invita astfel intreaga comunitate medieseana, dar si oaspeti de pretutindeni, sa i se alature pentru a sarbatori in mod unic traditia, portul si spiritul unei perioade infloritoare a orasului.

Festivalul Medias, cetate medievala 2005 se doreste a fi un punct de intalnire si convietuire a spiritului actual, modern, cu traditia care secole de-a randul a facut cinste acestui oras.

Festivalul Medias, cetate medievala 2005 va fi o sarbatoare a tuturor, o intalnire a muzicii, poeziei, artei si mestesugului reunite intr-un cadru istoric minunat, sarbatoare care sa contribuie la reinnodarea traditiei culturale si spirituale care de-a lungul timpului au facut cinste acestor locuri.

Organizator: Primaria Municipiului Medias
Producator executiv: Agentia de Relatii Publice PRAXIS din Bucuresti.

Imagini cu zona bisericilor fortificate: Photo Raid 2004
Alte evenimente: Maraton medieval la Medias
 
Tag-uri
Nu exista tag-uri atasate.  
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorIunie 2005 Anul urmator
  
   
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]