dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
28 octombrie 2005 alex

Ultima pedalare / 2005

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii
Cum si cele mai optimiste interpretari ale prognozei nu mai pot ascunde faptul ca vine iarna, am decis ca e cazul sa incerc o compensare a unui sezon cald petrecut prea mult in spatele tastaturii. In acest context povestiva-voi despre ultimele 3 pedalari montane din 2005.

Episodul 1

Sambata, 8 octombrie: Partia Sorica - creasta Baiului - Zamora - Azuga

Orice lucru isi are timpul sau. Cu toate astea, un coleg de facultate ne-a invitat in urbea natala pentru oficializarea debutului unei casnicii in care urma sa fie direct implicat.

Ocazie cu care, alaturi de costume si urari de bine am plecat spre Brasov cu o zi inainte si 3 biciclete pe portbagaj. Trasee potentiale: #1 Busteni - Babele - Sinaia #2 Azuga - creasta Baiului - Zamora (Poiana Tapului) #3 Poiana Brasov, Rasnov. Dupa cateva negocieri am ales #2 . #1, desi sensibil mai spectaculos implica 35 lei pers / costuri de transport (telecabina Busteni - Babele 17 lei urcarea / pers si inca
o data pe atata pentru urcarea cu tot cu bicicleta)



Start: Telescaunul partieri Sorica. Cu putin ajutor din partea operatorului de serviciu, am reusit sa urcam in telescaun, fiecare cu bicicleta in brate - o imagine usor surrealista pe care din pacate nu v-o pot impartasi din cauza ca fiecare participant avea ambele maini ocupate exclusiv cu asigurarea bicicletelor.

Traseul incepe cu un urcus, o incalzire poate prea brusca pentru gustul meu, determinand din cand in cand inaintarea la pas alaturi de biciclu. Cateva reprize de soare care nu reusesc insa sa compenseze vantul prea-racoritor ce matura constant creasta Baiului. Dupa o ora, parasim drumul de creata si incepem sa coboram pe un drum de caruta. Spre deosebire de finante, MTB-ul e unul dintre domeniile in care pantele negative sunt oricand binevenite - cu toate ca pedalatul la deal face bine la sanatate si e ideal pentru fese ferme :).


Vantul nu-si mai face simtita prezenta, alternam coborarile in viteza cu portiuni arpoapte drepte, adecvate contemplarii contextului peisagistic. Atmosfera pastorala este intrerupta de niste bolovani asezati in mod neprietenos in mijlocul drumului care-l determina pe Doru sa-si paraseasca involuntar si brusc bicicleta intr-un mic nor de praf. Constatam, comentam, scuturam si mergem mai departe.

Drumul trece pe langa o stana dupa care intra in padure. In padure, ce gasim? ...Toamna tarzie, copacii isi scutura alene coama generoasa peste cararile unduitoarele ale drumului, asternand un covor caramiziu... Sub care se ascund, perfid, bolovanii. Incercam sa ii deslusim sub frunze dar viteza face foarte dificila focalizarea pe detaliile terenului. Zdruncinaturile preluate de roti sunt transmise (mult prea putin atenuat) la incheieturi, umeri, mandibula, cerebel - unde raman chiar si cateva minute dupa depasirea zonei bolovanoase.




Dupa inca 30 mins, civilizatia ne intampina in Zamora. Incheiem circuitul cu xx km de drum asfaltat care ne separa de finish (telescaunul Sorica).

Episodul 2

Luni, 10 octombrie: Poiana Brasov - Rasnov pe la Bisericuta Paganilor

Prospetimea dimineatii reuseste intr-o oarecare masura sa compenseze cele cateva ore de somn, diminuand totodata efectul combinat al sarmalelor & fluidelor bahice cu care intrasem in contact cu o seara inainte. Evenimentele zilei anterioare au avunt insa rolul de a umple card-ul aparatului foto asa ca din pacate nu va putem ilustra vizual episodul II.

Traseul de azi urma sa fie preponderent forestier. Plecam din Poiana pe drumul de Rasnov, la cativa kilometri parasim soseaua intrand in padure.

Poteca se ingusteaza la un moment dat intr-un desis de arbusti unde suntem nevoiti sa mergem pe langa bicicleta: cu cateva zile inainte niste rideri de enduro alesesera acelasi traseu asupra caruia si-au lasat si amprentele - niste santuri suficient de adanci incat sa ne faca imposibil pedalatul pe urmele lor.

Sarind peste acest detaliu, traseul este superb pentru MTB, nu prea multe urcusuri, relief variat, suficient de challenging fara a pierde insa din fluiditate. Zone de coborare in derapaj alterneza cu poteci orizontale si coborari de viteza.

Lacrimez, atat de la viteza cat si de la (mai sus mentionatele) probleme de focalizare pe bolovanii pe care intentionez sa-i localizez si ocolesc unul cate unul dar trec prin fata ochilor destul de repede, determinand un REM constient. Asta in timp ce viziunea periferica nu percepe decat niste dungi verzi.

Intr-un final coboram in Rasnov unde poposim si ciorbim, o luam inapoi spre Poiana, pe drumul de masina - despre care nu am amintiri si cuvinte foarte placute. Se confirma si de data asta teoria conform careia toate drumurile care la dus coboara, la intoarcere trebuie urcate inapoi. Damn!

Episodul 3

Duminica, 16 octombrie: Cheile Rasnoavei - Poiana Secuilor - Paraul Rece





Metorologii din toate mediile de informare au anuntat primul weekend friguros/ploios din toamna 2005. Context in care incercam o ultima iesire ciclomontana pe 2005. 10:00 - Cabana Cheia. Iesim din masina. Azi e o zi in care meteorologia pare o stiinta exacta, caci chiar cald nu e.



Ignoram cu succes aceasta constatare comuna, debarcam biciclete, verificam presiunea din penuri, compensam unde e cazul, ne imbarbatam si incalecam1.

Drumul forestier din chei trece pe sub instalatiile de tiroliana si bunjee. Traseul urca in padure, urcam si noi, pe langa bicicleta. De parca panta nu ar fi fost suficienta, plouase si noroiul de sub picioare isi dovedeste neseriozitatea. Inaintam nefiresc, ducand bicicletele in spate - desi sunt destul de sigur ca in manualul de utilizare se recomanda o cu totul alta pozitie pentru inaintarea cu bicicleta. Ajungem pe coama dealului, reincalecam si ceva mai tarziu iesim din padure la Poiana Secuilor. Pauza, ceai cald. Catalin isi incordeaza proaspatul 350D in orice zare sau subiect care accepta sa-i pozeze.

Parasim Poiana Secuilor, ne intersectam pentru scurt timp cu civilizatia la Trei Brazi. De aici incepe al 2-lea urcus serios al zilei (drum cruce albastra). Total impotriva firii. Sunt ferm convins2 ca in mod ideal ciclismul trebuie practicat la vale, in cel mai rau caz pe drum drept, in nici un caz la deal - e impotriva oricarei logici si principii de ergonomie. Si daca asta nu e suficient, incepe si lapovita (am uitat cumva sa mentionez ca toata ziua a fost foarte frig?)



Ne continuam durmul prin padure, coboram, in 1 sau 2 cazuri dam chiar peste niste coborari nitel mai abrupte decat mi-as fi dorit.

Mai avem cateva sute de metri pana la sosea, cand - "Moment artistic" - Oana ne demonstreaza necesitatea purtarii castii de protectie, metoda exemplului direct. Se ridica, se scutura de pamant cu o expreie destul de dezorientata. Spre linistea noastra reuseste sa estimeaze in mod corect numarul de degete pe care i le aratam. All good (allmost), pornim mai departe.

Ajungem la shusea, intram pe drumul de Diham insa lapovita pare sa nazuiasca la statutul de ninsoare cu drepturi depline asa ca nazuim si noi la o temperatura interna ceva mai acceptabila si ne intoarcem din drum.





Retur pana la masini, drum national destul de liber, vale. 6-7 km de viteza in freza (casca, sapca sau fes, de la caz la caz). Last adrenaline rush. Mi se rupe sufletul cand trebuie sa franez in curbele prea pudice(cu vizibilitate redusa).

Finish - la masini. Ne schimbam, pozam, imbarcam si plecam.


Pauza de ciorba la iesirea din Sinaia3. Bucurestiul ne asteapta cu o masa compacta de masini alaturi de care inaintam cu 10Km/45min.

Declaram sezonul inchis. Spalam biciclete inainte de a le duce in salasul de hibernare intru asteptarea primaverii 2006.



_________________
Foto: Catalin Pobega.

Featuring: Oana, Marius, Catalin, Costin, Doru si-autoru'.
__________
1 Nu inainte de a ne desparti de Oana si Dana, plecate de-aici incolo intru o sesiune de cules ciuperci.
2Sunt la fel de convins ca parasutismul e un sport de lenesi pufosi, care n-au nimic de facut decat sa aiba rabdare - aerul si gravitatia fac toata treaba)
3 Restaurantul benzinariei Lukoil de la iesire din Sinaia (inspre Bucuresti). Ieftin si bun. Recomandare ddd.

Mai multe poze: ddd/media/2005/tura-bike-16-oct


______
Autor: Alexandru Popescu
 
Tag-uri
| cicloturism | mtb |
Impresii
Contine 15 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]