dordeduca
0 evenimente in aprilie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
03 octombrie 2016 brz

Targoviste, ultimul zid

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii
Ceausestii au ajuns in UM 01417 din Targoviste in seara zilei de 22 decembrie 1989, in jurul orei 6 seara. La mai putin de 3 zile distanta (69 de ore, mai exact), cei doi erau executati in curtea unitatii. Avea sa fie ultima executie petrecuta (cat de cat) legal pe teritoriul Romaniei. Cladirea care i-a gazduit pe Elena si Nicolae in portiunea finala a existentei lor a devenit, in septembrie 2013, muzeu, ce poate fi vizitat zilnic (exceptie, luni), de la 10 la 5PM, in schimbul unei taxe de intrare de 7 lei.

Muzeul Comunismului din Targoviste, parte a Complexului National Muzeal Curtea Domneasca, e de gasit pe Bulevardul Regele Carol I nr. 49, la doi pasi de gara inaugurata in 1884. Denumirea oficiala, "Metamorfozele unui loc al memoriei", marcheaza transformarile prin care a trecut cladirea inaugurata in 1910: Scoala de Ofiteri de Cavalerie "Ferdinand I" Targoviste (1910 - 1948), Comandamentul UM 01417 (1948 - 2002), spatiu nefolosit (2002 - 2013), muzeu (2013 - on-going).


Pe frontispiciul cladirii, sunt amintite oarece calitati elementare ale ofiterului de cavalerie.



La 41 de ani distanta de la desfiintarea Scolii de Ofiteri (stramutate la Sibiu), una dintre incaperile Comandamentului UM01417 gazduia 3 paturi de cazarma. Pe cele 2 din imaginea de mai jos, si-au petrecut ultimele 3 nopti N&E Ceausescu. Au existat si momente din noapte cand cei doi au fost mutati, din ratiuni de siguranta, intr-un vehicul Transportor Amfibiu Blindat (TAB) cu care au fost plimbati prin oras si / sau parcati in incinta poligonului de instructie din vecinatate.




Procesul s-a desfasurat in camera vecina dormitorului. Faimoasa intamplare mai mult sau mai putin juridica s-a intamplat intr-o  incapere de maximum 27 de metri patrati si a durat o ora si jumatate.


Bucati de hartie indica vizitatorilor de azi locurile ocupate atunci de catre protagonisti: la dreapta, completul de judecata (2 judecatori militari si 3 asesori populari, si ei militari), la stanga, procurorul Dan Voinea, in fata, za couple. La masa din dreapta-fata, iintre inculpati si judecatori, au luat loc 5 cetateni, printre care generalul Victor Stanculescu (ministrul apararii la momentul procesului, numit in functie de Ceausescu himself dupa sinuciderea lui generalului Vasile Milea), Gelu Voican-Voiculescu si Virgil Magureanu.


Da, oricine se poate aseza pe scaunele de mai sus si presta previzibilele selfie-uri.


Dupa pronuntarea sentintei cu condamnarea la moarte a inculpatilor, se cuvenea, conform Codului Penal in functiune la respectivul moment, sa treaca minimum 10 zile pana la executie. In cazul celor doi, au trecut 5 minute, timp in care acestia au pasit pe culoarul ingust care duce la curtea interioara. Tot conform legilor vremii, era loc si de recurs, si el ignorat de instanta. E drept, in acest caz, judecatorii au luat act de faptul ca cei doi nu au recunoscut legitimitatea instantei, prin urmare e de presupus ca nu aveau in intentie a apela la cuvenitul recurs.


Faimosul zid al executiei e, in fapt, zidul exterior al dormitorului soldatilor din unitatea militara. O cercetare pe net vorbeste de inautenticitatea gaurilor de gasit acum in perete care nu s-ar datora excesului zel al plutonului de 3 militari ce i-a ciuruit pe Ceausesti la ora 14:45 a zilei de 25 decembrie 1989, ci oamenilor care au lucrat la turnarea unuia dintre filmele lui Sergiu. E neclar care, asa ca va rugam sa luati informatia cu parfum de barfa.



Cuvantul in engleza e creepiness. Traducerea in romana evoca senzatia de teama amestecata cu vagi urme de greata si scarba pe care, teoretic, un om ar trebui sa incerce privind contururile cadavrelor unor semeni. Si totusi, exista cadavre si cadavre, semeni si semeni. Conturul tarii lasate in urma de cei doi batranei e infinit mai creepy decat lavabila care le marcheaza azi disparitia.


Pe locul plutonului de executie, a crescut vegetatia. In mintile noastre, infloreste, uneori, melancolia, mila, nostalgia. La 83 de kilometri distanta de imaginea de mai sus, langa statia de metrou omonima, se gaseste cimitirul Eroii Revolutiei. Cand apar semnalmentele de mai sus, merita facuta o vizita. Potrivit Miniterului Sanatatii, in decembrie 1989, in Romania, au murit 1104 oameni si au fost raniti 3321.










______
Autor: Mihai Brezeanu
 
Tag-uri
| Ceausescu | Muzeul Comunismului Targoviste | Targoviste |
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorAprilie 2024 Anul urmator
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]