dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
29 martie 2011 brz, voiki

Mugur de fluier - Gala Premiilor Gopo

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii


La capatul unei gale de peste 3 ore, Florin Serban si al sau "Eu cand vreau sa fluier, fluier" au luat frisca galei Gopo 5

Covorul rosu cu croieli indraznete se tine
Pe platoul Caii Rahovei, vizavi de la Piata de Flori, in spatele lui The Ark, se gasesc Crystal Palace Ballrooms, un sir lung si ingust de sali, apte sa gazduiasca evenimente dintre cele mai felurite, de la nunti si botezuri la, de exemplu, Gala Premiilor Gopo 2011, episodul 5. Curtea cea generoasa in lungime a permis soferilor celor 6 Duster-uri oficiale sa parcurga cateva zeci de metri intr-a-ntaia inainte de a oferi covorului cel rosh vedetele cinematografiei autohtone. Intre 7 si 8, 8 si ceva seara, floarea cea juna si vestita a tv-ului si filmului romanesti a pasit cu pas cercetat si zambet cautat intru desfatarea fotografilor.

Gala Premiilor Gopo la inceput

De Gala asta s-au purtat costumele negre cu camasi albe si cravate negre, pe linie masculina (exceptie notabila, Andi Vasluianu, care a preferat stilul all black), respectiv rochiile lungi, vaporoase, cu spate gol, sutien nu, decolteu & profil generoase, pe linie feminina (exemplu de mostra: Mirela Oprisor). Conform obiceiului, Maria Dinulescu a fost vedeta maxima, ea si al sau inel pe care l-a marketizat cu nepretuita replica: "hai, fotografiati-l, patruzeci de mii de euro a costat".

Gala Premiilor Gopo 2011
Gala Premiilor Gopo: Andi Vasluianu
Maria Dinulescu

Timida, Gala se porni
Intr-un usor delay fata de programul initial, Gala s-a pornit stangaci si a continuat, o vreme, tot asa. Impecabil pe ecranul cel mic, Andi Moisescu s-a prezentat la apel neasteptat de timorat, nereusind sa ridice stacheta prezentarilor din anii precedenti. Speech-urile primilor premianti s-au rezumat la multumiri banale, intro-urile premiilor, prestate de oameni cunoscuti din industrie, au fost modeste spre penibile, reactiile salii palide, pauzele publicitare lungi, dese si derutante pentru participanti.

Singurul moment remarcabil din prima jumatate a Galei i-a apartinut lui Cristian Tudor Popescu care, chemat sa ofere premiile de popularitate ProCinema minun-anticei serii Brigada Diverse, a oferit o bucata de umor a la Columbo:
"Mi s-a spus ca in sala ar fi regizorul Mircea Dragan. Nu este?
Atunci, cineva de la Ministerul de Interne este? Nu este?
Atunci, voi da premiul baietilor care pazesc obiectivul si care nu m-au lasat sa-mi parchez masina aici, probabil din cauza aspectului
".

Si seria plicticoasa se opri
"Multumesc familiei, regizorului, colegilor, iada, iada, iada". Credeam ca asta vom auzi toata seara. A fost nevoie de un actor premiat pentru ca repertoriul sa se invioreze brusc. "Adevarul e ca il meritam", a admis cu zambet larg Clara Voda in legatura cu al sau Gopo pentru rolul Mama secundar din "Eu cand vreau sa fluier, fluier". Declaratia avea sa devina hitul serii.

Clara Voda

Niciodata muntele
Doua vorbe despre premiile despre care, in general, nu vorbeste nimeni. Salut cu ambele premiul de imagine primit de Liviu Marghidan pentru muntii aceia fabulosi din "Portretul luptatorului la tinerete"
Imi vine foarte greu sa inteleg cum acelasi film a putut sa piarda premiul pentru costume (Cristina Mititelu), in conditiile in care o buna dintre costumele purtate de protagonisti sunt chiar cele ale eroilor portretizati in film sau ale altor partizani, pastrate in chip miraculos peste 60 de ani. Ca tot s-a prezentat candva Charlie Chaplin la un concurs de sosii ale sale si a iesit pe locul doi.

Nimic pentru Morgen si Felicia
Marii perdant ai serii au fost Morgen si Felicia, inainte de toate, debuturile in lung-metraj ale lui Marian Crisan si, respectiv, Razvan Radulescu, care din 11 si, respectiv, 7 nominalizari s-a ales cu fix 0 premii. Revelatia serii s-a numit Caravana cinematografica, care l-a adus in prim-plan, printre altii, pe Vasile Sirli (Gopo pentru muzica originala), unul dintre principalii coechipieri ai lui Silviu Purcarete in marile spectacole din ultimii ani, inclusiv in legendarul Faust de la Teatrul National Radu Stanca din Sibiu.

Sergiu? Nu, Victor!
Legenda spune ca, pe cand turna Niki Ardelean, colonel in rezerva, Victor Rebengiuc astepta cuminte, imbracat in uniforma militara si in papuci de casa, "Motor"-ul lui Lucian Pintilie. Asteptarea se petrecea la parterul unui bloc bucurestean in care a patruns, pe neasteptate, o gospodina neaosa. Surprinsa mai intai, brusc iluminata, mai apoi, gospodina s-a indreptat cu pasi singuri siguri spre Rebengiuc, intrebandu-l:
- Sergiu?
- Nu, Victor.
- Victor? Care Victor?


Victor Rebengiuc

Pe vremea aceea, Gopo nu exista. Cine stie, daca ar fi existat, daca nu cumva numitul Sergiu n-ar fi poftit la palmares. Bafta noastra e ca vremurile s-au schimbat si cinema-ul mai ales. Prin urmare, astazi, Victor e unul singur.
"Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal se acorda lui Victor Rebengiuc pentru rolul Ion din Medalia de onoare", a apucat sa spuna Hilda Peter si 400 de oameni s-au ridicat in picioare, risipind urale si aplauze. Momentul de glorie al unicului Victor incepuse, de fapt, cu putine mai devreme, cand, chemat sa ofere premiul cel mai bun rol principal feminin, a facut din intrepretarea textului introductiv prestat de organizatori un antologic rol de comedie. Prada unei vitalitati uimitoare, Rebengiuc a fost marea vedeta a Galei, omul al carui umor, talent si energie au facut uitate balbele si usoara senzatie de plictis de pana la el.

Si surpriza Mirela se numi
Pe valul de entuziasm astfel de creat, s-a produs cea mai mare surpriza a serii: victoria Mirelei Oprisor, sotia din Marti, dupa Craciun, in dauna marii favorite, Ozana Oancea, Felicia din Felicia, inainte de toate. Radiind de fericire, Mirela a clipit prelung si a preluat hit-ul Clarei Voda "Adevarul e ca il meritam".
Paranteza cu iz monden: La after-party-ul de dupa Gala, intalnirea dintre cele doua s-a lasat cu o sportiva strangere de mana, asezonata cu replica Ozanei: "Lumea zice ca esti mai buna ca Mimi Branescu". Lasam istoria sa se pronunte asupra gradului de ironie continut de aceasta fraza de miez de noapte :).

Gala Premiilor Gopo 2011: Mirela Oprisor

Pe scena a urcat apoi, in prelungirea unui laudatio cu nod in gat al lui Mihai Constantin, una dintre legendele cine-industriei mioritice, Ion Besoiu:
- Victore, se pare ca e seara batranilor.
- Batran esti tu, s-a auzit o voce din sala :)
- Sunt bucuros ca am primit acest premiu in luna in care s-au implinit 40 de ani de cand am implinit 40 de ani.
And, yet again, standing ovations.

Paranteza cu iz moralizator: daca la capitolul cinema, noul val sta minunat, la capitolul speech de multumire in caz de premiu si/sau laudatio, tanara generatie mai are de invatat de la "grei"

And the big winner is
Ceea ce in foarte buna masura era de asteptat, s-a intamplat. Leul de argint, Berlin, 2010, Eu cand vreau sa fluier, fluier si-a surclasat adversarii: cel mai bun film, cea mai buna regie si cel mai bun (Florin Serban), tanara speranta (George Pistereanu pentru rolul Silviu), actrita rol secundar (Clara Voda), sunet, premiul publicului. Film impecabil, probabil cel mai bun, dar fara prea multi fani in sala Galei. Dovada aplauzele nu prea entuziaste care au insotit momentul premiului cel mare. Premiu al carui speech de acceptare a fost insotit de manifestarile unui spectator care a vrut sa fluiere chiar atunci si, nu-i asa, a fluierat!

Gala Premiilor Gopo 2011


Premiile Gopo 2011

Cel mai bun film de lungmetraj
Eu cand vreau sa fluier, fluier

Cea mai buna regie
Florin Serban (Eu cand vreau sa fluier, fluier)

Cel mai bun scenariu
Tudor Voican (Medalia de onoare)

Cea mai buna actrita in rol principal
Mirela Oprisor (Marti, dupa Craciun)

Cel mai bun actor in rol principal
Victor Rebengiuc (Medalia de onoare)

Cea mai buna actrita in rol secundar
Clara Voda (Eu cand vreau sa fluier, fluier)

Cel mai bun actor in rol secundar
Bogdan Dumitrache (Portretul luptatorului la tinerete)

Cel mai bun sunet
Thomas Huhn, Andreas Franck, Florin Tabacaru si Gelu Costache (Eu cand vreau sa fluier, fluier)

Cea mai buna imagine
Liviu Marghidan (Portretul luptatorului la tinerete)

Cel mai bun montaj
Dana Bunescu (Autobiografia lui Nicolae Ceausescu)

Cea mai buna muzica originala
Vasile Sirli (Caravana cinematografica)

Cel mai bun machiaj si cea mai buna coafura
Dana Rosianu (Caravana cinematografica)

Cea mai buna scenografie
Cristian Niculescu (Caravana cinematografica)


Cel mai bun film de debut
Eu cand vreau sa fluier, fluier, de Florin Serban

Cele mai bune costume
Viorica Petrovici (Caravana cinematografica)

Cel mai bun documentar
Autobiografia lui Nicolae Ceausescu, de Andrei Ujica

Cel mai bun scurtmetraj
Colivia, de Adrian Sitaru

Premiul Tanara Speranta
George Pistereanu (Eu cand vreau sa fluier, fluier)

Premiul publicului pentru filmul romanesc cu cel mai mare succes la box office in 2010
Eu cand vreau sa fluier, fluier (55.858 bilete vandute)

Cel mai bun film european al anului 2010
Panglica alba, distribuit de Independenta Film

Premiul pentru intreaga cariera
Ion Besoiu

Premiul pentru intreaga activitate
Anusavan Salamanian (inginer de sunet)

Premiul Special
Zoltan Szabo (scenograf)

Premiul pentru sustinerea filmului romanesc
Institutul Cultural Roman

Premiul Romanian Society of Cinematographers
Vivi Dragan Vasile (Caravana cinematografica)

Premiul Pro Cinema pentru cel mai popular film difuzat in 2010 la Pro Cinema
Seria BD, de Mircea Dragan

Premiul Special MTV pentru cel mai bun sarut (votat pe mtv.ro)
Vincent Regan si Amy Hayes - Eva, povestea unui secol



______
PS: Rata de precizie a pronosticurilor ddd: 9/17

Gala Premiilor Gopo 2011

www.premiilegopo.ro
______
Autor: Mihai Brezeanu
Voichita Maican
 
Tag-uri
| cronica de film | festival de film | Gopo | Bucuresti |
Impresii
Contine 16 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]