dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
07 decembrie 2009 Cornelia

Maroc - Atlas 2007 (3)

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii


Ziua 14 - 19 aprilie: Timoulay - la Kashba – Tiganne


la 7 dim 10o C

N 29o 09`55``
W 009o 34` 55``
681 m alt


Strangem tabara. Cam in fiecare dimineata majoritatea ne trezim in jur de ora 6, mai devreme cei care strang capcanele si ultimul Zaher. Directia de azi este Tiganne (aproximativ cu 200 de km mai departe de aici) unde punem tabara pentru doua nopti (sau cel putin asa intentionam). Acolo speram sa ne bucuram de placerea dusului, de mult uitat. Traiasca servetelele umede!



Plecarea ne este amanata cateva ore. Trebuie sa ne tinem de cuvant si sa onoram invitatia la ceai a femeii berbere. Mai intai a adus o rafie imensa, gen rogojina, pe care a intins-o pe jos. Cu totii ne-am descaltat si am luat loc pe pernele insirate pe rafie. Apoi a fost adusa o masa si asezate farfurii cu migdale sivfistic, langa o tava cu o carfa cu apa si pahare. Cateva minute Roxana si cu mine am fost luate de mana de Fatima, una din fetele femeii, care ne-a prezentat mieii, dupa care ne-avfacut un tur de casa, spunandu-ne cu mandrie ca etajul va fi al ei (etajul era doar inceput). Etajul, ca la majoritatea caselor din jur, e doar inceput, peste ani urmand sa fie terminat. Nu prea ne intelegem noi, dar ne convingem inca o data ca zambetul este un limbaj international.



Ne descaltam si noi si luam loc alaturi de baieti. Este adus ceaiul de menta, puternic indulcit. Femeia toarna mai intai in doua pahare, pune la loc continutul in ibric, dupa care umple pe rand toate paharele si ne ofera fiecaruia cate unul. Ceaiul este turnat de sus in pahare. Un miros imbietor vine din bucataria foarte modern aranjata, cu faianta, mobila si cuptor cu microunde si un ditamai frigiderul ca incapea o camila intreaga in el. Este adusa inca o masuta. Apoi Fatima vine cu o carafa si inca un vas si ne toarna apa sa ne spalam pe maini. Painea este adusa la masa impreuna cu cateva castronase cu ulei de masline, unt, miere si unt topit de arahide. Toate sunt delicioase!



Aflam ca sotul femeii lucreaza la Paris. Ea este in doliu dupa parintii ei si nu ne lasa sa ii facem fotografii. In semn de admiratie, Fatima si mama ei la plecare ne imparfumeaza pe toti (oare se cunostea ca nu am acut de mult dus :P ), ne iau mainile in mainile lor si ne saruta pe obraji de trei ori. Pe masini au scris pe urmele de praf  “I love you” si “J'etime” si “Viva Maroc”.



Inainte de a parasi probabil pentru totdeauna oaza – mai “vizitam” o veche casa nobiliara, numita Kashba. Este situata in varful unui deal si are un turn pe interiorul caruia Roxi si Relu au facut escalada.


Kasba sau Ksar este o asezare intarita asemnatoare cetatilor sasesti de la noi (ca utilizare, nu ca arhitectura). In Tunisia aveau ziduri intarite si case de jur imprejur cu strazi intermediare.



Mergem peste 150 de km prin desertul de piatra. Temperatura este peste 50o.



Consumul de apa creste. A fost capturata o soparla si va fi imbatata in alcool. Se gandea ea dimineata cand statea cu burta la soare ca va ajunge la Bucuresti?

Hamada este senzationala. Aparent pustie, ea ascunde milioane de surprize. Desi aparent iti pare ca hamada nu mai are nimic in afara de piatra, zaresti cate o vietuitoare bine camuflata la fiecare pas.


 
Alimentam de la o benzinarie clasica.

O gaina statea intr-o cusca la vanzare. In vasul cu apa avea doua pietre. Asa mai nvat si eu ca piatra tine apa rece.



Peste tot sau aproape peste tot copiii ne cer bomboane, pixuri sau...tigari.

Tabara de azi si de maine va fi la Tiganne. In apropiere se afla un sit rupestru pe care sper sa il descopar maine.

Zaher i-a dat unei soparle un fileu peste nas...de fapt mustii de pe nasul soparlei...si i-a dat borsul pe nas...soparlei. :(

A aparut in peisaj si un liliac. Biologii ii stiu deja soarta!



Sahraoui – aceasta este “rasa” ciudateilor ce nu ne scapa din ochi. De cand am venit aici stau ciorchine pe noi. Fac un praf pe care il simtim in mancare si care mie imi intra in toate orificiile aparatului foto. Eu nu m-am putut duce cu Roxana “in tufisuri” fara a ii aduce dupa noi curiosi. La fel au patit si Zaher si Sorin cand au vrut sa puna capcanele. Cum au pus plasa cu capcane pe nisip, cum au iesit care mai de care de prin tufisuri.



Tocmai a fost descoperit un scorpion imens. Eu de abia astept sa il vad...la borcan. Urmarea: mutarea catorva corturi de langa palmieri unde au fost gasite gaurile de scorpioni.

N 29o 36`35,9``
W 008o 0` 45,3``
525 m alt


______
Autor: Cornelia Florea
PREV 4 NEXT
Pagina: 123 4 5
CUPRINS: {name}  
 
Tag-uri
Nu exista tag-uri atasate.
Impresii
Contine 187 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]