dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
29 martie 2016 brz, Diana

Gala Premiilor Aferim!

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii

12 dintre cele 20 de premii arondate sectiunilor competitive ale celei de-a 10 Gale Gopo au fost castigate de oamenii care au realizat "Aferim!. Practic, toate nominalizarile filmului lui Radu Jude s-au transformat in statuete. Daca adaugam si premiul publicului si pe cel al Romanian Society of Cinematographers (RSC), pelicula ajunge la 14 distinctii. Record absolut in istoria galei!



Spre comparatie, "Pozitia copilului", in 2013, si "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", in 2008, au obtinut doar 8 statuete, plus premiul publicului. Si vorbim de filmele care castigasera Berlinala si, respectiv, Cannes-ul, in anul precedent. E drept, si in 2016 "Aferim!" venea aureolat cu premiul de regie obtinut la Berlinala de acum mai bine de un an, dar ecartul e totusi mult prea mare pentru a nu ridica semne de intrebare. Vorbim de un film cu totul special, un film bun si multi-laudat, dar nu e, totusi, prea mult?

Teodor Corban si-a incheiat speech-ul de multumire pentru primirea ultra-meritatului premiu pentru cel mai bun actor in rol principal, spunand ca, in opinia sa, a avut o prestatie mai buna in "Un etaj mai jos". Pe pagina-i de Facebook, criticul teatral si jurnalistul cultural Iulia Popovici scrie: "Ador Aferim. Dar ati innebunit??? Update pt necunoscatori: Cind dai unui singur film toate premiile la care se califica (adica toate minus actrita in rol principal, documentar, scurtmetraj, debut si tinara speranta), e cazul sa admiti ca n-ai cu cine, n-ai cu ce si sa inchizi gala".



Intr-un an in care au mai existat "Un etaj mai jos", "De ce eu?" (merita scris candva despre stoicismul cu care Tudor Giurgiu, presedintele Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc (AFPR), organizatoarea Galei, priveste cu zambet elegant cum filmele regizorului Tudor Giurgiu, fie ele "Legaturi bolnavicioase", "Despre oameni si melci" sau "De ce eu?", se aleg cu doar 2 premii ale publicului si un premiu pentru actrita in rol secundar, regretata Catalina Murgea in "Legaturi bolnavicioase", din zeci de nominalizari!), "Acasa la tata" sau "Bucuresti nonstop", cei cateva sute de votanti din industria cinematografica mioritica au impartit anul cinematografic 2015 in "Aferim!" pe toate treptele podiumului si restul lumii de la etc. incolo.

In chip raspicat trebuie spus ca nu e de suspectat vreun joc de culise. Onorabilitatea votului e dincolo de orice discutie. Pe de o parte, PricewaterhouseCoopers se ocupa, ca si in cazul Oscar-urilor, de numararea voturilor. Pe de alta, asa cum aminteam si mai sus, Tudor Giurgiu, initiatorul si seful organizatoric al Galei, rateaza intr-o voiosie premiu dupa premiu. Prin urmare, daca e ceva de analizat si/sau contestat, e optiunea oamenilor. Prea conformisti? Oleaca prea dispusi sa "go with the flow"?

In chip straniu, pe masura ce importanta premiilor bifate de "Aferim!" crestea, entuziasmul aplauzelor din sala se domolea. E drept, situatia a fost favorizata si de previzibila absenta a lui Radu Jude, la fel de neinteresat de eveniment ca si in urma cu 3 ani, cand cu "Toata lumea din familia noastra". Acest fapt, dimpreuna cu aberanta decizie a  TVR2 de a incheia transmisiunea evenimentului inainte de decernarea premiilor pentru cel mai bun scenariu, regizor si film (de ce? pentru a se intoarce la audientele subunitare, de locul 15 si mai rau?), a facut ca finalul intamplarii de la Sala Mare a Teatrului National sa n-arate prea grozav.

Asta in ciuda eforturilor Adei Solomon, care, conform, din pacate, traditiei, a trebuit sa suplineasca numeroasele absente ale oamenilor premiati pentru filmele al caror producator a fost, prestand discursuri pe banda rulanta. Ultimul, cel pentru premiul care i se cuvenea chiar ei, cel mai bun film, a fost si cel mai inspirat, amintind, printre altele, de nevoie cinema-ului romanesc de a avea o sala de premiere si alte evenimente speciale doar a lui, o "acasa" care sa onoreze calitatea filmelor din, macar, ultimii 15 ani.



La capitolul vorbire scenica, merita amintite si prestatiile lui Teodor Corban, Oana Pellea, Catalin Stefanescu si Levente Molnar, insule de inspiratie, bun-gust si adecvare, intr-o mare de multumiri mai degraba formale si interventii rigide, uneori de un haz indoielnic si mai mereu lipste de emotia clipei. Exceptii la cel de pe urma capitol, Ioana Flora, Mihaela Sirbu si Ana Maria Guran, distinctiile pentru actorie in rol principal, secundar si, respectiv, tanara speranta. Impresia generala e insa ca, in ciuda celor 10 ani de Gopo si 23 de Gala UNITER (distributiile se suprapun in buna-masura), actorii romani inca nu stapanesc rolurile de a oferi si de a primi un premiu.



Momentul Florin Piersic, intampinat de sala cu standing ovations, n-a avut, parca, lungimea temporala preconizata, dar nici intensitatea anticipata. Spre finalul unui discurs dedicat in mod inspirat patronului spiritual al intamplarii, Ion Popescu Gopo, Piersic a avut surpriza de a se pomeni alaturi cu Oana Pellea, a carei intrare eleganta si zambitoare in scena va ramane, pesemne, in istoria all-time a Galei.

 
 


O nota proasta pentru debutul abrupt, ne-televizat, al evenimentului, cand, in mai putin de 10 minute, au fost mitraliate 6 premii, printre care cel de debut si cel pentru muzica originala (vizibil iritat, Alexander Balanescu a urcat pe scena sa isi primeasca distinctia abia mai tarziu in Gala). O nota buna pentru excelentele momente, inregistrate si live, ale trupei conduse de Alex Bogdan (infinit mai bun in calitate de realizator si actor de parodii decat in cel de prezentator). Si inca una pentru faina laudatio la chitara prestata de Ovidiu Niculescu pentru Constantin Draganescu (premiul pentru intreaga activitate).



O decada de Gopo s-a incheiat. O decada despre un Palme d'Or, un Urs de Aur, multiple alte premii semnificative si o colectie de filme formand cel mai important curent cultural romanesc de dupa '89. O decada de incercari ale echipei lui Tudor Giurgiu de a strange impreuna o lume mica, mustind de talent, de rezultate, dar si de orgolii. Raportul de deceniu seamana, intrucatva, cu personajul lui Andi Vasluianu din "Despre oameni si melci". Un om care a incercat cand toti ceilalti se resemnau, un om care a pasit pe un drum pe care nu mai mersese nimeni inaintea lui, un om care a pierdut, poate, pentru moment, batalia. Dar un om cald, un om onest, un om generos, un om alaturi merita sa stai, sa construiesti, sa speri. O decada de Gopo incepe.






Galerie Foto










______
Autor: Mihai Brezeanu
Diana Deaca
 
Tag-uri
| film | Gala Gopo | Bucuresti |
Impresii
Contine 30 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]