dordeduca
0 evenimente in aprilie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
30 ianuarie 2015

Escape from Berlin. Jocuri de evadare reale

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii

M-am trezit cumva din senin in ‘labirint’, invitat de un amic care oferea 2 locuri in echipa sa. Desi participarea era gratuita, cand ma gandesc la el si la jocurile lui incitante imi vine in cap cuvantul "pusher".

In Berlin, ca si in alte centre metropolitane, poate inspirate din sfera jocurilor PC/console de evadare de tipul 100 Doors sau Broken Sword au aparut cam acum 10 ani – dar recent au inceput sa se inmulteasca ca ciupercile (psihotrope au ba) – un alt tip de jocuri. Jocuri de evadare reale (Real-life room escape).

Unde la inceputul anului in Berlin existau doar 2 camere la finalul anului acum 9 sunt deja functionale. Iar astea nu sunt jocuri de societate care sa necesite doar un pachet de carti sau niste zaruri ci intregi apartamente sau hale transformate pentru jucatori.

Au loc in spatii modificate in care creativitatea inventatorilor jocului pune la incercare capacitatea participantilor de a rezolva probleme inedite. Acestia din urma intra intr-o camera din care mai pot iesi doar dupa un anumit timp, in general o ora, timp in care vor incerca sa rezolve toate puzzle-urile jocului. Obiecte rasfirate prin camera, aparent aleatoriu, toate pot detine indicii esentiale eliberarii. Poate eticheta acelui caiet de pe podea sa contina un mesaj codificat ce ar dezvalui codul pentru lacatul de la sertar? Sau tablourile de pe perete au ramele de culori diferite care ar putea fi interpretate ca un indiciu necesar evadarii?

Totul trebuie examinat cu rabdare si atentie, insa asa cum indica si game masterii din toate jocurile, fara a exercita forta. Da. E o precizare necesara, au mai exista incidente in care jucatorii distrug decorul si obiecte in cautarea indiciilor sau chiar incearca sa-si testeze abilitatile de lacatusi pentru a deschide usi incuiate. Ceea ce distruge cu siguranta scopul si placerile jocului coechipierilor care n-au venit interesati de o serie de probe de "lock picking" – ceea ce ar putea duce si la descalificare.

Unul din scopurile jocului este ca toti participantii sa se mobilizeze si colaboreze in echipa pentru a gasi indicii si a rezolva puzzle-urile, a caror rezolvare conduce la alt puzzle, pana la eliberarea participantilor din camera. Odata rezolvate, puzzle-urile ofera accesul la o cheie sau cod ce deschide usa camerei, jucatorii putand din nou iesi din joc.

Pe parcursul jocului, game master-ul, care monitorizeaza evolutia participantilor, poate insa oferi din cand in cand indicii pentru a ajuta participantii sa gaseasca toate elementele necesare dezlegarii puzzle-ului. Atat dificultatea si creativitatea scenariului cat si tactul game master-ului de a da indicii in momentul si cantitatea potrivite pot ajuta sau dilua experienta unui joc.

Pentru o buna desfasurare e nevoie de spirit de echipa din partea participantilor, perpective si moduri de gandire diferite si o buna comunicare sunt elementele esentiale victoriei.

Chiar daca nu vorbim de un sport solicitant fizic, exista totusi un risc al jucatorilor. Ca si in cazul jocurilor pe calculator, exista pericolul dependentei - ca in cazul pilulelor. E adevarat sunt ceva mai ieftine insa oferta e mai redusa, cel putin in Berlin :)

Taxa de participare variaza in zona 50 - 100 de euro, depinzand de dimensiunea echipei (in general intre 2 si 6 jucatori) si de firma organizatoare.

Indiciul de valoare legat de comunicare constanta intre participanti mentionat mai sus ne-a fost dat de cel care ne-a invitat sa jucam si care participase deja la toate jocurile de evadare live din Berlin. Inainte de a intra in camera si a rezolva puzzle-urile din "Hipster Escape Party", unul dintre cele mai mari jocuri din Berlin, am conversat si schimbat amintiri despre vechile si frumoasele jocuri pe computer gen Monkey Island si Broken Sword si ne-am pregatit pentru necunoscut. Eram la prima participare, nu stiam exact la ce sa ne asteptam si eram foarte entuziasmati cu totii.

N-o sa va descriu intregul scenariu, nu vreau sa va stric surpriza aurei de mister a primei participari. Pot spune doar ca acum dupa ce am participat deja la trei jocuri de evadare live in Berlin il pot recomanda cu cea mai mare caldura ca prim joc pentru cei care au avut ca introducere macar jocurile pe computer de evadare. Dar chiar si pentru incepatori, mesajele de intr-ajutorare a game master-ului vin in cantitatea potrivita la momentul potrivit. "Hipster Escape Party" este o firma mica, formata dintr-un cuplu care s-a indragostit ca si mine de jocurile de evadare reala in ce ar putea fi capitala jocurilor de acest tip, Budapesta, si care va avea placerea sa va aiba ca jucatori in petrecerea lor de hipsteri. Nu va vor inunda cu mesaje de intr-ajutorare si va trebui sa munciti cu adevarat pentru a scapa.

Ca jucatori puteti face si o cerere de a sti cat mai putin in cazul in care conducatorul jocului este neexperimentat si incepe sa va dezvaluiasca prea multe amanunte. Ne-am fi dorit sa fi putut face asta pentru al doilea joc la care am participat: The „Emergency Room“. Conducatorul jocului, fiind probabil un angajat care nu probabil nu participase la scrierea scenariului a oferit multe detalii minore care au distrus insa putin din atmosfera challenge-ului.

Am iesit din camera ca si din "Hipster Escape Party" cu toate puzzle-urile rezolvate insa cu o cu totul alta stare. La momentul in care scriu asta nu as recomanda acest joc desi aceeasi firma are un alt joc care este considerat ca fiind cel mai bun din Berlin si anume The “Dictator-Room“.

Ultimul joc, organizat si prezentat foarte diferit fata de primele 2 a fost "Toxic Kitchen" organizat de echipa EXIT. Insa la fel de palpitant si de recomandabil. Desi face parte din seria jocurilor de evadare este mai mult un joc de rezolvare a unei misiuni. Participantii pot iesi oricand din camera sa mearga la toaleta sau pentru a face o pauza. In cazul "Bucatariei Toxice", misiunea a fost de a opri un cercetator nebun de la a otravi sursa de apa a Berlinului. Ne-am descurcat in 3/4 din timpul maxim de 60 de minute. Game master-ul a fost foarte clar si a exprimat detaliat scopul jocului fara a revela nimic important pentru decurgerea jocului.

Organizatorii il recomanda si ca joc de familie, fiecare membru avand ceva de facut in joc; "mama directioneaza, fiul cauta prin camera indicii, fiica rezolva ecuatii iar tatal sta undeva pe un scaun si se gandeste la cum poate rezolva un puzzle".

EXIT are chiar doua camere identice, unde 2 echipe pot concura in paralel, concept ce poate fi foarte potrivit unor echipe mai mari de colegi dintr-o firma. Absolut recomandabil. Si daca nu era deja suficient de palpitant, in 2015 organizatorii vor pregati o noua locatie, intr-un vechi buncar unde pregatesc noi scenarii.

Acum, pentru ca atat eu cat si amica mea am devenit un pic dependenti de "jocurile de evadare reale" insa gasim preturile cam ridicate am inceput sa redescoperim jocurile ca Broken Sword, Monkey Island dar si altele necunoscute ca "A New Begining" si "Machinarium". Noi, care nu mai jucasem ceva pe computer de un deceniu. Asa ca ati fost avertizati, jocurile astea creaza dependenta.

PS. Dar avem si noi, la Bucuresti: Escape experience


______
Autor:
 
Tag-uri
| joc | quest | urban quest | Berlin |
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorAprilie 2024 Anul urmator
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]