dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
17 ianuarie 2008 Cornelia

Dubai - (not only) money can buy

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii

Propunandu-le turistilor o excursie la Abu Dhabi, vine intrebarea:”Ce e aia Abudabi?” As mai fi zis daca ma intrebau despre Sharjah sau Al Ain despre a caror existenta am aflat si eu cu ocazia acestei calatorii, dar macar de capitala sa fi auzit si ei (ma refer la unii dintre ei).

Cand treci din Emiratul Dubai in cel al Abu Dhabi-ului, soseaua isi schimba tenta de gri in una in rosu. Si verdeata este mai in abundenta in Emiratul Abu Dhabi.

Abu Dhabi este deja un oras vechi. Primele constructii sub forma de zgaraie-nori sunt ridicate dinainte de anii ’80. Pe aceste locuri s-au descoperit primele resurse de petrol din Golful Persic. La Dubai s-au descoperit mai tarziu si sunt mai putine. De aceea Abu Dhabi isi permite sa cheltuie mai mult, fapt reflectat de multitudinea de spatii verzi, cu adevarat verzi, fata de Dubai care e nevoit sa isi scoata mare parte din venituri din turism. Abu Dhabi nu prea e interesat de turism si chiar e mult mai putin comercial. Aici, traditionalismul e mai la el acasa decat in Dubai.

La intoarcerea de la Abu Dhabi in Dubai oprim un pic pentru cateva fotografi in fata celeia care atunci cand va fi terminata va fi a treia mochee din lume, dupa Mekka si Medina. Se pare ca in Emirate totul trebuie sa fie “Cel mai”. 
Pe 31 decembrie ma pregatesc sa intampin anul in desert…la propriu nu “in desert” adica degeaba. Si ma gandesc ca iata cum anul asta va fi pentru mine mai scurt cu doua ore (diferenta de fus orar intre Romania si Emirate) si mai lung cu doua ore si o zi (fiind an bisect). Ma gandeam cum la Revelionul trecut oceanicii visau sa fi pornit in Transafrica si sa ii prinda pasul dintre ani prin Togo sau Benin. Dupa un an “desertic’, inceput cu o prima plecare in Tunisia si urmata de expeditia din Maroc, iata ca tot in nisip il termin.


Desertul Arabirei (zona Hatta – muntii Hatta – Oman) cu o suprafata de 1 mil de km patrati, o treime din suprafata Saharei, se intinde pe teritoriul Arabiei Saudite, al Kuweit-ului, al Qatar-ului, al Emiratelor Arabe Unite, Oman-ului si al Yemen-ului. Saudi Arabia, Kuwait, Qatar, United Arab Emirates, Oman, Yemen. Desertul se afla la aproximativ 100 km de Dubai.

Mergem mai bine de o ora pe autostrada, apoi facem dreapta pe “aratura”, urmand sa serpuim adrenalitic peste dunele nisipoase. Daca in Germania asfaltul este de nota 10, aici este de nota 20. Nu exista gropi sau macar gropite si soselele nu au nevoie de reparatii. Cand e foarte cald (adica peste 50 de grade Celsius), soferii nu au voie sa mearga cu mai mult de 100 km/ora.

In programul de sarbatorire a noului an era inclusa si plimbarea pe camila. Te plimbai cat vroiai tu…sau mai bine zis cat vroia camila. Cea pe care am calarit-o eu – Mumal – avea o personalitate puternica si nu te lasa sa te urci pe ea daca aveai kilograme in plus. Pe mine m-a acceptat din prima!  :D Alta supriza am avut cand camila avea ceva de produs si i-a luat mai bine de 6-7 minute. Avea de eliminat vreo 20 de litri de lichid, actiunea ce dureaza mai mult decat mi-as fi imaginat. In astfel de cazuri chiar trebuie sa ai rabdare! Te pui cu camila?

Un alt personaj preferat al serii a fost pentru mine arabul (beduinul) cu soimul. Un frumusel infasurat intr-un strai alb (galabie) ce purta o manusa de piele neagra si roasa pe mana stanga, peste care statea intr-un echilibru remarcabil un soim semet. Aproape tot timpul acesta avea ochii acoperiti pentru a nu se speria. Mi s-a parut pasarea mai blanda decat perusul meu.

Bucatele le-am servit pe jos, pe masute inalte de doar 20 de centimetri, iar de asezat ne-am asezat pe niste perne venite parca din basmele celor 1001 de nopti. Se pare ca printre carnurile preparate la gratar si puse la discretia turistilor s-a numarat si carnea  de camila. E posibil sa o fi incercat si eu fara sa imi dau seama. Cine stie ce minuni am mai mancat?

Revelionul arab in desert e mai degraba un revelion indian in desert, la arabi. Peste 80% dintre participanti sunt de aceasta natie (multi muncitori ce serbau cu familiile venite la ei in vacanta) sau mai rar turisti. Inclusiv animatorii au fost adusi din India, de la Bollywood.

In jeep-ul cu care am venit eu si cu cei mai simpatici turisti din grupul meu s-au mai urcat si doi indieni. Doamna era imbracata in sari si evident avea bulinuta rosie pe frunte (am ratat sa o intreb ce semnifica). E foarte greu sa retii numele cand faci cunostinta cu cineva, mai ales cand acestea sunt arabe sau indiene. Am retinut totusi ca pe doamna o chema Lana.

Soferul era un kenian ce se afla deja in al 13-lea an de munca in Dubai. Doar trei luni pe an merge acasa la familie sa mai puna de-un copil. In rest isi/le castiga aici traiul.

______
Autor: Cornelia Florea
PREV 6 NEXT
Pagina: 12345 6 7
CUPRINS: {name}  
 
Tag-uri
Nu exista tag-uri atasate.
Impresii
Contine 148 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]