dordeduca
0 evenimente in aprilie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
28 martie 2006 brz

Dansand cu ursii

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii
Timp de 13 ani, Timothy Treadwell, un american blond, cu bandana, breton si trecut cetos, si-a petrecut verile in peninsula Katmai National Park, o imensa rezervatie din sudul peninsulei Alaska. Cantitatea imensa de somon care traieste in apele parcului hraneste cea mai insemnata populatie de ursi bruni din lume. Dintre multiplele subspecii de Mos-Martini cafenii din zona, ursul grizzly a fost cel care a aprins pasiunea lui Treadwell.

Grizzly Man

Convertit rapid la factiunea dura a ecologismului, Treadwell nu s-a simtit prea confortabil in pielea celui care se roaga de baietii-rai sa nu mai pac-pac animalele si a ales sa-si traiasca original pasiunea. In fiecare vara, un mic hidroavion il abandona in inima rezervatiei de ursi, pe care o explora in voie, insotit de cateva vulpi-prietene si de doua camere video. Totul decurge OK pana in 2003, an in care americanul rebel intarzie in rezervatie pana la inceputul lui octombrie, cand majoritatea ursilor incepusera deja sa hiberneze, iar cei care erau inca activi aveau dificultati in a-si procura hrana. Un grizzly-senior de 28 de ani nu apreciaza prietenia afisata de ciudatul humanoid (insotit, in mod exceptional, de prietena lui) si trece la atac. Demersul ii e, din pacate, incununat de succes.

Sfarsitul tragic al celor doi, ca si povestea vietii lui Treadwell, il inspira pe Werner Herzog, regizor neamt care pe langa lung-metraje de fictiune, are la activ cateva documentare remarcabile. Vizionand cele peste o suta de ore filmate de Treadwell in Alaska, citindu-i jurnalele, intalnindu-i parintii, prietenii, cunoscutii, admiratorii si contestatarii, Herzog aduna suficient material pentru Grizzly Man , documentar prezentat la marile festivaluri si ornat cu o puzderie de premii. Alternand imaginile filmate de erou cu marturiile contemporanilor sai, Herzog construieste un ceva naucitor.

Timothy Treadwell

Desi impanat cu numeroase cadre minunate decorate de ursi impozanti, vulpi simpatice, tantari agasanti sau pur si simplu copaci in bataia vantului, filmul nu-si propune sa aseze in prim-plan soarta si obiceiurile animaliere, ci omul numit Timothy Treadwell si al sau anturaj. Iar ceea ce scoate la lumina este o defilare de personaje la limita incredibilului, penduland cu nonsalanta intre cinism extrem (de neuitat fata legistului care a investigat ramasitele celor doua cadavre, povestind cu ochii iesiti din orbite detalii demne de cele hard filme horror), melodrama a la Din Dragoste (halucinante ipostazele fostei gagici a lui Treadwell, care, cu lacrimi in ochisori, isi potriveste pe mana dreapta ceasul inca in stare de functionare, gasit pe mana ramasa intacta a ex-ului dumneai) si comportament dus bine de tot cu pluta (o alta amica, posibila amanta, care ii raspandeste eroului cenusa dintr-un borcanas in care se mai afla cateva plante si floricele).

Eroul central ramane insa aventurierul nostru cu destin tragic, pe care il descoperim din propriile sale inregistrari, in care ne vorbeste despre animale, gagici, droguri si Dumnezeu, in care repeta de vreo suta de ori nelipsitele "I love you" (cu adresa: omenirea) si "Fuck you" (cu destinatia: umanitatea), reusind una peste alta one-man-show-ul pe care l-a visat in copilarie. Caci candva inainte de a descoperi Alaska si ai sai locuitori, Timothy a incercat fara succes sa obtina un rol in sitcomul Cheers. Omul care l-a invins: Woody Harrelson.



PS: In momentul declansarii atacului ucigas, una din camerele video era in functiune si a mai inregistrat timp de sase minute. Obiectivul ii era insa acoperit de capac, asa incat sa nu exista decat o inregistrare audio a intamplarii. Din fericire, Herr Herzog s-a abtinut sa o includa in filmul sau.

Grizzly Man - US 2005
Regizor: Werner Herzog
imdb.com/title/tt0427312
www.grizzlymanmovie.com
______
Autor: Mihai Brezeanu
 
Tag-uri
| dramatic | film | recenzie | ursi |
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorAprilie 2024 Anul urmator
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]