dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
20 august 2014 brz, Daniel

Cetateni, ganditi!

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii
FFIR a debutat in 2009 ca o manifestare in deplin acord cu numele sau: Festivalul de Film Istoric de la Rasnov. Era vorba, atunci, de filme cu teme istorice si de promovarea Rasnovului ca destinatie turistica si culturala. Multe proiectii in cinematograful care pe atunci nu se chema inca Amza Pellea, cateva concerte urmate de filmul de seara in gradina Cetatii si cam atat.



In 2014, la a 6-a editie, FFIR a ajuns sa gazduiasca, vreme de 10 zile, pe langa proiectiile de film si concerte (rock, blues, dar si muzica baroca, in gradina Cetatii si in Biserica Evanghelica), o scoala de vara deschisa unui numar de 29 studenti din Romania (15) si Moldova (14) si 2-3 prelegeri zilnice dedicate principalelor teme ale editiei (100 de ani de la declansarea Primului Razboiului Mondial, 25 de ani de la caderea comunismului). Lista lectorilor care au vorbit anul acesta in fata atat a cursantilor scolii de vara, cat si a spectatorilor festivalului ar fi capabila sa se constituie oricand in distributia unei conferinte academice pe teme de istorie recenta. Cateva exemple, in cele ce urmeaza.

In primul weekend, Adrian Cioroianu, decanul facultatii de Istorie al Universitatii Bucuresti, si istoricul militar Petre Otu au povestit lucruri dintre cele mai captivante despre motivele politice, geostragice si istorice care au dus la catastrofa numita Primul Razboi Mondial, dar si despre inovatiile tehnice pe care the bloodiest war ever le-au facut posibile. Desi suna poate complicat si pompos, au fost doua ore dintre cele mai simpatice, pline de informatii relevante, comentarii destepte, intrebari si raspunsuri pasionante.

La o zi distanta, Theodor Paleologu a vorbit cel putin la fel de atragator despre un subiect cu aparente inca mai sofisticate: "Cercul rosu", cartea ramasa neterminata a scriitorului rus Alexander Soljenitin. Miile de pagini pe care castigatorul premiului Nobel pentru literatura a apucat, totusi, sa le scrie prezinta, la un nivel de detaliu greu de egalat, fresca politica, sociala, militara a anilor de razboi si de revolutie bolsevica din Rusia natala.



In debutul celui de-al doilea sfarsit de saptamana, inginerul Radu Filipescu, unul dintre putinii dizidenti ai Romaniei anilor '80, si-a povestit, cu umor, naturalete si o candoare emotionanta, incercarile repetate de a trezi constiintele prea adormite ale bucurestenilor epocii. Am aflat cum se concepe, se produce si se raspandeste un manifest in plina dictatura comunista, cum se poate optimiza procesul gratie invataturilor trase de-a lungul primei experiente (care s-a soldat cu 3 ani in inchisoare!), importanta pe care Radio Europa Libera si presa scrisa occidentala au avut-o in minimizarea repercusiunilor pe care asemenea gesturi eroice le atrag din partea fortelor de represiune, si, mai ales, despre cum isi poate trai un om libertatea indiferent de epoca, de alura morala a contemporanilor, de orice fel de conjunctura. Oricat de pompos ar suna, Radu Filipescu e pur si simplu unul dintre cei mai frumosi oameni cu care avem privilegiul sa fim contemporani.

La vremea cand Internet-ul romanesc era aproape de colaps din cauza asaltului celor care voiau sa afle pedeapsa finala in dosarul Dan Voiculescu, Ioan Gyuri Pascu rememora anii de glorie ai trupei Divertis si povestea despre soarta umorului in comunism si post-comunism. Gemenii Mihai si Adrian Pircalabu (fiii Divertis-ului Doru Pirculabu) au prezentat, in deschiderea conferintei lui Gyuri, scurt-metraj-ul U-MOR, pe care si-l doresc ca punct de pornire pentru un lung-metraj ce va urmari cele aproape 3 decenii de existenta ale, probabil, celui mai important grup mioritic de umor.



Sambata a debutat in forta, cu un scurt film documentar si apoi o prelegere ale lui Liviu Tofan, una dintre marile voci ale Radio Europa Libera, entitatea media fara de care nu doar soarta disidentilor romani ar fi fost infinit mai crunta, dar fara de care e foarte posibil ca orizontul cultural al romanilor ar fi fost cu totul altul. Pana la urma, la Europa Libera s-a vorbit nu doar despre Radu Filipescu, Doina Cornea si Mircea Dinescu, dar si despre Beatles, Led Zeppelin, Antonioni, Kubrik, Kundera ori Soljenitin. E aproape infricosator sa ne imaginam care ne-ar fi fost reperele, nu doar cele politice, in lipsa acestui post de radio.

Un moment de remarcabila eleganta a fost oferit de ambasadorii Cehiei si Slovaciei in Romania, domnii Jan Gabor si Jiri Sitler, care, asezati umar la umar, au vorbit cu competenta, relaxare, dar si emotie despre experimentul pe nume Cehoslovacia, tara nascuta in 1918 si destramata (pasnic!) in 1993. La peste 20 de ani de la despartire, reprezentantii celor doua tari au oferit un model de raportare onesta si relaxata la trecut, realista la prezent, ponderat-optimista la viitor.

De-a lungul zilei de sambata, un privitor atent ar fi descoperit, in sala, alte cateva personaje remarcabile: Steven von Groningen, CEO Raiffeisen Romania, Valeria Racila, campioana olimpica la canotaj la Los Angeles 1984 (sotia lui von Groningen, pe care l-a cunoscut pe cand acesta era canotor si participa, din partea Olandei, la aceeasi olimpiada americana), Tudor Caranfil, Irina Margareta-Nistor ori Ivan Patzaichin.

Merita remarcat si scurtul popas al lui Dean Thompson, charge d'affaire al ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, cel mai important functionar american pe pamant mioritic al momentului (in asteptarea numirii noului ambasador), care a salutat festivalul printr-un scurt speech sustinut partial in romana. In ipostaza de amfitrion al multora dintre prelegerile si dezbaterile FFIR si de membru de baza al echipei de organizare, s-a aflat Sorin Mindrutescu, CEO Oracle Romania. In fine, pentru a intregi imaginea, se cuvin amintite, de pe lista lectorilor, si numele lui Sever Voinescu, Ion Caramitru, Sergiu Celac, Laurentiu Damian, Ionut Dumitru, Bogdan Olteanu, Iulian Fota ori Sorin Ducaru.

Rasnovul a fost, asadar, pret de 10 zile de august fierbinte-ploios, locul de intalnire a unor oameni cu totul remarcabili din lumea diplomatica, politica, culturala, militara, academica si de afaceri. Vorbim depre personaje cu orientari politice complementare, cu experiente de viata diverse, cu preferinte, aspiratii si pregatiri dintre cele mai variate. Semn al unui nivel de civilizatie greu de banuit nu doar la nivelul unui targ linistit de munte precum Rasnovul, dar chiar si la nivelul Romaniei contemporane, acesti oameni au lansat idei, au sustinut teze, s-au angajat in polemici, au raspuns intrebarilor salii, totul pe un ton cat se poate de cordial si de firesc.



Asa cum, pe vremuri, vizionarea unei Serate a lui Iosif Sava te facea, pur si simplu, sa vorbesti o limba romana mai frumoasa si mai desteapta, FFIR-ul pare sa produca, in siajul unui legendar scheci al Divertisilor, urmatorul indemn: Cetateni, ganditi! Ascultati argumente, meditati, cantariti, intrebati, formati-va propria opinie, sustineti-o pe ton civilizat, cu grija la intonatie si la gramatica. Onorati timpul ce vi s-a dat, libertatea si putinta de a alege cum si ce in fel va cultivati, modelati si imbogatiti personalitatea.

Cetatea, cinematograful, filmele, concertele, berea, muntele, Perseidele, chiar si melcii au avut partea lor la FFIR-ul 2014. Am ales insa sa dedic textul de mai sus scolii de vara si prelegerilor gazduite de ea pentru ca ele fac diferenta. Si pentru ca acolo, intre oamenii aceia, pluteste un aer care vine din alta lume. Desi vorbim de un festival de film istoric, indraznesc sa spun ca lumea aceasta e parte mai degraba din viitor. Dintr-un viitor pe care l-am visat si asteptat de cand ne stim si pe care il intrezarim, uneori, prin balamalele usii ce ne parea interzisa.



Foto: Daniel Secarescu (grafica, foto & video @ FFIR)
Text: Mihai Brezeanu (supervizare continut @ FFIR)

______
Autor: Mihai Brezeanu
Daniel Secarescu
 
Tag-uri
| Festival Film Istoric Rasnov | Rasnov |
Impresii
Contine 8 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]