dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
23 martie 2017 brz, Lucian Badescu

Ce Cannes-ul face, Gopo desface

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii

Dupa anuntarea nominalizarilor la Gopo 2017, producatorul Marcela Ursu l-a sunat pe regizorul Bogdan Mirica, l-a felicitat pentru multitudinea de nominalizari ale "Caini"-lor si a incheiat: "N-o sa iei nimic. Cristi si Cristian o sa ia tot". Cu aceasta marturisire si-a inceput Mirica discursul de acceptare a lui Gopo pentru Cel mai bun film de debut. "Vreau sa le multumesc lui Cristi si Cristian ca nu au participat la aceasta categorie", a incheiat laureatul, anticipand o Gala dominata de greii Puiu si Mungiu.

Predictia n-a functionat. Intr-una dintre cele mai echilibrate si imprevizibile editii din cele 11 ale premiilor cinematografiei romanesti, doar Cristi Puiu a confirmat asteptarile, urcand de trei ori pe scena: pentru cel mai bun scenariu, pentru cea mai buna regie si pentru cel mai bun film (chit ca producator era sotia, Anca). La 5 ani de la tripla similara reusita cu "Aurora", pe care n-a onorat-o cu prezenta, Puiu a debutat la Gala care n-ar fi existat fara al sau "Marfa si banii" si valul pe care acesta l-a starnit. De altfel, in primul sau discurs de multumire, creatorul "Sieranevadei" a evocat momentul cand Lucian Pintilie s-a entuziasmat citind scenariul de la "Marfa si banii", omagiind astfel momentul princeps al Noului Cinema Romanesc. 

Gopo 2017 - 20

Anca si Cristi Puiu, pe covorul rosu de emotii si zambet

Cristi, nu Cristian
A fost seara lui Cristi Puiu, barbatul de 50 de ani fara cateva zile care pare sa fi trecut intr-o noua etapa a vietii, in care a lasat in urma toate animozitatile cu Gopo, cu organizatorii sai, cu breasla. Inca din momentul in care a coborat, alaturi de familie, din automobilul Audi al organizatorilor (noul auto-sponsor al Gopo, dupa o decada de Dacia), Puiu a facut risipa zambete, s-a fotografiat cu toti doritorii, s-a imbratisat cu cunoscuti si mai putin cunoscuti, a pozat in omul potrivit la locul potrivit, savurand triumful pe care cam toata lumea anticipa. Triumf ce vine, insa, in raspar cu decizia juriului de la Cannes, care nu l-a inclus in palmares, preferandu-l, la premiul de regie, pe Cristian Mungiu, marele absent si invins al Gopo 2017. 

Gopo 2017 - 21

Marele Premiu al Gopo 2017 oferit de Marele Victor Rebengiuc

Mungiu a ales sa ignore complet manifestarea de la Teatrul National si a fost la randul sau ignorat de industrie, "Bacalaureat" neprimind nici un premiu (spre deosebire de "Aurora", care, in plin boicot Puiu, a bifat toate distinctiile importante). Intamplare stranie si nedreapta in raport cu valoarea filmului, dar pilduitoare in ce priveste raporturile dintre Mungiu si colegii sai mioritici de meserie. La 10 de ani de la Palme d'Or,  regizorul "4, 3, 2"-ului se comporta si e tratat ca oaia neagra a cinema-ului romanesc. 

An de Visu
Traditional, standing ovations sunt rezervate premiilor pentru intreaga activitate si cariera. In 2017, Valentin Uritescu si, mai ales, Ion Dichiseanu au produs reactii mai degraba retinute ale salii (parca mai plina ca niciodata). In schimb, victoria lui Gheorghe Visu, pesemne ca la mare lupta cu Mimi Branescu, a produs cel mai emotionant moment al serii. In anul cand bifeaza si o nominalizare UNITER la rol principal, actorul de 65 ani traieste visul american al reinventarii unei cariere ce incepuse stralucitor in anii '80 pentru a intra apoi intr-un con de umbra. 

Gopo 2017 - 22

"Bai, sunt praf!", au fost cele 3 cuvinte cu care Visu si-a marcat uluiala

Gopo 2017 - 24

Ana Ciontea - De la multiple UNITER pentru rol secundar, la Gopo-ul similar

A fost, de altfel, Gopo-ul maturitatii actoricesti, Vlad Ivanov (47 de ani, a 4-a statueta pentru rol secundar!) fiind "juniorul" unui careu care a fost completat de Dana Dogaru si Ana Ciontea, surorile dintre Sieranevada care ar fi meritat un premiu de grup feminin. 

Gopo 2017 - 25

Dana Dogaru, actrita anului 2016, alaturi de omul caruia ii datoreaza premiul

Gopo 2017 - 26

Dupa ce vazut "Caini", un prieten m-a intrebat: "Vlad, tie nu ti-e frica sa dormi cu tine in casa?"

Inimi de Caini in Sieranevada
In raspar cu obiceiurile altor ani, cei aproape 500 de votanti ai Gopo 11 nu si-au pus banii intr-un singur cos. Daca premiul pentru tanara speranta ar fi mers, conform pronosticurilor, la Lucian Teodor Rus (nu, in mod cu totul neasteptat, la Anamaria Antoci pentru productia "Ilegitim"-ului) si daca adaugam in palmaresul galei si premiul Romanian Society of Cinematographers (RSC), decernat lui Marius Panduru, atunci triada Sieranevada - Caini - Inimi cicatrizate s-ar fi aflat intr-un tulburator raport 6 - 6 - 6. Simbolul suprem al echilibrului a fost premiul de imagine, obtinut, ex-aequo, de Marius Panduru ("Inimi cicatrizate", al 7-lea Gopo!!!) si Andrei Butica ("Caini"), langa a caror reusita exceptionala poate fi oricand asezata si cea a lui Barbu Balasoiu din "Sieranevada". 

Gopo 2017 - 27

Bogdan Mirica, la ora cand visa la cel mult premiul de debut

Lungul drum spre Gala mult-visata
Desfasurata intr-un ritm sustinut (putin sub 2 ore si jumate scurse intre primul si ultimul premiu), a 11-a Gala Gopo a fost ferita de mari gafe, dar si ocolita de momente de gratie. Anticipata de un covor rosu parca mai glamour ca oricand (defilare entuziasmanta de vedete feminine stralucitoare, in toalete memorabile, producand fotografii ce au incins bine bitisorii FB-ului - in contrast violent cu putinatatea dezarmanta a jumatatilor masculine capabile sa onoreze, prin prestanta si costumatie, momentul), festivitatea, in sine, a curs pe repede inainte.

Gopo 2017 - 28

Aparitia serii 

Gopo 2017 - 29

Distinctia serii

Gopo 2017 - 30

Culoarea serii

Gopo 2017 - 31

Domnii serii

Dupa un inceput convingator, Alex Bogdan si-a jucat o idee prea administrativ rolul de prezentator, nereusind sa ridice momentele de final la inaltimea semnificatiei pe care o aveau. Discursurile de laudatio si cele de multumire s-au spus si uitat repede, cu exceptiile luminoase pe nume Claudiu Bleont, Adelin Petrisor, Vlad Ivanov si Cristi Puiu (pentru scenariu) sau bizare pe nume Letitia Stefanescu (premiul pentru montajul Sieranevadei, alaturi de Ciprian Cimpoi), care si-a refuzat distinctia pe motive insuficient deslusite.

Gopo 2017 - 32

Alex Bogdan a bifat dubla la conducerea Gopo

All in all, un pas (mic) inainte fata de traditie, dar inca departe de evenimentul pe care asemenea filme il merita. 

Gopo 2017 - 33
11

Galeria integrala foto e de gasit aici

Ionut Mares a scris o cronica faina pentru Ziarul Metropolis

Imagini: Lucian Badescu
Text: Mihai Brezeanu















______
Autor: Mihai Brezeanu
Lkss
 
Tag-uri
| cinema | Gala Premiilor Gopo | Bucuresti |
Impresii
Contine 54 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]