dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
16 iulie 2008 puri

Ai un GPS? Hai cu mine sa cautam 'comori' !

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii

Totul incepe de la a detine un dispozitiv care sa-ti poata indica coordonatele GPS (fie el un device dedicat, fie un telefon cu GPS incorporat sau un PDA care stie sa-ti arate si aceste coordonate). Daca ai o astfel de jucarie nu mai e nevoie decat de un pic de chef de aventura.

Jocul consta in a gasi cutii cu 'comori' care sunt ascunse la anumite coordonate de GPS. Totul este tinut pe siteul www.geocaching.com , unde trebuie sa va faceti un cont pentru a vedea latitudinea si longitudinea la care se afla o astfel de cutie.

Acum vine si intrebarea normala: "De ce as cauta astfel de 'comori'?".Raspunsul variaza de la o persoana la alta. Unora le place pur si simplu ideea de a cauta o comoara, de a vedea ce contine si a lua un mic obiect drept amintire. Pentru altii este dorinta de a rezolva un mister - pentru ca geocacheurile pot fi si de acest fel: obtii tot felul de indicii pe parcusul aventurii, care te pot duce la 'destinatie' daca le interpretezi corect. Nu in ultimul rand (poate chiar cel mai important) cautarile acestea te duc in locuri deosebite, de multe ori mai putin turistice, dar cu un farmec aparte (dintr-o altfel de locatie e si poza de mai jos).



Cand si cum a inceput totul? Povestea incepe pe data de 2 Mai 2000 (unde altundeva decat) in SUA, in momentul in care accesul la cei 24 de sateliti din jurul pamantului nu a mai fost restrictionat. Si, din acest moment, orice muritor de pe Terra putea sti exact coordonatele geografice ale locatiei in care se afla. O zi mai tarziu, pe 3 Mai 2000,  unul din miile de entuziasti la aflarea vestii - Dave Ulmer, a dorit sa testeze precizia sistemul si a ascuns in padure ceea ce a numit la vremea aceea o 'tinta'. Si-a numit ideea "Great American GPS Stash Hunt" (cam greu de tradus, dar sa-i zicem 'Cauta cu GPSul locuri secrete prin America') si a publicat-o pe un forum al utilizatorilor de GPS. Ideea era foarte simpla: ascunzi o cutie in 'salbaticie', noteazi coordonatele GPS ale locatiei si le publici pe net. Cautatorul lua coordonatele de pe net, cauta cutia, iar daca o gasea tot ce avea de facut era sa "Take some stuff, leave some stuff."(dupa cum zice inventatorul jocului, adica 'ia ceva din cutie, pune un obiect in loc').



Ideea jocului nu s-a schimbat mult de atunci. Numai numele jocului este acum  'geocaching'. Exista un site dedicat www.geocaching.com si o intreaga comunitate. Jocul are foarte multi adepti in tarile vestice unde dispozitivele electronice cu GPS sunt ceva comun de o buna bucata de vreme. In SUA sunt sute de mii de cutii, in Germania peste 60.000, in Anglia 30.000, in Franta 6000. In Romania sunt 233, prima cutie fiind pusa la 1 Aprilie 2001 langa castelul Bran. Jocul a prins mai greu la noi in tara, dar se pare ca adeptii abia acum incep sa apara - de la inceputul anului 2008 si pana acum au fost puse aproximativ 100 de noi cutii. Bravo...si la mai multe.



Geocache-urile pot fi de mai multe feluri. Cele traditionale arata ca cea de mai sus, adica o cutie in care pe langa carnetelul in care-ti adaugi numele pe lista celor care au descoperit cutia, mai sunt tot felul de jucarele; nu uita - poti lua una dintre ele, cu mentiunea ca este de dorit sa si pui ceva inapoi. Apoi sunt multi-geocache-urile care implica parcurgerea mai multor etape pentru a ajunge la punctul final. Parcurgerea intregului traseu este esentiala pentru ca fiecare etapa aduce un indiciu necesar la gasirea comorii. Ar mai fi si geocache-urile mister sau puzzle care nu au reguli stricte. Fiecare isi poate imagina orice fel de 'problema' ce trebuie rezolvata pentru a aduce 'alergatorul la final'; se poate pleca de la o poza, de la o ghicitoare sau de la un intreg lant de intrebari si quest-uri pentru a face incercarea mai provocatoare. Inca nu exista un astfel de geocache in Romania, asa ca va invit sa fiti inventivi (pentru o lista detaliata a tipurilor de cache-uri va puteti uita aici).

Ar mai fi de stiut ca acesta cautare nu este atat de simpla pe cat poate parea. Coordonatele nu sunt 100% precise, iar GPS-urile indica latitudinea si longitudinea cu o anumita marja de eroare. Asa ca o sa aveti de cautat intr-o arie ce poate varia intre 1 si 10-20 metri patrati. Pentru locurile mai dificile sau pentru cele in care semnalul GPS nu este foarte bun, cei care au plasat cutia lasa pe site indicii (ajuta de asemenea si citirea logurilor celor care au gasit deja cutia).

In cutii mai puteti gasi si obiecte speciale, numite 'travel bug-uri' (in traducere libera - 'plosnitze cu chef de colindat'). Fiecare din ele are cate o dorinta: vor sa calatoresca in jurul lumii, sa faca turul unei tari sau sa atentioneze opinia publica asupra unor probleme globale.




DECI ... E prima oara cand auziti de joc si vreti sa stiti mai multe? Ati gasit deja cateva cutii si vreti sa cunoasteti alti geocacheri sau vreti sa concurati cu ei la un set de cutii 'la prima vedere'? Va astept luni 21 Iulie 2008, ora 18.30 pe treptele Teatrului National Bucuresti unde va avea loc primul Geocache event din Romania.

______
Autor: Alexandru Purice
 
Tag-uri
| gadgets | geeky | geocaching | GPS | hobby | jocuri |
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]