dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
04 mai 2007 puri

1 mai ayurvedic

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii

Ziua 10.  De acest 1 mai muncitoresc am incercat a doua atractie locala – masajul ‘ayurvedic’

Cum 1 mai e deja o zi internationala, am avut si eu ca tot omul muncii zi libera. Planurile le-am facut ziua precedenta dupa ce de mult soarele apusese. Cum multe locuri sunt inchise a trebuit sa facem uz de toata documentatia din dotare. La un moment dat, ‘ghidul’ meu local are o idee stralucita – ‘nu vrei sa incerci un masaj ayurvedic?’ Imi aduc aminte ca am citit in ghidul meu despre India despre asta. Normal ca zic da. (Regiunea asta este bine cunoscuta pentru modul naturist de a trata diverse probleme medicale. Se pare ca multi oamenii vin din toate colturile lumii special pentru asta. Dar, datorita acestei faime, sunt si multi ’sarlatani’ – asa ca eu am apelat (din nou) la relatiile prietenului meu si am avut o programare la un spital local unde ’treaba’ se face profesionist).

Citat din ghidul Lonely Planet: ”Leave your modesty at home, lie back and submit to an Ayurvedic massage; you’ll be glad you did”

Zis si facut. La ora stabilita sunt la spitalul cu pricina. Numai ca la orice spital, mai am de asteptat o vreme. In felul asta observ  mai bine locatia:  era o mica casuta de vreo 3 etaje, cu camere micutze, cu o sala de asteptare cu 5 scaune de plastic si ziare in maleala (acum puteti vedea si cum arata scrisul pt ca am facut poze). Dupa vreo jumatate de ora de asteptare sunt invintat inauntru…o camera de vreo 5 metrii patrati cu un pat mare de lemn in mijloc. Sunt invitat sa ma dezbrac, complet; am doar un fel de stergar in jurului braului (oare la asta s-au referit cei din ghid cand au zis ca trebuie sa-ti ‘lasi jos’ modestia?...sau vroiam sa te atentioneze de ce urmeaza). Gata! ‘Operatia’ putea sa inceapa. … si incepe ... uleificarea: adica cei doi masori (!) tot imi dau cu ulei pe tot corpul (ulei ce are la baza cocos plus multe alte plante – 100% natural, lucrul esential in medicina ayurvedica). Tare greu de descris senzatia cand te maseaza doi cu ulei timp de jumatate de ora. Daca va ganditi ca toata operatiunea asta poate avea tenta sexuala, puteti visa in continuare la mulatra/negrul care va maseaza cu propriul corp. Astia doi intindeau la mine de simteam ca mi se ia carnea de pe oase. Si miscarile era cu totul altfel decat mi-as fi putut imagina; totul se desfasura sincron si foarte precis.



Am inteles ca un astfel de masaj se face pentru revigorare; pentru o mai buna circulatie a sangelui si pentru inlaturarea tegumentul mort. Si … sangele vuia, pielea…pielea nu stiu unde mai era pentru ca aveam deja o pelicula maricica de ulei pe tot corpul… si cand spun tot corpul e cam tot (carpa aia mai salveaza ceva): adica ajuti sa ai ulei si in urechi, pe fata…pana si in par (cred ca asta a fost momentul in care am regretat cel mai tare ca am parul lung).

Dupa jumatate de ora in care am fost facut una cu scandura, mi se spune ‘gata’. Imi pune un praf un cap ce seama cu boiaua (cica ajuta sa nu transpiri prea tare), imi da sa si inhalez un pic si ….la baie – sa incerc sa dau jos uleiul de pe mine. Baia – greu de descris. Imaginativa o camarutza de 2metri patrati, cu faianta, fara dus, cu un vas de wc, cu o mare caldare in care avea apa de spalat, un scaun si un mic recipient cu care turnai apa pe tine. Nenea masorul imi da un praf maroniu cu care zice sa ma spal. Si asa raman singur cu caldarea si praful in aceasta baie imprivizata. Mi-a luat cateva zeci de secunde bune sa ma hotarasc sa ma dau cu ‘crema aia de pantofi’ pe corp,  dar cum vroiam sa scap de senzatia cleioasa si neavand altceva pe post de sapun, ar trebui sa incerc. Nu mica mi-a fost uimirea sa aflu cat de bine curata uleiul. Asa ca am folosit-o din plin cam jumatate de ora .



Am iesit, am platit, am ramas uleios. Cred ca poate intra usor in top 3 cele mai ciudate experiente pe care le-am avut. Dupa 2 zile inca nu stiu daca mi-a placut; dar as mai repeta experintza…. :) sunt incantat ca am avut-o. Totusi cred ca o recomand. E ceva ce merita incercat, macat o data in viata; poate nu la un spital indian, unde cu toate ca e ieftin (550 rupies cu tot cu basis – aprox 10 euro) si sunt profesionisti, nu sunt conditii prea bune. Am vazut ca si la hotelul de 4 stele la care stau aveau ceva asemanator, dar pretul e de vreo 8 ori mai mare.

Restul povestii nu stiu daca mai este la fel de interesanta dar… daca m-am apucat de povesti: inainte de masajul asta am profitat de dimineatza insorita si am mai facut o incursiune pe celebra plaja Kovalum. Fiind zi libera, iar a fost plin de popor – chiar si la 6 juma dimineatza. De fapt la ora asta e acceptabil de stat afara. Dupa 10 e greu de suportat. Deja stiti ca pescarii sunt la posturi; notatea a adus-o un grup de scolaritze care se balaceau de zor.


Azi am vazut pe pielea mea de ce nimeni nu inoata si se rezuma sa se ’ude’ la mal: a fost prima zi cand am intrat si eu in mare (dupa 10 zile !!! – rusine). Valurile sunt asa mari si curentul atat de puternic incat daca esti in apa prea mare risti sa nu poti sa te mai intorci de loc. Plus ca daca nu esti atent, pana si la mal valurile matura cu tine de nisip si ,nu stiu daca ati patit-o, senzatia este ca te freaca cineva cu o perie de sarma pe piele.



Dupa masajul uleios, am plecat spre o rezervatia naturala in speranta unei ture pe un elefant. Pana acolo sunt 25 de km ; i-am facut intr-o ora; cred ca fi drumul din Apuseni e mai bun decat asta – montau conducte de apa si asfaltul era spart peste tot, gropi cat cuprinde, plus ca soferul meu avea mare grija de masinutza lui. Ajunsi acolo am dat de lentoarea indiana cand e vorba de servicii publice – am stat 20 de minute sa iau un bilet pt o plimbare cu o barcutza. Elefantul era bolnav azi; asa ca nu a putut veni la munca. Barcagiu imi spune sa nu fiu suparat ca ma duce sa-mi arate lei pe o insulitza. Suna bine. …dar numai in teorie pentru ca in realitate erau doua custii imense. Cred ca si ce avem noi la zoo arata mai bine. Asa ca din expeditia asta in natura nu m-am ales decat cu niste ulei si pe aparat.

  

Mai interesant a fost cand m-am intors in oras: aici 1 mai muncitoresc se sarbatoreste cu marsuri pe strada, cu caravane de ‘auto-risha’. Lumea ii iubeste pe comunisti. Cei putin oamenii saraci. Din cauza asta majoritatea participa la manifestatii voluntar.





O alta experintza foarte interesanta am avut-o in primul magazin de haine in care am intrat: am vazut o camasa care mi-a placut, am probat-o, mi-a placut, am zis s-o cumpar. Tot procesul asta a durat maxim 10 minute. De aici a inceput distractia: mai intai a venit un tip sa ia camasa s-o duca la un ghiseu; acolo mi-au facut o chitanta; dupa 5 minute de lamuriri am inteles ca trebuie sa ma duc s-o platesc si apoi sa-mi iau camasa de la iesirea din magazin; ajung la ghiseu cu pricina ..alte 5 minute…gata, am platit; acum spre intrare sa-mi iau toala; aici coada in vreo 10 minute imi vine randul; dau chitanta; si nenea incepe sa caute…si cauta…si cauta; imaginati-va ca aici se strang toate cumparaturile

facute in (cel putin) ultima jumatate de ora; dupa alte 10 minute ma enervez si ma duc eu sa ma uit printre cumparaturile altora sa-mi localizez camasa; o gasim intr-un final; acum se scoate eticheta; se impacheteaza; se pune o stampile cu ‘delivered’ pe chitanta, dupa care primesti si punga….in total 45 minute !!!   Bineinteles ca daca vrei sa mai cumperi ceva o iei de la capat. [se pare totusi ca ar fi trebuit mai intai sa cutreier tot magazinul, sa aleg lucruri, sa iau doar chitantele, sa platesc pt toate odata si numai apoi sa colectez totul …dar nimeni nu a fost in stare sa-mi explice asta :(  ]


_______


India - ziua 9, week-end, ziua 6, ziua 5, ziua 4, ziua 3, ziua 2, prima zi
______
Autor: Alexandru Purice
 
Tag-uri
| asia | mai | India |
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]