dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
14 februarie 2010 Irina

(+ inca) 2 dimineti pe langa Arad

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii

Ca-n povesti, numa' lapte si miere? Nu chiar.


Pentru oricine cauta pe net despre comuna Ghioroc, va afla despre Muzeul Vinului si despre complexul si lacul de agrement Ghioroc, sau litoralul aradean cum i se mai spune. Ei bine, la lac nu m-am dus, si asta nu pentru ca era octombrie.
Am cautat muzeul. Eram tare curioasa cum poate arata si ce poate adaposti un muzeu al vinului.


Cu ochii in 14, stanga-dreapta ( in Arad nu am vazut prea multe indicatoare) fac stanga in Paulis, trec prin Minis, renumit pentru crame, ajung in Ghioroc.
Un indicator cu Muzeul Apiculturii imi atrage atentia.
Ma infund cu masina pe niste drumeaguri stramte, neasfaltate, la un colt de podet un batran manand o turma de oi imi da prioritate. il intreb de muzeu, imi explica, ajung.
Usa incuiata. sun la telefonul afisat pentru programari.  Cum am crescut intr-o traditie de stuparit, merita sa aflu mai multe despre trecutul acestei arte. Cred ca e un fel de arta, apicultura asta....ceva psihologie, ceva autocontrol, comunicare si intelegere adanca a naturii si a fluxurilor ei....
Adevarul e ca nu stiu la ce sa ma astept dincolo de gardul opac de uluca neagra.
Imi deschide un batran. inalt...si zdravan. Aveam sa aflu spre final ca are 86 de ani si ca toata viata, dupa razboi, si-a petrecut-o intr-un mod sanatos si natural.
Se uita in stanga mea, in dreapta mea, la mine si ma intreaba: Sunteti singura?
Sincer, nu ma asteptam la asa replica, fireasca dealtfel.
Da, e vreo problema? Se viziteaza doar in grupul?
Nuu....dar credeam ca sunteti un grup. Asa o sa fie mai bine, am timp sa va explic.
Adevarul e ca am stat mai mult de o ora in curtea omului, care avea un tipic de ghid foarte bine pus la punct, presarat cu poante, cu pilde, cu lectii de filozofie...parca si ceva geometrie si fizica am facut, ca sa nu mai spun de botanica.
Ce regret este ca la un moment dat am devenit stresata ca trebuie sa plec.
M-a plimbat omul prin toata gradina lui.
Cred ca ..primul lucru pe care l-am aflata  fost ca este singurul muzeu al apiculturii din Romania si ca l-a facut din pasiune si pe banii lui.
In curtea aceea mare am descoperit un principiu pe care-l iubesc" ordinea dezordinii" despre care parca Descartes vorbea: batranul era foarte linistit cu harababura de acolo.
Dupa ce mi-a povestit despre stupii cu pereti de stuf sau supraetajati de pe la 1800 , stupi din scoarta de stejar in care roiesc albinele, centrifugile vechi, alte obiecte de colectat mierea sau polenul, batranul m-a purtat prin gradina.


muz_vin3
O gradina de toamna, in care, oricat m-as pricepe eu la plante nu am recunoscut aproape nimic!
de ici de colo mai rupea cate un fir de ceva si fie imi dadea sa mestec; am recunoscut "macrisul" despre care-mi povestise Lavrentie...dar acela era macrisul iepurelui, macris salbatic....mi-am frecat mainile cu anason, doamne cat de frumos miroase. Am vazut ce e aceea roinita si am aflat ce rol are in roitul stupilor, despre pelin care e folosit nu doar la aromatizarea vinului, si si in tratamentul albinelor...etc
Am vazut migdalul imens, amestecat cu alunul, castanul comestibil...nici nu mai stiu, salcami japonezi, ciresi...un fel de arca a lui Noe era in gradina lui Arcadie Kovacs. Acesta era numele ghidului meu si filozofia sa spunea ca fiecare plantuta isi are rostul ei.
Cred ca pot vorbi mult si bine despre ce m aflata colo, fireste in masura in acre imi si amntesc.
Ba am ajuns si in capatul gradinii ca sa vad statia meteo apicola.

muz_vin6


Dupa care am patruns in interiorul muzeului. O camera galbena. Culoarea mierii. Nus tiu daca are sens sa lungesc povestea, dar: ati auzit de miere cu usturoi? dar cu ardei iute? miere cu nuci, seminte de dovleac, alune, migdale? Miere de brada, miere de mana, nectar? daca vreti sa vedeti cum variaza culoarea mierii de la cea de salcam, incolora aproape pana la cea neagra, culeasa din mugurii copacilor padurii mergeti sa vedeti muzeul.

venin


Intr-un colt trona o sticla cu venin de albine. cristalizat! Am ramas masca! Extrem de greu de obtinut, extrem de toxic, si foarte valoros. Batranul imi spune ca e cea mai valoroasa piesa din tot ce are acolo. Il cred! Cand sa plec ma las convinsa sa cumpar "cas de miere"; suna tare exotic!  Ma bucur ca atunci cand m-am apucat sa-l mananc mi-au ramas dintii in gura. Era pietroi!


In plimbarile in jurul Aradului, vad invariabil dealurile cultivate cu vita de vie. Daca nu as fi ajuns in zona, nu as fi stiu ca traditia viticulturii a fost candva atat de dezvoltata  in zona. Astazi, in Tudor Vladimirescu, oamenii ies la sosea si vand  stuguri cu 100 de mii (10 RON, inca nu am m-am obisnuit cu sistemul) kilogramul. Adica enorm pentru perioada aceea a anului si pentru locatie.


Asadar, caut mai departe Muzeul Vinului. Opresc pe la magazine si intreb, nu stie nimeni. Imi pare ciudat. Pana la urma ma indruma catre un conac, "poate e acolo". Trec o cale ferata ruginita, o bariera intepenita, imi trece prin cap gandul ca poate e proprietate privata dar cum nu scrie pe nicaieri, continui.


In varf de deal apare o cladire frumoasa, inconjurata de vita de vie si iedera. Caut incredula intrarea. Nu-mi vine sa cred ca ca nu exista. De fapt exista dar nu raspunde nimeni, si de aceea dau ocol cladirii, ma trecor pe sub vegetatia haotica, ajung pe o terasa, ma uit pe geamurile sparte..nimic. Nimeni. La cativa zeci de metri vad un soi de hambar. Da, e depozitul cu unelte , butoaie....expozitia exterioara a muzeului. 


Dar are lacat. Oofff! Ezit un pic, desfac lacatul!  Intru si inchid usa, sa nu atraga atentia.


muz_vin22


muz_vin16


muz_vin21


muz_vin19


Pacat ca nu a fost nimeni sa-mi spuna macar 2 cuvinte. Pacat. La fabrica de langa, unde ma duc totusi sa intreb despre accesul al muzeu, toti dau din umeri si ma trimit de la unii la altii. N-am voie sa fac poze. Ma rog de ei sa pot trage repede un cadru la locomotiva intelenita...o frumusete, de langa. Pacat, mare pacat...


muz_vin18


Ma opresc aici. Muzeul Vinului, inaugurat in 1987 exista dar este inchis. Foarte instructiv... Luati si citit aici despre el.



______
Autor: Irina Cristian

PREV 2 NEXT
Pagina: 1 2 3
 
Tag-uri
| apicultura | arad | feredeu | muzeu | vin |
Impresii
Contine 43 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]