„See the difference - Taste the difference"este o experienta culturala inedita, prin care participantii sunt invitati sa "vada" si sa "simta" care sunt asemanarile si deosebirile dintre cultura britanica si cea romana, din perspectiva gastronomica.
Este un dialog inedit intre Sibiu si Liverpool, capitala culturala europeana in 2008, pe tema identitatilor regionale din perspectiva gastronomica. Evenimentul face parte din proiectul BRITORAMA- Zilele Marii Britanii sarbatorite la Sibiu. Programul Zilelor Marii Britanii la Sibiu va include o serie de evenimente reprezentative pentru dinamica culturii britanice contemporane: discutii pe diferite teme, un concurs si o demonstratie live pe teme de identitate regionala din perspectiva gastronomica, un spectacolul de teatru inedit si expozitia Britania - Transilvania.
Prima zi de manifestarii va debuta cu vernisajul expozitiei cu degustare „See the difference - Taste the difference". Expozitia - concurs este o provocare la adresa stereotipurilor legate de cultura culinara britanica si romaneasca si va cuprinde pe linga meniurile romanesti realizate pentru concurs, mincaruri englezesti din bucataria traditionala si din noul trend fusion, realizate local dupa retete furnizate de bucatari britanici.
Acestora li se vor alatura standuri ale unor producatori locali invitati (brinzeturi ecologice, gemuri si dulciuri, suc de Malincrav, etc). Highlight-ul manifestarii va fi cu siguranta demonstratia live oferita de doi bucatari din Liverpool, Paul Askew si Brian Mellor si doi bucatari romani, Nicolae Turean si Nicolae Draghiciu, maestri in arta culinara, pe baza unui „cos secret", iar ca reteta sa fie perfecta, Mircea Dinescu va comenta intregul concurs. Imaginile din bucataria restaurantului „Imparatul Romanilor" vor fi transmise pe ecranele din saloane si de pe Corso.
La manifestari va participa si ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, care va sosi marti si va fi cazat la hotelul „Imparatul Romanilor".
Program: Ora 18.00 – Inaugurarea oficiala a Zilelor britanice: deschiderea expozitiei cu degustare pentru public. Prezentarea participantilor la concurs.
Ora 19.00 – Demonstratie live realizata de doi bucatari din Liverpool si doi bucatari romani, maestrii in arta culinara, pe baza unui ''cos secret''. Mediator: Mircea Dinescu. Transmisa din bucataria restaurantului Imparatul Romanilor pe ecranele din saloane si din strada.
Publicul este invitat sa voteze pentru a desemna: 1. Cel mai inedit meniu romanesc 2. Cel mai popular fel de mincare englezesc 3. Cel mai convingator bucatar
Organizatori: British Council Romania
|
|