N-ar mai fi nevoie de nici o prezentare... si totusi cateva detalii...
Carnavalul de la Venetia reinvie traditionalele baluri mascate cu elaboratele costume si atmosfera secolului 18; manifestari de stada,spectacole, muzica, acrobatii, dansuri, ceremonii, procesiuni, dineuri de gala, totul plin de culoare si fast.
In fiecare an se alege cate o tema; anul trecut (2005) a fost Parada Mascata si Manifestari Teatrale. Dar indiferent de teme vom gasi intotdeauna cateva personaje celebre: Harlequin, Pulcinella, Pantalone, Colombina , fete triste, fete palide, vesele sau lipsite de orice emotie.
![](/pictures/0015655b134f0851f3ec5dc3aab4c528.jpg)
Carnavalul debuta cu Zborul turcului- un acrobat care cobora pe sfoara din Campagnilla, turnul cu clopot din piata San Marco, si a fost inlocuit mai tarziu cu Zborul porumbelului alb -o pasare mare de lemn din care cad flori si confeti.
Sarbatoarea se incheie cu arderea unei papusi gigantice intre cele doua coloane din Piazzetta (odinioara un port ) si multimea care evoca un bocet funerar: Pleaca! Pleaca! Carnavalul pleaca!
![](/pictures/7f006ab73664426e8e859b79b46b4c9f.jpg)
Dar cum a inceput totul?
Istoria se scrie inca din 1094. La inceput mastile se purtau doar pe scena. De atunci incoace, in timpul anului, exista o perioada in care totul este permis si toate lucrurile sunt pe dos.
Exista chiar si o zicala faimoasa care spune ca " Este acceptabil sa o iei razna o data pe an!!"
Nobilii venetieni s-au gandit ca, pentru cresterea simpatiei si tolerantei saracilor fata de ei, sa le creeze iluzia ca sunt egali unii cu ceilalti. Astfel li s-a permis oamenilor simpli sa-i batjocoreasca in public pe cei avuti, purtand masti ca fetele lor palide."Masca ii face pe inegali egali "
Foarte eficient pentru eliberarea tensiunilor sociale !!!
![](/pictures/3eeed73a15bc8d49ff10f6739c8f3500.jpg)
A urmat apoi, in secolul 13, decretul senatului Venetiei prin care ziua dinaintea Postului a devenit zi de sarbatoare.
Asa a aparut si denumirea de Carnaval:, din latinescul carnis laxati, care in italiana veche a evoluat in carnasciale si mai apoi carne levare adica renuntarea la carne. (Urmeaza inevitabila dilema: e vorba de mancare sau placeri trupesti? )
Costumul traditional la inceputuri era format din: masca, bauto (capa si gluga), tabarro (mantie) si palaria in trei colturi.
Acesta era favorit deoarece conferea anonimitate totala celui care-l purta, barbat sau femeie.
Mai multa detalii:
Azienda di Promozione Turistica di Venezia
Tel +39 0 41 529 8701
www.carnevale.venezia.it
![](/pictures/9da349fb519d3d3f878fdc5ff97e0a7d.jpg)
Alte poze din Venetia: aici
Oficiu de turism: Venice APT
Tel +39 041 529 8700 / Fax +39 041 523 0399
Email [email protected]
|
|