Cunoscut printre localnici mai ales sub numele de "stromming", aceasta sarbatoare anuala are loc la sfarsitul sezonului de pescuit, in piata din Helsinki. Barcile pescarilor se opresc in portul din Helsinki pentru a face negot cu prada capturata in timpul anului. In aceasta perioada a anului, heringul este gustat, cumparat si preparat in toate felurile si insotit de orice garnitura inchipuita: murat, cu ceapa, mustar, marar, lamaie, piper, usturoi, etc.
Targul are o istorie indelungata: licenta i-a fost acordata prima oara de un edict regal in 1743. de atunci evenimentul a capatat din ce in ce mai multa importanta, stabilind pretul pestelui in intreaga Finlanda. Cand se apropia iarna, cantitatea de peste prins constituia o resursa pentru toata tara, acesta fiind pus la sarat sau murat, fiind principala sursa de proteine a localnicilor. Avand in vedere profiturile obtinute, nu a durat mult pana la iscarea unor batalii crunte intre pescari, in secolul XVIII, ajungandu-se la armistitiu prin tratate si restrictii care au separat pescarii de pe continent cu cei din partea insulara.
|
|