dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
14 aprilie 2009 Cornelia

Ungaria - taramul cailor si al Dunarii

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii

Am tranzitat de numeroase ori Ungaria in drumul spre vest, dar e doar a doua oara cand o vizitez la pas. Scopul principal al vizitei a fost concertul AC/DC de la Budapesta.



Imi place Ungaria cu totul, ca intreg, dar si ca bucatele de peisaj si de istorie si mai ales pentru numeroasele ferme de cai (herghelii) pe care le are. Drumul nostru spre Budapesta evita autostrada si trecem prin numeroase paduri si lastarisuri, caii fiind mai des intalniti decat oamenii. Am intalnit pe campuri multe turme de caprioare, iar ciorile erau inlocuite de fazani. Frumoasa priveliste si vesele intalniri! Ma bucura ca indicatoarele cu “Animale” sunt cu caprioare, nu cu vaci…stim noi de ce. Si ma bucur ca intalnesc caprioarele nu numai pe indicatoare, ci pe viu.



Ne-am invartit noi mai bine de o ora pe langa Kecskemet sa gasim locul de intalnire la Honda-rilor (Alex - soferul ce conducea Honda ce ne-a dus la destinatie - isi dorea sa participe la aceasta intalnire) si imi pare rau ca nu mi-am petrecut cateva clipe si in oras.Situat intre Dunare si Tisa, la 80 si ceva de km in sudul Budapestei, orasul te atrage cu cladirile in stil romanesc, gotic ori baroc precum cele ale primariei, ale bisericii franciscane, calvine sau luterane.



In aceasta regiune din Ungaria se intalnesc numeroase ferme de cai, de fapt ca in majoritatea pustei ungare: in Lagosmizse (Gerebi Mansion) sau in Szeged Gyalaret (Gemes Farm).

Am fost surprinsa cand am inceput plimbarea la pas prin Budapesta si nu am intalnit nici macar un afis care anunta prezenta celor de la AC/DC in oras. Probabil ca vanzarea biletelor pentru concert inca din primele ore in care s-au pus in vanzare a fost un motiv temeinic sa nu se mai taie niste copaci pentru afise (nu ca prin alte parti unde avem afise, dar nu avem concert).



Nu pot sa nu ma bucur la fiecare privire de imaginatia frumoasa pe care au avut-o arhitectii orasului.

Sunt surprinsa sa vad steagul Romaniei pe multi stalpi din oras. Apoi aflu si eu ca este de fapt steagul Budapestei, in aceleasi culori ca steagul nostru. :D

O plimbare pe langa biserica Sf. Stefan si prin Piata Ferencz Deak ne introduce intr-o atmosfera de Craciun asemanatoare celei din Viena. Numeroase chioscuri (casute) iti ofera, in schimbul a cativa forintzi, tot felul de minunatii si de ispite: de la mancaruri traditionale, la obiecte cu mestesug lucrate. Un muzicant stradal chiar canta colinde.



In pietele principale din oras, tineri se joaca cu faclii aprinse. Nu am aflat care era motivul, dar cineva banuia ca asa s-ar bucura pentru demisia primului ministru care a coborat destul de mult nivelul de viata in Ungaria.

Duminica dimineata toata lumea are planuri de Decathlon. Indragostita de prima oara cand am fost intr-un astfel de magazin, de acum 2 ani in drumul spre Maroc cand destinatia principala din Franta a fost acest magazin, am ajuns sa ii mai indragostesc si pe altii de el.



Prima noapte de cazare o avem la Agape, niste apartamente si garsoniere foarte bine pozitionate si foarte avantajoase ca si tarif.

La prima vizita in Budapesta am dat o fuga si la Memento Park – un muzeu in aer liber al statuilor comuniste, acum neavand drum pe acolo.

Ce imi mai place in Ungaria este ca friptura de baza este cea de curcan, cu tot felul de minuni pe langa ea, sau rata pe varza. Si evident mult peste in localitatile de pe Dunare ori Tisa!



Daca ai cu ce te deplasa, e musai sa faci o vizita in nordul Budapestei, sa dai o fuga pana la Esztergom, Visegrad si Szentendre, exact in ordinea asta. Iti recomand sa iei drumul din vest, drum ce trece printr-o padure in care, daca nu esti soferul si nu trebuie sa fii atent la drumul frumos in curbe, poti vedea turme de cerbi  si caprioare. Trebuie sa iei astfel drumul spre Pilisvorosvar, apoi sa opresti la Esztergom. De aici poti admira din turnul bisericii cotul Dunarii (urcarea in turn costa 200 HUF si privelistea chiar merita).



Esztergom, numita si Roma ungureasca de catre poetul Mihaly Babits (asa cum Eminescu numea Blajul nostru), a fost capitala a Ungariei mai bine de 250 de ani. Este locul de nastere al celui dintai rege ungar – Sfantul Stefan care a primit coroana aici in ziua de Craciun a anului 1000, data la care se considera nasterea Ungariei.

Drumul este plin de motociiclisti, probabil indragostiti de curbele asemenatoare celor spre Cheia de la Valenii de Munte.

Seara, daca vrei sa fii romantic, dar nu numai, poti face o croaziera pe Dunare si sa ii afli legenda (cost: 16 euro – rezervare la receptia oricarui hotel sau direct in port, cu cateva ore cel putin inainte de plecarea pe valuri).



In masina, unul din baieti, zis si “Calatorul”, ne povesteste despre etimologia celui de al optulea pod din Budapesta. S-a facut un vot international pentru alegerea numelui pe care l-ar lua podul. Printrele primele variante propuse (cu cele mai multe voturi) au fost Chuck Norris, Stephen Colbert sau Jon Stewart, asta pentru ca cei mai multi care au raspuns propunerii au fost americanii. Si ungurii au numit in final podul Megyeri.

Budapesta este formata din doua parti: Buda, partea mai deluroasa si care ocupa 1/3 din suprafata orasului, si Pesta, partea mai joasa ce ocupa 2/3 din oras. Budapesta are si trei insule: Obuda, Margareta si Csepel.



Budapesta numara peste 180 linii de autobuz (traseele sunt foarte scurte, unele de cateva statii), 14 linii de troleibuze, 29 linii de tramvai, un tren cu cremaliera si o trei linii de metrou, retele foarte bine organizate cu trenuri care vin la fiecare 2 minute. Cele trei linii de metrou se interseacteaza in centrul orasului, la piata Deak.



In Budapesta poti beneficia de mai multe facilitati daca achizitionezi cardul turistic valabil 48 de ore (5200 HUF) sau 72 de ore (6500 HUF). Cu acesta ai reducere 10% la bai, 50% la turul de oras, la unele muzee ai acces gratuit, iar la altele reduceri, iar in unele restaurante 20% reducere. Acesta poate fi achizitionat de la birourile de informare turistica (destul de numeroase in Budapesta), de la receptiile hotelurilor, de la agentii de turism sau de la casele de bilete ale metrourilor. Sa nu va fie teama ca tantiile de la metrou nu inteleg limba engleza.

Despre clipele minunate, tensionate, adrenalinice in compania celor de la AC/DC v-am mai povestit...si voi povesti si nepotilor nepotilor mei.



Inainte de a ajunge acasa, dupa cateva zile de tras cu prastia si cu arcul si de calarit motocicletele la Arad, plec pentru o zi la Herculane sa imi imbratisez prietena care va atenta in acest an la varful Everestului.

Drumul este ales de data asta de T care nu stiu cum gaseste un drum de care nu eram sigura ca exista pe harta. Nu e nimic, doar ne place aventura. Plecam de la Arad spre Timisoara, trecand prin Lipova si de aici deviind spre sud, spre Sistarovat, urmand ca la Topolovatu Mare sa iesim in drum principal.



Mieii zburda dragalasi pe campii, majoritatea de doar o saptamana. Dar unde sunt miei sunt si caini din aia mari, cu coltii ce ranjesc amenitatori la rotile motocicletei exact cand aceasta intampina portiuni deloc primitoare de drum. Nu de putine ori ne-am pomenit cu cate 3-4 latosi si coltosi alergand langa noi exact pe portiunile cu balti pe tot latul drumului.

Imaginea cu turme de oi este ca o icoana veche de pe peretii bunicii. Primul verde din acest an imi apare in fotografii.



Pana la urma facem cale intoarsa la Arad si eu ajung cu trenul la Herculane (din Timisoara, unde T ma lasa in drum spre lucru). Thea ma astepta in gara si povesti multe ne isotrisim una alteia dupa un an de revedere si probabil tot asa pana la urmatoarea!

Despre Herculane mai multe in alta poveste ce se va scrie - probabil - in zilele de inceput de mai si cu parfum de liliac din padurea de la Baia de Arama!




______
Autor: Cornelia Florea
 
Tag-uri
| AC/DC | Budapesta | Esztergom | Szentendre |
Impresii
Contine 30 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]