dordeduca
0 evenimente in aprilie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
28 martie 2011 Mihaita

Scrie Romania 2: Tot Dobrogea

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii

Dobrogea e un glosar de cetati antice rar mediatizate, explorate si colindate. Stim. Ce nu stim sau nu constientizam destul: sunt multe! Daca-ti faci un plan de bataie (poti sa incepi de pe Google Maps) nu iti ajung nici macar trei zile legate sa le cuprinzi pe toate. Si fiecare dintre locatii poate ca merita in parte cel putin jumatate de zi.
Erau bine facute chiar si din autocarul cu reminiscente comuniste, cand inca se facea turism organizat, inca se investea - pe termen lung (ce asociere ciudata!) - in vestigii / istorie / arheologie, iar pelerinajul de conserva inca functiona. Ati incercat vreodata sa prezentati unui strain Constanta? Sunt putine obiective, dar exista. Mozaicul constantean, casinoul de pe faleza, Histria si Adamclisi, sunt repere active din "imaginarul publicitar" colectiv. Restul trebuiesc "sapate", trebuiesc descoperite. Cam asa si cu cetatile antice din spatiul Danubio-Ponic, asa cum este de fapt farmecul Dobrogei in general.

Context in care am fost incantat sa fiu invitat la "Scrie Romania", un road-trip propagandistic initiat de drumliber, editia de Dobrogea (gratie gazdei locale Razvan aka Cazare Constanta Mamaia), unde am avut ocazia de a bifa o buna parte din cetatile locului.



Trebuie sa-mi cer scuze din preambul pentru calitatea pozelor, mult depasita de standardul vremurilor, facute cu un telefon cu butoane, nu cu pasari ci cu sarpe, daca va mai aduceti aminte vremurile. Da, sunt chiar atat de old-school. Iertaciune. Si multe multumiri lui Petrvs (GTD 2.0) pentru ca mi-a compensat partial subdotarea (o parte din poze ii apartin)

Plecati de la matinalul 7 din Constanta, periplu a inceput de foarte dimineata, trasportati in Focusul lui Razvan si acompaniati de vocea suav-metalica a d-rei din cutia GPS-ului intr-un mod obsesiv-repetiv "Ati depasit viteza legala" :). Prima oprire a fost in Slava Rusa. Chiar la iesire din sat pe partea stanga (sudica) este un drum de tara, marcat de un insemn timid, care duce catre cetatea (L)Ibidia. Un site arheologic intins pe mai mult de 20 de hectare avand scos la iveala doar o mica parte din peretele de vest a acesteia, de fapt intreaga cetate fiind sub intregul sat. Orice beci sau orice fantana din curtea gospodarilor a scos vedere cate ceva. Inca sunt multe de facut acolo. Merita locatia? Da, daca doriti sa explorati mai multe despre Slavii - recomand asemeni dialectul rusesc vorbit tert la magazinul "universal" din centru.

Apoi Enisala - Yeni-Sale, "satul nou" in limba turca - chiar langa Babadag, sau dupa denumirea in latina bizantina: Heracleea. Este o fortaretea genoveza cu scop militar, cel mai bine prezervata dintre toate cetatuile dobrogene - se vede turnul in poza. Exista drum astfaltat pana la locatie si locuri de parcare marcate - ole! ministrului Udrea care in 2008 se pare ca ... bravo! Se plateste o taxa de intrare 2 RON / persoana - informatie valabila de anul trecut - noi ajungand foarte devreme n-a avut cine. Privelistea este excelenta si seamana precum amplasare si senzatie cu cetatea de la Cap Kaliakra. Mai multe aici si aici.




Urmatorul stop este cetatea Argamum de langa satul Jurilovca - unde merita un popas pentru peste proaspat in relativ noul port renovat, vezi poza - o sora mai putin cunoscuta a celei de la Histria, care personal mi-a placut cel mai mult. Este frumoasa. Se cunoaste trecerea la alt tip de arhitectura - mai frumoasa, prezenta arcului mai deasa, mai spre SPA. Sunt sigur ca reprezenta un reper de "relaxare". La fel ca si locul - capul Dolosman. Mai multe detaliii istorice.
Legendele care circula in zona despre Argamum spun ca aici s-a oprit corabia argonautilor ce au ascuns pe acest teritoriu lana de aur. Nu putini au fost cei care au vrut sa dovedeasca faptul ca legenda este tesuta in fir de adevar, chiar daca incercarile s-au soldat cu distrugeri ireparabile, file din istoria neamului fiind pierdute astfel pe vecie.(Romania Libera)
Atentie aproximativ 3 km din drumul Enisala - Jurilovca in dreptul unitatii de tancuri este praf. La Jurilovca se poate ajunge si din drumul judetean de la intersectia de la "Doua Cantoane".





Am sa sar peste detaliile arhicunoscutei cetati Histria. Reinterez cu placere doar momentul pescarilor ce acostasera "de pranz" la o gustare si stateau lenesi cu burta la soare undeva pe malul ei. Candva - acum mai multe sute de ani, cand marea inca mangaia acele docuri - acolo a fost important nod / centru comercial. Si grecesc, si roman, si-si. Taxa de intrare in cetate pentru adulti este de 14 RON.

De la Histria am taiat Dobrogea de la Gura Dobrogei spre Targusor - drum sfert-offroad de vreo 10 km care salveaza alti 70 si care il poate practica orice masina non-joasa. Mare mi-a fost bucuria sa revad Cheile Dobrogei aproape la fel de curate asa cum le-am lasat ultima data cu ocazia actiunii "Let's Do It, Romania!". Uite ca se poate. Personal este primul feedback pozitiv de acest gen. Se vedem insa situatia si dupa data de 1 mai :).

Next stop Capidava, care se cunoaste ca este asa ... "mai pe fort-ificatie". Bine conservata, inchisa vizitatorilor, cred - dar gardul se sare foarte usor pentru a vedea minunea zidului de sute de ani batut de valurile (unui brat al) Dunarii. Toata plaja din fata este plina de caramizi desprinse din cetate. More.



Odata cu trecerea dupa-amiezii incercam si drumeagurile spre sud, din pacate insa nu reusim sa ajungem pe Pacuiul lui Soare.

Locul este mirific - very good vibe - desi pentru a ajunge in locatie ai nevoie de nervi si putina rabdare pe "soseua" de pe digul de langa, de o harta explicativa si de un barcagiu. Remarc asemeni posibilitati de cazare la un hotel plutitor chiar in zona si/sau la manastirea Dervent de langa. Exista un site arheologic in derulare, o cetate pe insula fiind in curs de excavatiune. Iar camparea pe insula este interzisa. "I'll walk on you, Pacuiul lui Soare!". Uite altii mai norocosi. More infoz istorice (care chiar ar merita citite).



Ultimul popas, cat a incaput intr-o zi foarte aglomerata si placuta, este cetatea Durostorum - denumirea latina, actualul oras Silistra - in denumire turca, chiar langa granita cu eternii si pretenii nostri frati bulgari. [Trecerea vamii poate fi ratata pe drumul spre bacul de la Calarasi dar o gasiti undeva pe stanga, destul de slab "semnalizata". Pe langa buletinul obligatoriu trecerii oricarei granite, pentru automobil va va trebui si vigneta bulgareasca (10 leva - nu se accepta RON sau EUR in vama, se poate procura cu cardul de la o benzinarie mai acatari) chiar daca circulati doar in oras. Ea este obligatorie si valabila pentru cei 20 de m de astfalt DIN vama (o hotarare smechera a consilului local - bariera lui Mazare anyone?). Asemeni exista alternativa de a lasa masina in parcare si o lua perpedes.

Silistra este un oras frumusel - aduce mult cu Tulcea sau mai micul Mahmudia - unde va veti putea bucura de vechile catacombe din centrul orasului - chiar la intrarea in complexul Billa - chiar cu o mini-expozitie libera in lobby - si de ruinile din parcul de pe faleza Dunarii. Muzeele sunt inchise in weekend. Nu ratati tancul sovietic (T-34) din acelasi parc. Iar vorbitul de limba romana pe strada va fi frecvent, totusi pentru cunostiintele de engleza ale populatiei - nu sperati la multe insemne bilingve, lucru valabil si in .ro - mizati preponderent pe tineret.




O zi plina si frumoasa. Trebuie totusi sa remarc lipsurile: de la semne explicative si tablite indicatoare, la pasul doi spre turism: de unde sa cumperi o apa sau sa mananci un pranz. Dar lucrurile acestea nu se fac peste noapte si incep tocmai din promovarea acestor asezaminte, chiar daca informatiile trebuie sa "le sapi" de pe Internet, din surse muzeografice, blogoristice sau de pe forumurile de entuziasti. Asemeni, asa cum spuneam si la inceputul acestui articol, Dobrogea solara are farmecul sau ascuns care trebuie "sapatat" / descoperit. Va invit asemeni la un "urcat un deal, coborit o vale" pe un ritm mai lenes si mai savuros, si poate - de ce nu - chiar la o campare. Ca merita. De retinut ca intrarea in detalii aduce cu sine bucurii pe masura. Bun drum!





______
Autor: Mihaita Nita
 
Tag-uri
| Dobrogea | Histria | roadtrip |
Impresii
Contine 10 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorAprilie 2024 Anul urmator
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]