dordeduca
0 evenimente in aprilie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
26 noiembrie 2006 alex

Romania Dry Contest

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii
Parafrazand un dicton al Islamului (daca nu vine Mahomed la munte.. ) Federatia Romana de Alpinism si Escalada a adus muntele in mijlocul capitalei. Un tur de forta demonstrativ / de popularizare a luptei cu gravitatia, intr-un show de dry tooling in buricul capitalei.


Dry tooling-ul reprezinta catararea pe stanca sau pe structura artificiala, utilizand echipamente specifice alpinismului si catararii pe gheata: coltari si pioleti.

Tehnicile de Dry Tooling au fost initiate si dezvoltate de catre cataratorii pe gheata aflati in cautare de noi trasee pe gheata a carei continuitate se intrerupea la un moment dat si trebuia ca inaintarea pana la zona urmatoare de gheata sa se faca pe stanca.

Asadar, Piata Revolutiei a fost bruc mobilata cu un panou artificial de catarare menit sa atraga atentia trecatorilor, de altfel invitati sa participe la o prima sesiune ca cocotz.



Punctul culminant al manifestatiei a fost "saritura la bustean", pe care amenajatorii au reusit sa o puna foarte bine in practica, starnindu-i pe baieti sa "dea" jump - uri care mai de care mai spectaculoase. Si nu numai pe baieti, deoarece printre ei s-a aflat si o fata (Georgiana Gligor) care datorita unei prestatii de apreciat a primit un premiu special pentru aceasta proba speciala.

La baieti, cel mai tare a fost Zuzu (George Stancescu), care printr-un salt impresionant a reusit sa infiga pioletul in busteanul pe care amenajatorii l-au ridicat din ce in ce mai sus, pentru a-i scoate din competitie pe cei care se ambitionau sa ajunga la el: Justin Ionescu, Florian Mastacan, Limbovici Florin, Cohn Robert, Bucneru Marian, Mihai Sima - si acestia sunt doar cativa dintre cei care nu au renuntat usor. Printr-o "dispensa speciala", la aceasta proba au luat parte si cei doi amenajatori ai traseelor de concurs - Bogdan Micu si Bogdan Rus - care nu au mai rezistat sa stea deoparte...

Tot Zuzu a fost si cel care a castigat proba de dificultate, reusind sa parcurga in intregime traseul de finala, evolutia sa fiind urmarita cu incordare de publicul aflat in piata. Si credem noi ca a meritat.




Clasament final
Fete
Andreea Copaescu
Ioana Ionita
Adina Vioreanu

Baieti
George Stancescu
Justin Ionescu
Florin Limbovici

Din cei 60 de concurenti inscrisi initial, putin peste jumatate au luat startul, ceilalti au renunta, speriati probabil de numeroasele ore de asteptare care ar fi urmat in cazul unei participari atat de numeroase. Aceasta, deoarece conform regulamentului, niciunul dintre concurenti nu putea urmari evolutia celor dinainte, fiind "consemnati" in zona de izolare - un perimetru special amenajat pentru "incalzirea" sportivilor si asteptarea randului de intrare in concurs.

Chiar si in aceste conditii putem vorbi despre o participare numeroasa, fiind vorba despre un sport relativ recent in intreaga lume si despre prima competitie de acest gen din tara noastra. Sportivii participanti sunt cei mai buni din tara la momentul actual, unii dintre ei concurand si in cadrul Cupei Mondiale.

Ziua de vineri a fost dedicata in exclusivitate probei de dificultate, debutand cu etapa de calificari pentru baieti si incheindu-se cu finala la fete. Sambata insa, programul a fost mult mai variat. Ziua a inceput cu finala probei de dificultate pentru baieti, timp de 1h ? publicul urmarind cu sufletul la gura evolutia celor 12 sportivi care s-au dovedit a fi cei mai buni in urma calificarilor.

Proiectia de filme, care a inclus imagini de la cupa mondiala de catarare pe gheata, dar si filme cu deep water soloing si boludering (realizate de catre Bivuac Media), a reusit de asemenea sa capteze atentia publicului.

Concluzionand, consideram ca scopul principal al evenimentului a fost atins: promovarea sportului - intr-o piata publica, din mijlocul Bucurestiului, a avut loc o competitie de dry tooling - prima din Romania, care a reusit sa starneasca si interesul publicului "necatarator".
____
Foto: Irina Cristian, Federatia Romana de Alpinism si Escalada


Eveniment sportiv organizat de: Federatia Romana de Alpinism si Escalada & Alpin Club Carpatic Junior
Sponsori: Gillette, Duracell, Redis Nutritie, Escalpin, Himalaya, Mountain Experts, Kayland, Alpin Expe, Atta, Fundatia RTC. Vor fi alaturi de noi si prietenii de la Red Bull
Partenerii media: Cotidianul, Radio Guerrilla, 24 Fun, Knox, Sport Total, Romania Pitoreasca, www.roclimbing.net, www.alpinet.org, dor de duca, www.h2o.ro, www.funromtour.ro, www.pmb.ro.
Parteneri: Primaria Municipiului Bucuresti prin Directia Invatamant, Directia pentru Sport a Municipiului Bucuresti


______
Autor: Alexandru Popescu
 
Tag-uri
| dry tooling | escalada | Bucuresti |
Impresii
Contine 5 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorAprilie 2024 Anul urmator
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]