dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
18 august 2011 brz

Rasarit de luna

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii

La prima tura maritima fara de parinti din viata-mi, mi-amintesc ca visul suprem era sa rezist noptii pentru a bifa rasaritul pe plaja. Auzisem atatea despre dansul, incat doar la asta imi statea capul. Si, I must admit, e un eveniment pe care si la varsta matura il traiesc cu maxima bucurie atunci cand am ocazia.
 
Despre rasaritul lunii din munti n-am citit nicaieri si n-am auzit la nimeni. Pur si simplu, mi s-a intamplat. Intr-o duminica seara, la Rasnov. Eu, in curtea inferioara a cetatii cu acelasi nume, el, moon-rising-ul, in dosul Postavarului. In fata-ne, un ecran gonflabil pe care se curgea un film alb, negru si mut din 1921: Moartea obosita, capodopera a cine-expresionismului german, powered by Fritz Lang.
 
Pe masura ce filmul isi desfasura povestea cu delicioase accente horror, luna isi inalta privirea, luminand nefiresc de frumos formatiunea noroasa care isi gasise taman pe cerul de deasupra Poienii Brasov. Si pentru ca norul isi gasise asa grandios background, ecranul din Cetate a replicat pe masura. Din spatele sau, un fluier, o chitara si ceva percutie, adicatelea Einuiea, asezau sunet peste batranul mut de 90 de ani.


 
Cetatea privea cu o sobrietate multumita. Gazduia cateva zeci de oameni care tocmai isi traiau doua ore semnificative din viata. Era seara penultima a Festivalului de Film Istoric, intamplare culturala gazduita din 2009 incoace de orasul ce ameninta sa detroneze suprematia turistica a Bran-ului din acel colt de Romanie.
 
Ce-a fost in rest la festival? Pai, 11 zile pline care au curs cam dupa urmatorul scenariu:
 
- pranz, siesta si dupa-amiaza la cinematograful local (ei, da, Rasnov are cinematograf, renovat complet, de la mocheta la pereti, de la scaune la ecran), alaturi de documentare (de lung metraj ori de televiziune) si filme de fictiune axate pe mari teme sa le zicem istorice. 2011 inseamna, printre altele, 90 de ani de Mihai I si 10 ani de la 11 septembrie american. Selectie isteata si atractiva, puzderie de proiectii in premiera nationala. Pacat ca interesul redus al publicului. Avantaj, totusi, pentru cei din sala, care au putut urmari in liniste cestiuni valoroase.


 
- dupa-amiaza muzicala, fie la biserica evanghelica (recent renovata, orga included), fie la fosta sala de cultura a orasului (o bijuterie arhitectionica, pe cale sa intre in proces de renovare). Aici, granitele unui festival de film au fost amplu depasite, intamplarile muzicale variind de concerte de orga, instrumente cu coarde si voce pe teme religioase (de la preclasic pana in buza modernitatii), pana la one-Bach-show-uri la violoncel. Un bonus de cuvinte pentru El siglo de Oro en El Nuevo Mundo, un regal coral si instrumental, oferit de Jugenbachchor din Brasov si de Ansamblul Codex din Sfantu Gheorghe, featuring Olivia Iancu & Claudiu Lobont la chitara clasica + soprana germano-mexicana Theresia Bothe, cu muzici baroce din America Latina. Daca aveti sansa, nu ratati un concert cu oricare dintre cei de mai sus. Paranteza: asa de faine au fost momentele muzicale anul acesta, ca poate ar merita ca numele festivalului sa sublinieze, pe viitor, si componenta melomanana intamplarii rasnovene
 
- seara, in cetate. Film mut cu acompaniament live, concerte felurite (de la bossa nova la tango, de la acid jazz! la acordeon), filme, pur-si-simplu. Si ceai free. Si oameni calzi. Si noaptea. Si muntele. Si luna. 


______
Autor: Mihai Brezeanu
 
Tag-uri
| festival de film | Rasnov |
Impresii
Contine 8 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]