dordeduca
0 evenimente in aprilie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
26 aprilie 2012 Cornelia

Primavara Adriatica

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii
Iau calea fostei Iugoslavii dimineata, pe la 6 am, insa am de trecut, mai intai, prin peisajele de trei anotimpuri din Romania.



La Timisul de Sus sunt pudrata de, probabil, ultima zapada din iarna aceasta. Si eu care imi pusesem in bagaj si sandalele de vara...



Trec de Brasovul inca adormit si in drum spre Sibiu salut creasta semeata din nori a Fagarasului.



Cu gandul la dor de aripi intinse de berze, o vad pe prima sosita la Sercaia. Isi verifica ordinea din cuib.



Cu ochi de vultur, vad un uliu in miristea pregatita sa intampine primavara pe domeniul Oltului transilvan. Ma bucur, mandra, de muzeul din Mandra - cel al panzelor si povestilor, dar si de Rezervatia zona umeda, de care nu stiam pana acum. Ma dor ochii la vederea cetatii umbrite de catedrala cu tichie de margaritar - cupola aurita.

Pe la Miercurea Sibiului am o amintire cu placinta cu rubarba facuta de doamna Chera, savurata acum cinci ani pe drumul spre Maroc.

Intr-o lume tehnologizata, un cal intoarce brazdele cu plugul, innegrind campul de la poale de munte cu pamant proaspat.

Ma minunez de zona Fagetului si de dealurile Lugojului, o sun pe Tea, apoi ma minunez de multimea de fazani, pana ajungem la Moravita. Oi lanoase sunt mangaiate de apus.

Ajungem in Serbia, o tara balcanica cu o treime din suprafata Romaniei, fara Kosovo, cu o populatie majoritata albaneza, pe care si Romania trebuie sa o recunoasca in calitate de tara. Kosovo s-a desprins din Serbia in 2008 si este guvernata de ONU. Populatia Serbiei este cam jumatate din Romania, de aproximativ 10 mil locuitori.



Serbia a fost sub otomani din secolul XVII si pana in secolul XIX.
Belgradul, care isi trage denumirea de la turci - Balgrad - orasul alb, de la culoarea zidurilor vazute din departare, a fost cucerit de peste 40 de ori de-a lungul istoriei. A fost cucerit de mai multe ori decat insusi Ierusalimul, cu toate cruciadele lui. Era al doilea oras otoman ca marime din Europa dupa Istanbul (Constantinopole). Aproximativ 500.000 din locuitori sunt refugiati din fostele state iugoslave, veniti dupa razboiul din 1991-1995.



Urmele celui mai "proaspat" razboi se mai vad si azi. Capturi ale acestuia si ale altor razboaie stau in fata zidurilor Kalegmedanului.



Otomanii aduc islamul, populatia devine musulmana si de aici li se trag motivele celor mai noi conflicte. Impartirea pe noi state, desprinse din Iugoslavia, s-a realizat mai degraba pe criterii religioase. Bosniacii musulmani sunt diferiti de sarbi ortodocsi.



Prin 1878 - la Berlin - se castiga si independenta Serbiei si Muntenegrului - fara Serbia si Rasca, de sub turci, adica pe atunci cand Regele Carol topea un tun, captura din acest razboi (pentru acelasi motiv) pentru a isi face coroana.



Pe teritoriul fostei Iugoslavii isi afla startul si primul razboi mondial. Stiti cum, nu? Nu va mai povestesc.

Josip Broz Tito este cel care a reusit sa isi impune autoritatea o vreme indelungata asupra destinului Iugoslaviei in secolul XX.

Mi se pare ciudat ca sarbii folosesc si alfabetul chirilic si pe cel latin in inscriptii.



Prin 1936 incepe constructia Catedralei Sf. Sava va fi cea mai mare din Europa, mai mare decat Sf. Sofia din Istanbul. Poate peste 20 de ani va  fi gata. Catedrala Sf. Sava in 1941 servea ca garaj pentru tancurile germnane. In 1985 se  reia constructia catedralei. A costat pana acum aproape 60 mil. euro. Toti banii au venit din donatiile sarbilor de pretutindeni, nicidecum de la guvern.

Nu am inteles niciodata de ce o biserica cu cele mai mari, cele mai multe.. e neaparat casa ideala pentru Dumnezeu. Marmura a fost adusa din Grecia. Desi cea turceasca este de mai buna calitate, nu se putea sa se cumpere materialele de la niste necrestini, mai ales ca au fost asupriti atatia ani de turci.



Belgradul nu are metrou. Posibil ca in 2017 sa fie finalizat.



Adesea, sarbii o sa va salute cu semnul celor trei degete. Pentru ei inseamna limba nationala, istoria si religia, acele elemente de cultura care i-au tinut uniti. Am aflat apoi ca unii (nu am inteles exact cine) ii acuza ca ar folosi un simbol nazist.



Fortareata Kalemegdan este, poate, locul unde se imbina majoritatea perioadelor istorice ale orasului.



Construita pe malurile Savei si ale Dunarii, acolo unde conflueaza, fortareata a privit cursul raurilor aproape 17 secolele.



Belgradul are multe statui razboinice, cum este si cea a Victoriosului sau a Victoriei. Ivan Mestrovic este artistul care a creat-o, creator si al statuii lui regelui Carol I al Romaniei din fata Bibliotecii Universitare.



Din Belgrad urmam traseul Stepojevac - Jabuka, catre Muntenegru.


______
Autor: Cornelia Florea
1 NEXT
Pagina: 1 234
CUPRINS: {name}  
 
Tag-uri
Nu exista tag-uri atasate.
Impresii
Contine 83 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorAprilie 2024 Anul urmator
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]