dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
27 noiembrie 2008 Mihai C

Pledoarie pentru Laos

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii

Festivalul Pha That Luang

In ultima zi am avut norocul sa nimeresc in mijlocul celui mai important festival anual din Laos, festivalul Pha That Luang ce celebreaza monumentul. Sute de oameni in interiorul templului si mii de oameni in afara lui, prin imprejurimi. Pentru o tara atat de linistita ca Laosul, festivalul asta e probabil maximul de harmalaie ce se permite in tara asta. Este singura data in an cand partidul permite viata sociala pana dupa 12 noaptea. Si este singura data in an cand Pha That Luang-ul e luminat noaptea. Doar in saptamana cat dureaza festivalul. Asadar am avut un noroc imens si rar sa pot sa fac astfel de poze cu Pha That Luang luminat pe timp de noapte. Vorba lui Bradut, norocul calatorului.

Pha That Luang Festival

In afara templului era un balci total, echivalent ca atmosfera cu zilele unui oras de provincie de pe la noi. Oficialitatile partidului, comercianti, vata pe bat, concerte si dansuri pe o scena, dulciuri, obiecte artizanale, CD-uri piratate cu manele nationale, tuica lor, bere si in loc de mici foodstalls cu carne ranceda, broaste, viermi, lacuste si alte delicatese pe care nu le mai tin minte.

Mult mai fascinant mi s-a parut ce se intampla in interiorul templului. O procesiune continua in care oamenii care veneau, inconjurau stupa de cateva ori la fel cum inconjuram noi biserica si depuneau flori de lotus si lumanari parfumate la baza templului. Cred ca are de a face cu cele 30 de perfectiuni buddhiste, cu indatoririle credinciosilor.

Va jur ca in toata harmalaia asta umana de mii de oameni nu am vazut mai mult de zece turisti straini, albi din rasa mea. Numai localnici. Eram o raritate, un unicat. Am platit o taxa si mi s-a pus un ecuson sa pot sa intru la manifestare. Nu stiu ce scria pe ecusonul ala, era in Lao. Poate ceva de genul "Strain. Cetateni Lao, aveti grija cum va purtati. Partidul va vegheaza" Cert este ca eram cam singurul strain in jur si ma simteam singur in marea aia de oameni, intr-un loc la capatul pamantului, intr-o treaba atat de exotica la care foarte putini calatori au acces.

Eram stingher si nu stiam cum s-ar cuveni sa reactionez. Oare e cuviincios sa fotografiez calugari, oameni? Ce gandesc, ce simt oamenii astia acum, oare cum pot intra in contact cu ei? Toate astea imi treceau prin minte in timp ce stateam singur-stingher deoparte pe o piatra. E momentul in care ceva miraculos s-a produs. Un calugar a venit la mine si a inceput sa vorbeasca cu mine, in engleza. M-a intrebat lucruri banale despre viata mea si m-a rugat sa fac o poza cu el cu aparatul lui. Era mai mult decat mi-as fi dorit sau mi-ar fi trecut prin minte. Si am inceput sa ne pozam: eu cu calugarul; eu si prietenul calugarului; ei doi; toti trei. Alti calugari imi trageau poze si vorbeau cu mine. Dupa cateva minute experienta s-a repetat cu o intreaga familie. Am fost rugat de o fetita sa vorbesc cu ea in engleza sa ii raspund la niste intrebari pentru tema pentru scoala, sa faca o poza cu mine. Toti oamenii erau interesati de unde vin, vroiau sa afle cat mai multe despre mine. Eram imbratisat de caldura lor umana sincera. Oamenii astia nu vroiau sa le dau nimic, nu vroiau sa imi vanda, sa imi ofere nimic, doar sa ma cunoasca putin si sa faca o poza cu mine. Parca nicaieri nu am primit atata atentie si prietenie gratuita si sincera din partea oamenilor pentru mine, strainul, ca in aceasta tara. Era ceva magic, ca si cum Dumnezeu mi-ar fi ascultat inima si ar fi trimis gandurile prin acesti oameni. Cei din jur traiau o experienta religioasa, eu una aproape la fel. Dar de alt tip.


______
Autor: Mihai Cristea
PREV 9 NEXT
Pagina: 12345678 9 10
 
Tag-uri
| Asia | Indonezia | Laos |
Impresii
Contine 34 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]