dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
21 septembrie 2004

The Italian way

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii
Context: 6 zile in Italia, la o conferinta. Locatie: Riva del Garda, statiune situata in punctul nordic al Lago de Garda, cel mai mare lac italian. Adicatelea taman in nordul peninsulei, la poalele Dolomitilor, la 80km de Verona, la vreo 100 de Austria si aproape tot atatia si de Elvetia.

Text: am stat putin in Italia, am vazut si mai putin: cateva ore in Verona, cateva statiuni pe malurile Laggo de Garda, vreo doua castele, cateva biserici. Ca urmare, impresia nu poate fi decat partiala si aproximativa. Si totusi, ea exista. Riva del Garda s-a prezentat ca o statiune aflata la final de sezon, plina de pensionari in vacanta. In imensa lor majoritate, ei venisera din Germania si Marea Britanie. Toti bine imbracati, pieptanati, aranjati. Serviti cu extrema amablitate de chelneri, barmani, receptioneri care cunosteau de la mediu in sus atat engleza, cat si germana.

Ritmul monoton de viata al turistilor m-a influentat intrucatva, lancezindu-mi existenta din afara conferintei, adica timpul liber. Toate ca toate, pana a iesit cu adevarat soarele. Fara nori, fara pacla care inghitea pana atunci muntii si lacul, privelistea a devenit clara, ampla si cam prea misto. Am decis sa ies din hibernare. M-am infiintat intr-o statie de autobuz cu gandul de a lua utilajul pana la satucul invecinat, Arco, localitate dotata cu castel. Am stat in statie vreo 30 de minute, eu si orarul care zicea ca tre sa vina un autobuz cam din 10 in 10 minute, dar se vedea vorba ca nimeni nu-l la in consideratie. Enervat, am masurat din priviri distanta care ma separa de castelul ce se zarea undeva in fata si am purces la drum per-pedes. Pe marginea drumului, pe langa masini, pe langa benzinarii si lanuri de porumb, cu muntii la cativa kilometrii stanga si dreapta. Cam ca drumul Busteni-Sinaia. Dupa 5km am ajuns in Arco si apoi am inceput micul urcus care m-a purtat spre varful dealului si inima castelului.



Castelul e de fapt o ruina, o insiruire de ziduri vechi si de fatade, de edificii cunoscute in care nimeni nu mai sade. Prin gaurile zidurilor se asterneau insa in fata ochilor doua creste paralele de munti si lacul nascundu-se undeva in mijlocul lor si soarele imbracand apa in culori nefiresti si cerul mai albastru decat tot albastrul lumii. La cateva ore distanta, saream intr-un vaporas. In zona lacului, intre diverse statiuni se poate circula atat cu autobuzul, cat si cu vaporasul.

Daca despre punctualitatea autobuzelor am mai vorbit, vaporasele vin la fix. De pe puntea unuia dintre ele am vazut Limone, mica localitate sapata in stanca, unde soseaua curge pe undeva pe sus, astfel incat dupa ce iti lasi masina in parcare intri in hotel la cel mai inalt etaj si trebuie sa iei liftul in jos ca sa ajungi la parter si apoi la lac. As fi vazut si Salo, cu celebra resedinta a lui Mussolini care l-a inspirat pe Pasolini in al sau film cu acelasi nume, dar era cam tarziu si n-as mai fi avut cu ce sa ma intorc. Asa ca am preferat sa vad Malcesine si al sau centru istoric.

N-a fost primul centru vechi de oras vazut, nici ultimul. Malcesine, Riva, Arco, Verona. Primele trei mai mici, al patrulea incomparabil mai mare. Si totusi toate inrudite. Colege de generatie istorica, de tara, de spirit. Drumuri inguste, mai inguste, si mai inguste, mereu mai inguste. Piete aerisite, cladiri inghesuite, palate vaste, legaturi nesfarsite de case la ale caror etaje inferioare n-a patruns niciodata lumina. Stiluri arhitecturale vechi, foarte vechi, de pe vremea romanilor, din timpul lui Michelangelo, din secolul 19. Fatade renovate si sublim luminate noaptea, fatade scorojite, cu tencuiala desprinsa si caramida la vedere. Cladiri colorate sobru si in spiritul bunului-gust clasic, ziduri galbene, albastre, verzi, rosii. Stradute teoretic doar pietonale pline de biciclete, scootere, ici-colo cate un Ferrari sau Alfa Romeo. Zeci si zeci de restaurante, terase, magazine, baruri. Toate la un loc, ca o imensa varza citadina devorata zilnic de mii de turisti. Nici o strada nu pare a avea sfarsit, ea da mereu in alta, mai mica, cam intortocheata, si apoi intr-un gang si intr-o poteca si tot astfel magazinul de pielarie da intr-un restaurant care se continua cu o terasa care e lipita de un magazin de suveninuri si tot asa la infinit. Totul pulsand de viata. Totul din belsug, chiar si saracia. Totul chemandu-te sa ramai mereu acolo, daca nu cu trupul, macar cu mintea.



Adaggio: Verona e celebra pentru Romeo si Julieta. Balconul Julietei e vizitat de toata lumea. La el se patrunde printr-un gang strajuit de sute de mii de bucatele de hartie lipite de pereti cu guma de mestecat. Pe ele indragostiti de peste tot si-au scris dorintele. Dupa gang urmeaza o curte. In ea se afla o statuie, veche de doar 30 de ani, reprezentand-o pe Julieta stand in picioare si lasand la vedere un san gol. Se spune ca daca atingi sanul gol ti se indeplineste orice dorinta. Asa ca oamenii maseaza metalul cu forma apetisanta si se trag in poze. La dreapta statuii e balconul. La etajul 1. Din 2. In jurul lui toata cladirea e invelita intr-un gigantic cearsaf alb, transparent. Cica voalul reprezinta sufletul Julietei. Ideea e a unui arhitect care a transformat intreaga casa intr-un muzeu post-modernist dedicat celebrei eroine. Intr-una din sali vreo suta de romane de dragoste sunt atarnate de tavan si din boxe se aud diverse melodii de dragoste de la coloana sonora a lui "Love Story" la "Love and Marriage" a lui Sinatra din "Familia Bundy".




Mihai Brezeanu


Ciopartelu s-a intors si el recent din Italia - check him out
______
Autor:
 
Tag-uri
Nu exista tag-uri atasate.
Impresii
Contine 20 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]