dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
14 august 2004 brz

Nebunie ca la mama acasa

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii
Sambata dupa-amiaza, Londra. Coin Street Festival, o intamplare care timp de doua luni aduce muzici din cele mai diverse in fata cui vrea sa le asculte, face popas in halta romaneasca. Ca urmare, intre 2 si 6 e vorba sa asistam la un mic festival romanesc. Locatia: la 10 minute de mers de galeria Tate Modern, cea care a gazduit expozitia Brancusi la inceputul anului, la vreo 15 de Saint Paul Cathedral si la vreo 20 de Parlament, exact pe malu Tamisei.
Vremea: O zi splendida, cu mult peste 30 de grade in aer si un cer perfect albastru, asa cum ne ofera sudul Angliei de vreo saptamana incoace. Poza: o scena nu prea mare, nici prea mica, vreo suta de oameni intinsi pe iarba, corturi cu diverse mancaruri si bauturi de jur-imprejur, nimic cu specific romanesc insa. In deschidere: Nicolae Voiculet, naist, elev de-al lui Zamfir. Nu vine singur, ci cu un tzambalagiu, un acordeonist, un violonist si-o domnisoara draguta pe post de dansatoare. Pret de o ora se succed marile hituri ale muzicii populare romanesti. Finalul cu Ciocarlia provoaca cateva hore spontane si razlete printre privitori. Numarul doi pe afis: Nightlosers. Ceva probleme la sonor, dar concertul merge bine. Alaturi de Hanno Hoffer, vedeta e un nene gras, cu barba, care canta la frunza. Om de viata si spectacol, the leaf man e senzational, publicul aplaudandu-l frenetic.

click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size click to view full size

Apropo de public, intre timp sa se fi facut vreo 200 de insi. Culmea e ca plimbandu-ma printre ei constat ca jumate nu sunt romani. Si cu toate astea stau, asculta, aplauda. Ora de Nightlosers se incheie cu Hanno cantand cu chitara pe ceafa, violonistul cu vioara asemenea, iar the leaf man zicand o sarba din frunza-i cea verde. Aplauze, bisuri, multumiri. Ultimii pe scena: Mukka. O trupa englezeasca, cu vioara, chitara, acordeon, tobe, care canta un fel de muzica balcanica cu puternic accent romanesc. Dupa vreo 3-4 melodii, tipii invita pe scena o tanti romanca, pe la vreo 45 de ani, despre care ne spun ca au pescuit-o acum vreo 6 ani de undeva din Anglia. Tipa, pe numele ei Dana Codoreanu-Berciu, ne anunta ca va incepe cu "Cine iubeste si lasa". Imi pun discret mainile in cap asteptandu-ma la un mic dezastru stereofonic. Primesc o serioasa lovitura in ego-ul personal caci tanti canta neasteptat de bine. Mai baga doua-trei bucati, primeste aplauze, ia apoi o scurta pauza, e aproape 6 fara un sfert, la 6 se va da stingerea, dau sa plec. Revine tipa pe scena si zice intr-o engleza lipsita de accent, dar si de greseli gramaticale, ca va canta un cantec traditional si ca ne invita pe toti la dans. Si incepe "Ciuleandra".

Urmatoarele 45 de minute par desprinse din filmele lui Kusturica. Ciuleandra, Perinita, M-a facut mama oltean, Trandafir de la Moldova, Ceardas unguresc, Ia-ti mireasa ziua buna si altele au provocat aproape isterie intre spectatori. Hore mari, hore mici, pantofi zburand din picioare, pahare de bere aruncate prin aer, romani de gat cu englezi, o chinezoaica dansand in centru cu un neamt, un negru urland spre cer, oameni privind si dansand in balcoanele din jur (inclusiv din simandicosul Oxo Wharf). Pe scena au revenit la un moment dat Voiculet si compania si ei au fost inima nebuniei. La un moment dat lumea a inceput sa arunce cu bancnote inspre ei, Voiculet lua banii si ii punea in burduful acordeonului. Acordeonistul, un tigan gras, cu camasa alba si fata impreturbabila, canta parca fara efort. Tzambalagiul, un batranel cu par putin si ingrijit pieptanat, tot in camasa alba, interpreta bucatile muzicale cu meticulozitate. Cei doi pareau desprinsi din Reservoir Dogs al lui Tarantino, tzamabalagiul cel putin, fiind leit Harvey Keitel. Perinita are un succes monstru si e bisata de multimea incinsa intr-un final in urale.

www.uk-ro.net
www.coinstreetfestival.org

Mihai Brezeanu
___________
De acelasi autor
The Italian way
Si totusi, regina!
Carpatia
Translating Jp
______
Autor: Mihai Brezeanu
 
Tag-uri
Nu exista tag-uri atasate.
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]