dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
23 august 2016 brz

Litoralul necunoscut

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii
Google Maps numara 18.7km intre Olimp si Eforie Sud in versiunea drumului comunal DC 4. Si o recomanda doar pietonilor. De fapt, ea e foarte potrivita si pentru biciclisti, numa' buna pentru Duster-isti si, cu oarecare grija, merge si de la Ford Focus in jos. Are portiuni de asfalt, traverseaza de-a dreptul prin civilizatie Costinestiul, dar, in cea mai mare parte, e pe baza pe sol dobrogean.

Atu-urile sale? E as close as you can get to the seaside navigand continental intre cele doua statiuni (cea mai noua si, respectiv, cea mai veche de pe Litoralul mioritic), ofera plenty of photo-opportunities, plaje (semi)-pustii, maluri inalte cum, credeam, ca Marea Neagra are doar in Bulgaria si doza de salbaticie / autenticitate / a-naturii-virginitate a carei inexistenta o deplangem vara dupa Vama dupa vara dupa Vama.

Sa purcedem, asadar. Traseul pleaca din Olimp si merge spre nord. Se poate avansa fie cu piciorul / bicicleta pe plaja / faleza betonata, fie la volan, dupa cum urmeaza: pe asfalt din Olimp, over calea ferata, virat dreapta la indicatorul de Popasul Pescarilor, continuat pe un asfalt aproximativ, trecut de noutatea cam neatragatoare pe numele-i pompos Blaxy Premium Resort si reatins calea trenului. In ambele cazuri se ajunge la Popasul Pescarilor, stabiliment intre a carui terasa frecventata de cetateni cu portofel durduliu (nu, gluma!) si marea cea mare, se intinde una dintre cele mai misto, vaste si slab populate plaje din sudul Litoralului.

Se lasa asfaltul in urma si se continua pe ruta de (majoritar) pamant DC 4.


Intre Olimp si Costinesti, DC 4 tine aproape de coasta.



Undeva, in zare, se zaresc hotelurile Olimpului, cea mai tanara statiune a litoralului (inaugurata in 1972), perla turismului maritim ceausist, acum intr-o cvasi-totala ruina, cu precadere in zona Amfiteatru-Belvedere-Panoramic. Undeva, aproape, un schelet de intentie-hoteliera post-comunista.


La nu foarte mare distanta de Popasul Pescarilor, DC 4 se desface in doua. La dreapta, marea, la stanga, continentul dobrogean, cel uscat si torid. Nu departe e de gasit halta CFR Pescarus, langa care se intinde o alta plaja slab frecventata.


La 1 km sud de Costinesti, exista, din 1998, manastirea de maici Sfanta Elena de la Mare. Istoria institutiei e de gasit aici. Pe langa moaste, lacasul  adaposteste, mai nou (1 mai 2016), Vila Turistica Sfanta Elena de la Mare (3 stele).

Descrierea de pe turistinfo.ro anunta ca "Centrul de diagnostic si tratament recuperator Sf. Elena de la Mare este situat la 50 m de malul marii, zona Costinesti, in apropierea manastirii Sf. Elena de la Mare, intr-un cadru mirific. Localizarea este propice relaxarii si terapiilor pentru refacerea trupului si sufletului".

Pozele de mai sus ilustreaza drumul cel mai apropiat de mare, cel care trece pe la gardul din fata hotelului manastirii. De partea cealalta a asemanzatului monahalo-turistic, versiunea asfaltata a DC4 uneste manastirea de statiunea Costinesti.



Intre Manastirea Sfanta Elena de la Mare si Costinesti, in miez de august 2016, se lucra intens, cu excavatoare si basculante, la terasarea malului inalt. Nu e deloc exclus ca, pe modelul de la Tuzla (see below), sa se pregateasca, printre altele, o faleza pentru pietoni & biciclisti chiar la nivelul marii. De asemenea, e posibil ca, pe modelul Constanta, sa se lucreze la extinderea portiunii de plaja.

"Obiectivele celei de-a doua etape a proiectului cuprind larrgirea cu peste 100m a plajelor in zonele Mamaia, Eforie, Costinesti, Mangalia si 2 Mai, ce acopera o lungime de peste 30km de litoral, pana la granita cu Bulgaria" (sursa)





Dupa o inevitabila traversare asfaltat-aglomerata a Costinestilor (statiune & sat), DC4 revine la putere, oferind priveliste Evanghelice. Nava greceasca omonima a esuat la nord de fosta statiune a tineretului in octombrie 1968. La aproape 50 de ani distanta, doua ambarcatiuni de mici dimensiuni plimba turisti curiosi la moastele ex-navei comerciale elene.



Portiunea Costinesti - Tuzla, initial asfaltata, apoi din ce in ce mai non-rutiera, ofera unele dintre cele mai faine privelisti ale intregului drum.



Aproape de farul din Tuzla, o ramificatie betonata a drumului coboara la nivelul apei, ingaduind trecerea unei masini sau, mai bine, a multor biciclete.



Plaja din Tuzla, accesibila si din satul cu acelasi nume via un drum de pamant moderat-accidentat, aduce binisor cu cea din Krapec. La scara redusa. Cu un minus la capitolul beer & fish, cu un plus la discretie & rusticitate.



Platforma din varful imaginilor de mai sus slujeste cascadoriilor cinematografice in care atelaje cu 4 roti sfarsesc umede. Cea mai recenta aparitie a bifat-o in autohtonul "Selfie".


Lasand Tuzla in zare, DC 4 se indreapta viguros spre Eforie Sud (aka Carmen Sylva, cea mai veche statiune de pe litoralul romanesc - 1899). Ceea ce va dorim si dumneavoastra.



______
Autor: Mihai Brezeanu
 
Tag-uri
| DC 4 Constanta | litoral | Tuzla | Eforie Sud | Costinesti | Olimp |
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]