dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
28 mai 2008 Cornelia

Kenya yetu: Hakuna matata!

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii


Cel mai portocaliu rasarit il vad din avion, inainte de a ateriza in Nairobi. Ajungem la ora 6 a.m. (ora Kenyei este aceeasi cu ora de acasa).

In aeroport se uita doamna granicer ca viza noastra este luata de la Ambasada Marii Britanii si nu direct de la ei, guvernul Kenyan. Deh, fiecare cu ce poate!

Ajunsi in aeropoprt, ne intampina soferii si masinutele care ne vor purta in mijlocul savanei, in mijlocul fiarelor salbatice, dar nu foarte salbatice. Soferii sunt insa simpatici, asa cum s-au dovedit toti bartinasii pe parcursul sederii noartre in Kenya, bucurosi de oaspeti. Ne intampina cu un calduros “Karibu! (Bine ati venit!)” si “Hakuna matata!” (un fel de “Do not worry!”).  Noi raspundem politicos: “Asante sana!” (Multumim frumos).

E prima oara cand urc intr-o masina cu volanul pe partea dreapta si cand merg pe stanga sensului de mers. Soferul nostru este Said, un ghid profesionist. Aflu ca in Kenya ghizii sunt catalogati cu gold sau silver, categorii pe care le primesc in functie de cate limbi cunosc, dar si de cate rase de animale si specii de pasari despre care pot da informatii.

Soarele si palmierii ma bucura de la prima vedere. E multa vreme de cand m-am indragostit de ei la prima vedere, tot pe meleaguri africane. Imaginea acaciilor ca niste umbrele larg deschise ma fascineaza inca din aeroport. Adesea, acesti copacei vor insoti pletele palmierilor.

Inca de la primele cuvinte ni se face complimentul ca avem o limba foarte romantica (asta probabil comparativ cu swahilli).

Prin praful drumului - si aici nu spun asta ca o metafora, ci ca pe un fapt real caci era praf ...garla – reusesc sa stau cu ochii mari si sa admir inca de pe drumul spre Amboseli (acolo unde aveam sa innoptam doua nopti) primii masai cu sulite si vestminte rosii peste pielea neagra-abanos. Un panou publicitar, prafuit si el, ne ureaza Welcome to Kenya – the home of migration.

Drumul de la Nairobi spre Amboseli este ca o ulita de tara, unele portiuni fiind direct pe aratura pentru a fenta traficul. Imi vine sa rad din orice! Totul ma amuza sau ma bucura! Sunt 45 de ore africane :) de la Nairobi la Mombasa pe “autostrada”. Drumul pe care mergem noi este cu o singura banda pe sens si, desi adesea ti se pare ingust, toti au loc in harmalaia permanenta, de la camioane pana la roabe imense trase si impinse de omuleti agili si iuti

Nairobi este un oras cosmopolit. Vocile din jurul meu spun ca nu e safe nici macar pentru un barbat. De ce oare nu ma sperie aceasta cand ii vad pe localnici cat de sincer zambesc? Sa fie oare numai teama europenilor “stilizati”? Printre alte informatii despre aceasta tara extraordinara ca mediu si oameni aflu stirea trista cum ca de aici a plecat SIDA. Nu prea cred asta sau cel putin nu vreau sa cred ca se gaseste pe toate drumurile, mai ales ca la un moment dat chiar m-am ranit si...

In Kenya sunt aproximativ 42 de triburi, iar Nairobi are cam 3 mil. locuitori.

Observ ca principalul mijloc de transport al navetistilor este mersul pe jos. Micuti si slabi, de aici pleaca cei mai rapizi si rezistenti atleti ai lumii pe care ii admiram la olimpiada.

Printre principalele relatii internationale ale Kenyei se numara la loc de frunte comertul cu orez, porumb, legume, in special spre vecina Uganda.

Trecem prin zona industriala a Nairobi. Praful si ceata – de fapt o pacla groasa – se depun peste tot. Multe tufe de nalbe (altfel) albe sustin parful acesta. Sa nu ma acuzati de rasism daca m-am minunat un pic vazand peisajul cu oameni negri de ciocolata si egrete albe ca zapada, in timp ce la noi ciorile negre ne insotesc pe noi, albii. Se pare ca peste tot nuantele se completeaza.
Nairobi este mai mult un centru de “business” - cei are lucreaza acolo, locuiesc in alte localitati din apropiere.

Daca vrei un taxi si te grabesti tare, iti recomand sa incaleci pe saua unei motociclete si bikerul te va duce la destinatie. Nu stiu sa spun daca e si casca inclusa.

Foarte multe biserici am intalnit in drum, biserici cu numele de gospel church si mi-i imaginam pe ei cum canta acapella.

Praful se depune pe fetele noatre, pe haine, inclusiv in aparatul foto. Benzinariile sunt cam ca in Maroc, cu benzina sau motorina  la bidoane sub forma de gramezi pe marginea drumului.

Apa plata este aceeasi, numai eticheta difera, in functie de cine o ofera. Aceasi apa o gasim si in camerele de hotel sau lodge si in masinuta, toate personalizate. Apa minerala (carbogazoasa) nu exista, asa cum nu prea exista in toata Africa.


______
Autor: Cornelia Florea
PREV 2 NEXT
Pagina: 1 2 345
 
Tag-uri
| Africa | savana |
Impresii
Contine 167 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]