dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
17 iulie 2008 Cornelia

Grecia - taramul zeilor

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii
Cand majoritatea co-orasenilor mei se chinuiau cu supunerea la ordinele impuse de N.A.T.O., eu plecam cu un bagaj facut in graba (ca de obicei) pana la mare, o mare la care mai fusesem cu un an si jumatate in urma: Marea Egee. Zeii nu ma asteptau, dar eu asteptam cu nerabdare sa le revad meleagurile.




Mi-am notat comanda de dulceata de castane venita din partea unei bune prietene, ca si pofta personala pentru fistic, masline – sub forma de fruct sau de ulei, rahat…si alte rahaturi grecesti. Asa ca aveam de facut provizii pentru intoarcere, dupa ce revedeam  taramurile Peninsulei Halkidiki.

 

Halkidiki – locul in care am fost – este un meleag de pustietate pe malul marii, o peninsula formata din trei brate: Kasandra, Sithonia si Athos. Faleze inalte si valuri zglobii sunt omniprezente in peisaj. Pietrele luceau foarte frumos in apa marii, sub razele soarelui. Eram tentata sa le adun pe toate. Insa, scose din mediul lor, isi pierdeau din farmec.



Daca prima oara mi-a luat cam 16 ore sa ajung in Psakoudia – localitatea micuta din Halkidiki unde prin octombrie maslinii tocmai se culegeau de rod, de data aceasta formalitatile vamale “ne-au scurtat" drumul cu vreo 3-4 ore.

E a doua oara cand sunt in Halkidiki si e a doua oara in ultimii trei ani cand aici ploua. Ce sa insemne asta? Daca prima oara am prins inundatiile si strazile nu se mai discerneau de sub ape, acum situatia a fost mai calma, doar norii fiind cei prezenti peste tot in nuante de gri.



Daca doresti sa faci explorarea peninsulei pe cont propriu, ar fi bine daca ti-ai inchiria un ATV (6 euro/ora sau 40 euro/zi), un scuter (15 euro/zi), sau un autoturism, ceea ce am facut si noi pentru 40 euro/zi (impartit la 4 cati am fost noi nici nu a fost scump). Daca inchiriezi pe doua zile, iesi si mai bine: 70 euro/2 zile si nu ai limita de kilometri.



In turul de Sithonia vizitam in primul rand Neos Marmaras (pe malul vestic al peninsulei, in partea centrala). Aici, pescarii isi pregateau navoadele pentru a prinde alaiul marii. Marinarii, barcile sau alte ambarcatiuni sunt active in peisajul maritim. Din oras nu lipsesc tavernele cu specialitati maritime si nici eucaliptii, rataciti printre maslini.



Parthenonas – un sat traditional grecesc, cu aspect bizantin, din piatra veche, cu ziduri mai mult cazute decat in picioare - trebuie sa faca parte din ruta "descoperitorilor". Smochinii inca isi tin ramurile cu smochinele coapte. Ciorchinii de struguri atarnand de pe acoperisul unui restaurant linistit ne atrag si ne aduc aminte ca ne e foame. Vasele de lut aburinde ne poarta o branza feta la cuptor trantita intr-un sos delicios.



Intre cele doua peninsule vestice ale Halkidiki-ului se afla un canal – Canalul Potidaea - care le uneste. Astfel, intre Peninsula Sithonia si Peninsula Kasandra se afla Golful Toronaeos, iar temperatura apei sale este cam cu 3 grade Celsius mai mare decat la vest de Kasandra. Dupa ce treci canalul spre sudul Kasandrei, vei vedea pe malul marii cum se inalta inca peste timp Turnul Bizantin din secolul XIV, veghiind inca peste Nea Potidaea. Apoi, un pic mai departe pe stanga, poti trece in graba fara sa observi, grota Sfantului Pavel. Pentru a patrunde, trebuie sa ingenunchezi, accesul fiind foarte jos. 



Pranzul il luam in Kalithea - una dintre cele mai animate statiuni din Kassandra, la una dintre tavernele locale. Calamarii cu branza sunt un specific local ce trebuie musai incercat.



Unul dintre cele mai scumpe hoteluri din Kasandra este Aristotele Beach. Liftul hotelului te duce direct pe plaja. In schimb, serviciile de all inclusive sunt deplorabile (bun pentru rusii care se ametesc cu bautura de la micul dejun si nu mai simt sa faca diferenta).

Daca ai ceva economii si vrei sa te faci grec, ai putea sa cheltui cam 1000 euro/metru patrat de teren in apropiere de  plaja. Fii sigur ca vei avea turisti, foarte posibil romani.




______
Autor: Cornelia Florea

1 NEXT
Pagina: 1 234
 
Tag-uri
Nu exista tag-uri atasate.
Impresii
Contine 75 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]