dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
03 noiembrie 2011 brz, Diana

FNT 2011 - Miez

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii
Lumi(ni)le lui Serban
"Unchiul Vanea" de A.P. Cehov
Teatrul Maghiar din Cluj · Regia: Andrei Serban
Spectacolul asta a avut premiera acum 4 ani. S-a jucat de zeci de ori, la Cluj, Bucuresti, Budapeste si prin alte parti. Si totusi, Andrei Serban a mai vrut o repetitie inaintea celor doua reprezentantii de la FNT 2011. Nu stiu cat de relevant e amanuntul asta. Ori faptul ca, la fiecare dintre spectacolele sale, dl Serban vine la intrarea in teatru si se ingrijeasca ca toti cei fara de bilet sa intre in sala. El le deschide usa, el ii conduce in spatiul de joc, el le gaseste locuri.



Unchiul Vania are 4 acte. Fiecare cu scena lui. Si fiecare dintre scene are ascunzatorile ei, descoperite de cate un reflector manat de curiozitate. Andrei Serban spunea undeva ca incearca sa monteze altfel fiecare spectacol, sa isi ascunda semnatura. Mi-e teama ca felul in care luminile de scena izbesc viata personajelor il dau, totusi, de gol. Luminile lui Serban sunt deja TradeMark.

Vanea lui Hath�zi Andr�s isi arunca spre aerul noptii rupatorul monolog din Actul 2 acoperit de apa, tavalit prin noroi, despicat de lumina unui reflector enorm. Roiurile de fotoni traverseaza textul scris si vorbit si sfarsesc pe chipurile celor din public. Lumea lui Cehov se impleteste cu lumea noastra. Toti suntem actori. Pesemne ca spectacolul n-are decat un singur spectator veritabil, ascuns in inaltul scenei. Ori poate dincolo.

PS. In anii ’90, Alexandru Darie monta la Bulandra “Trei surori”. Oana Pellea si Marcel Iures, Masa si Versinin, formau atunci cel mai erotic cuplu al deceniului. Kďż˝zdi Imola si Zsolt Bogdďż˝n, Elena Andreevna si Astrov din Vanea lui lui Andrei Serban, se observa, provoaca, adulmeca, incita, recita, excita, devoreaza cu o pasiune fara de egal. De-ar fi doar pentru asta si tot merita sa mergeti la Cluj si sa vedeti spectacolul.



Noul cinema romanesc urca pe scena
"9 grade la Paris” de Peter Kerek
Teatrul Act · Regia: Peter Kerek
O tanara femeie e gata sa-si paraseasca fiul, sotul, apartamentul elegant-luxos si motanul negru. E 27 decembrie. Miercuri, dupa Craciun. Alina Berzunteanu e pe scena de la Act. Alina Berzunteanu e pe ecranul din Act. Povestea e spusa pe scena si jucata pe ecran. Din cand in cand, actrita din teatru sta de vorba cu actrita din film. Mix-ul merge neasteptat de bine. Povestea nu e breathtaking, dar, totusi, respiratia nu e chiar o activitate la care sa vrei sa renunti seara de seara. Intriga are un twist destept si un final destul de echivoc. Iar imaginea ar merita o nominalizare la Gopo 


500
"Felii” de Lia Bugnar
Teatrul National “Radu Stanca” din Sibiu · Regia: Lia Bugnar
Teatrul din Sibiu. Faimos dupa marile spectacole ale ultimilor ani, dar, totusi, un teatru de provincie.
Ofelia Popii. 33 de ani. Genialul Mefisto din Faustul lui Purcarete, pentru care a luat, in 2007, primul premiu UNITER din cariera. Pentru “Felii”, l-a luat pe al doilea.
Lia Bugnar. Unul dintre cei mai interesanti dramaturgi romani contemporani.



Totusi, intrebati pe strada, la birou, in jur: ati auzit de Ofelia Popii? Dar de Lia Bugnar? V-ati duce, dragi bucuresteni, la un one-woman-show cu o actrita din provincie pe un text nou-nout, despre care nu stiti mare lucru?

Sala Liviu Ciulei de la Bulandra are cam 450 de locuri pe scaune. Marti seara, toate au fost ocupate. In picioare, cu greu se gasea un loc decent. 500 de oameni, poate mai multi, au suportat o caldura cvasi-insuportabila si au respirat in ritmul feliilor din viata Ofeliei. De fapt, n-a fost o Ofelie, ci mai multe. Menajera, sotia, fiica, mama, medicul, cosmeticiana. Toate gravitand in jurul unui barbat proaspat mort.



Corp dupa corp dupa corp dupa corp. Duh dupa duh dupa duh dupa duh. Sau poate acelasi duh? Un corp de o flexibilitate uimitoare. O voce si mai multe glasuri. La inceput, prea stridente. Pe masura curgerii spectacolului, spre-impecabil acordate. Muzica lui Vlaicu Golcea invelind scena, lumina lui Dragos Buhagiar deschizand-o. Cel mai bun text al Liei Bugnar. 500 de perechi de palme pentru aplauze nesfarsite.
______
Autor: Mihai Brezeanu
Diana Deaca
 
Tag-uri
| festival de teatru | Festivalul National de Teatru | FNT | teatru | Bucuresti |
Impresii
Contine 7 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]