dordeduca
0 evenimente in aprilie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
23 noiembrie 2013 Corina

Festival Enescu, cuvinte si necuvinte.

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii

O orchestra speciala, Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam

Una dintre cele mai bune orchestra din lume (au vizitat Festivalul Enescu si in 2009), Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam (RCO) are in componenta 120 instrumentisti din aproximativ 20 tari, profesionisti alesi pe spranceana. Daca nu stiati, sa fiti mandri, seful orchestrei, concertmaistrul RCO este un roman, Liviu Prunaru!

Anul acesta orchestra aniverseaza 125 ani de la infiintare printr-un turneu mondial in care a fost inclus si Festivalul Enescu, semn bun :)

Sala Palatului RCO Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam

Ce face o orchestra sa fie mai speciala fata de alta?

RCO este renumita pentru sonoritatea ei, asa spun criticii… De unde provine acest sunet special?... In primul rand de la profesionistii care compun orchestra (2 lucruri de mentionat: seriozitate lor extrema si atentia la cel mai mic detaliu). 100 oameni reusesc sa se omogenizeze (pe fiecare partida de instrumente, in parte) si sa comunice intre ei atat de bine, ca si cum ar fi doar 10! Fascinant, superb!

Iar dirijorul unui astfel de ansamblu nu poate fi decat exceptional. Inca un detaliu deloc de neglijat…. In cei 125 ani de cand este aceasta orchestra, au fost doar 6 dirijori principali, foarte putini! Iar actualul lor dirijor, Mariss Jansons detine stiinta si mestesugul dirijatului la clasa superioara. Si, cu un dirijor si o orchestra la superlativ nu se pot intampla decat lucruri frumoase!

Dintre toate orchestrele am remarcat omogenitatea extraordinara a tuturor partidelor (de evidentiat suflatorii!) si paleta atat de extinsa si rafinata a dinamicii. Am auzit cel mai extins crescendo – de la nuanta cea mai mica, pianissisimo, pana la un frenetic fortissimo, cu o gradatie rafinata si pe un spatiu extrem de larg, cinste lor!

Orchestra a sustinut 2 concerte – sambata, 21 sept, ora 19:30 si duminica, 22 sept ora 11:00 dimineata (ora neobisnuita pentru un astfel de concert!) la Sala Palatului. Eram foarte curioasa, cat de plina sa fie oare sala intr-o zi de duminica cu soare, la ora 11?… In drum spre concert faceam estimari, pronosticuri … o sala jumatate goala, sau aproape jumatate goala … oamenii au alte preocupari intr-o zi de week-end, cu soare, nu? Si, ce sa vezi? Surpriza maxima! Sala era arhiplina, la fel de plina precum la un concert de seara! Bucurie mare in sinea mea….e semn de auditoriu cunoscatoar al calitatii.

Ambele concerte sustinute de RCO au fost niste bijuterii - orchestra a construit nenumarate filigranuri, volute si planuri sonore din cele mai rafinate. Chiar daca lucrarea de sambata, Strauss - Viata de erou, nu este una dintre preferatele mele, am urmarit fascinata sonoritatile atent cizelate, maiestrite cu atata pricepere. Duminica am ascultat o Rapsodie 1 de Enescu intr-o intrepretare foarte buna.

Gura muzicologilor romani zice, de obicei, ca, niciun ansamblu strain nu poate canta o Rapsodie de Enescu asa cum o canta o orchestra romaneasca…. Eu zic ba, RCO concureaza cu succes in topul interpretarilor (poate si prezenta concertmaistrului roman Liviu Prunaru si-a adus cumva contributia la aceasta interpretare).

Si, o intamplare neasteptata, chiar in timpul concertului… Dupa Rapsodie, urma un concert pentru vioara, unde era nevoie de mai putini instrumentisti pe scena. Astfel, cativa membri din orchestra au coborat de pe scena si au luat loc in sala sa asculte restul concertului, pana la pauza. Si ce sa vezi, langa mine era un loc liber, la vreo 4 locuri de capatul randului… Si, bineinteles, i-am facut semn sa vina langa mine … Evei de la viola. Iar la sfarsit nu am scapat ocazia sa intru in vorba cu ea, puteam sa nu? I-am spus cat de special este Festivalul Enescu, cate nume mari vin sa sustina concerte (am impresionat-o cu prezenta Saint Martin si Sir Neville Marriner)! Iar ea mi-a impartasit cateva impresii din turneu – RCO sustine concerte in Australia si Asia in luna noiembrie si canta in fiecare zi (au doar 1 zi libera!)! Serviciu cu program intens …

Ca sa va dati seama despre ce nivel este vorba, concertele RCO sunt afisate pe site/ FB pe aproximativ 1 an de acum inainte dar ei au planificarile facute in avans pentru cativa ani (2 ani cel putin).


______
Autor: Corina Dima
PREV 10 NEXT
Pagina: 456789 10 111213
 
Tag-uri
| Festivalul George Enescu | muzica clasica | Bucuresti |
Impresii
Contine 19 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorAprilie 2024 Anul urmator
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]