dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
27 august 2009 Cornelia

Dubrovnik - cel mai frumos vis

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii
Ideea de a merge la Dubrovnik a venit asa, de o data, fara sa ma uit pe harta, ci pur si simplu, cu gandul si la niste fotografii vazute din vacanta de anul trecut a unui pasionat de motociclete si de fotografie  Si inspiratia a fost pe masura!



Am asteptat cu nerabdare plecarea, dupa ce mi-am luat cu doua luni inainte biletul de avion (Tarom, 160 euro cu taxe, dus-intors) si cazarea (un apartament chiar la intrarea in cetate). Pana la Dubrovnik am zburat cam doua ore, dar am ajuns cu o ora mai tarziu fata de plecarea din Romania (diferenta de fus orar intre Romania si Croatia este de o ora).



Inca de la sosire ne convingem (Ana si cu mine) ca Dubrovnikul ne astepta: bagajele vin primele si iesim repede sa vedem cum ajungem in oras (sunt 20 de km de la aeroport pana in oras si nu aveam nimic stabilit pentru transfer; lasasem ca ultima varianta un taxi). Un autocar de la Atlas (compania de transport particulara a Dubrovnikului) ne astepta cu ultimile doua locuri libere. Nu era problema ca nu  aveam kune la noi (moneda lor) ca am putut plati biletul si in euro (5 euro sau 35 de kune). Urmatorul autocar venea peste o ora. :D Un taxi ne-ar fi costat 28 de euro.



Ma simt ca un copil plecat pentru prima oara in vacanta! Si stiti bine ca nu e asa! :)



Din statia centrala - de la intrarea in cetate - de unde ne lasa autocarul, dupa ce ne minunam de frumusetea de Adriatica si de curatenia din jur, mergem cam 10 minute pana la apartamente, pe strazi in panta ce ne storc litri de transpiratie. Apoi vom descoperi ca accesul se putea face urcand 204 de trepte ce se terminau fix in poarta noastra.



DALMATIA DE SUD se mandreste cu orasul-fortareata Dubrovnik, cel mai frumos oras din Adriatica, iar in largul coastei se afla unele dintre cele mai incantatoare insule ale Croatiei, Mljet, cu lacurile sale gemene, si Korcula, locul de nastere al lui Marco Polo. Dalmatia isi are numele de la un trib de iliri – dalmatii – ce au trait pe aici prin anul 1200 I. Chr.



Lumina calda de pe zidurile reci ale cetatii este ceva unic. Lemnaria verde - in toata cetatea - creaza o combinatie misterioasa cu zidurile sterse ale cetatii. Este cel mai frumos oras-cetate la mare pe care l-am vizitat! Si ganditi-va ca in 1991 era un oras distrus de razboi. Este incredibil cat de repede a sters urmele razboiului si a renascut.



Credeam ca frumusetea Cretei nu poate fi depasita, dar Dubrovnikul este castigator. Nu as gresi daca as spune ca Dubrovnikul a luat locul Sibiului si Sighisoarei in inima mea. Mai ales ca aici este si marea...o mare superba care nu primeste norii deasupra ei (cel putin nu cat am fost eu pe acolo). Adriatica mi-a oferit cea mai frumoasa combinatie de albastru de mare cu albastru de cer. O mai vazusem si chiar ma scaldasem in ea de pe malul celalat, al Italiei, dar se pare caa fost dragoste la a doua vedere.



O data pasind prin Poarta Pile, te intampina Fantana Onofrio ce de secole aduce apa proaspata intre zidurile cetatii. Deasupra acestei porti, dar si a celorlalte porti de acces in cetate, se afla statuia Sf. Blaise – patronul spiritual al Dubrovnikului.

Nu poti spune ca ai fost in cetate daca nu te-ai plimbat pe Strada Prijeko ce duce la vechiul port – poarta comerciala a cetatii - si nici nu ai cum sa ratezi de fapt acest lucru. Vei admira cu siguranta si Bisericile Franciscana si Dominicana. Tot in Dubrovnik se afla si cea mai veche farmacie din lume.



Fortaretele Sf. Luka si Sf. Ioan sunt importante puncte de belvedere asupra marii si a acoperisurilor de case seculare, toate rosii. Catedrala, Palatul Parohilor, Palatul Sponza, Columna lui Orlando sunt alte cateva embleme ale cetatii.

Tot aici gasesti si una dintre cele mai vechi sinagogi din Europa – evreii au ajuns in Dubrovnik prin secolul XV.

Gradina Verde este o frumoasa gradina in care descoperiti bijuterii si alte minunatii croate de vanzare (la preturi destul de mari). Artistii sunt prezenti peste tot in cetate: pictori, graficieni, dar mai ales muzicanti. Ia aer se simte un miros mai mult sau mai putin discret de peste. Pesemne aceasta explica prezenta a numeroase pisici.



Palatul Pucic, Primaria, Teatrul Marin Drzic, Piata Gundulic, Muzeul Maritim, Acvariul sunt repere unde sigur vei poposi. Fort Bokar, Fort Minceta, Fort Lovrijenac si Fort Revelin au fost vreme de secole puncte de "intampinare" a celor nepoftiti.

Corabia de razboi – Galionul Argosy – a fost mentionat in doua piese ale lui Shakespeare: “Negutatorul din Venetia” si “Imblanzirea Scorpiei”.

Dubrovnikul ara un sistem de canalizare din 1296. In 1377 aici a fost declarata prima carantina din Europa. Republica Dubrovnik a fost prima care a recunoscut SUA ca stat suveran.



Restaurantul Pescarija, pe care Ana si cu mine l-am descoperit intamplator - pe motiv de foame - este unul dintre cele mai renumite din Dubrovnik. Am avut noroc ca am gasit imediat o masa libera si nu am asteptat si o ora, cum aveau rabdare cei care doreau sa incerce fructele de mare - o minune - gatite aici. Nu o sa uit niciodata gustul calamarilor inecati in sosul mediteranean cu rozmarin si busuioc, sos pe care l-am lins de pe oala in care mi-a venit uriasa portie.

Dupa Bulgaria, Croatia este prima tara in care simt ca vreau sa ii invat limba (dintre tarile frumoase si cu limbi complicate) deoarece as vrea sa revin pe aici in fiecare an.



Diminetile ni le petreceam nu pe nisipul fierbinte pentru ca nu exista asa ceva in Dubrovnik, ci pe pietrele rotunjite de pe mal. Apa calda si curata a marii, fara alge sau meduze, iti da prilejul sa inoti printre pestisori lunguti si agili. Nu se lasa prinsi. :) Ce nu mi-a placut era ca aerosolii erau combinati cu mirosul de motorina de la sutele de barci/vapoare/salupe/vase de croaziera acostate sau in trecere. Valuri nu sunt aproape deloc. Un singur val razlet m-a invaluit in cele cateva zile.



Dimineata de croaziera o incepem cu o cafea la Jazz Troubadour Cafe, asezata perfect incat sa observi o dimineata in catate.




Planuri de croaziera fac sa navigam exact in ziua in care mai aniversam o Miscare de Revolutie. Croaziera o dorim de o zi - nu numai de cateva ore - si o alegem pe cea la Insulele Elafiti (250 kune ~ 35 euro), avand inslus si pranzul constand din unul sau doi pesti - depinde cum iti era norocul - si o slata de varza, precum si bautura (racoritoare, vin alb si vin rosu) toata ziua. Evident ca am profitat, deoarece aveam si de sarbatorit. :P



Vedem intre orele 11 si 18 insulele Elafiti: Kolocep, Sipan si Loput. excuria oricat de mult a fi tinut tot mi s-ar fi parut acurta. Cele trei insule fac parte din cele 50 locuite ale Croatiei, din totalul se peste 1100. In primele doua poposim cate jumatate de ora si aproape doua pe ultima, prilej sa ma mai balacesc putin in apele marii.



Nu mai zic ca intr-una din dupa-amieze soarele ne-a dat gata si am tras si un pui de somn. Nu mai facusem aceasta activitate de luni bune. Serile ni le animau cei de la Fiori Musicali: o mica orchestra formata dintr-un violonist, un flautist, un chitarist si un...sticlar sau cum se numeste nenea care canta la sticle. Si canta bine!

Printre lucrurile importante pe care le stiam despre Croatia inainte de a ajunge aici, era "bunatatea" lichiorului de nuci incarcat de Sofia si recomandat ca de neratat. L-am incercat si este...delicios!



Dintre lucrurile pe care nu le voi uita niciodata in Dubrovnik se numara inghetata: cea mai buna ever. De fiecaredata eu aleg inghetata de ciocolata, dar...nu erau de dat la oa parte nici cea de lamaie sau de cirese...cu cirese. Mmmmmmmmm! La cele in jur de 40 de grade Celsius, inghetata chiar era remediul cel mai bun sa te mai ravoresti. A, si poate ai noroc sa vezi si cand se schimbagarda. nu stiu cum euseau baietii aia sa stea nemiscati atata timp si imbracati pe caldura aproape insuportabila.



In fiecare zi se facea intrecere: cine reuseste sa stea in echilibru pe bucatica aceea de piatra si sa isi dea tricoul jos, plus pus la loc, fara sa cada. Copii ieseau de fiecare data castigatori si erau aplaudati cu entuziasm. Nu, doamnele nu incercau sau...cadeau (vrut sau ne vrut :D) inainte e a isi da tricoul jos!

Apa de baut ni s-a parut foarte scumpa, asta pana ne-am prins noi ca nu cumparam de unde trebuie. Am descoperit un magazin DM - poreclit de noi Depeche Mode - de unde luam pana la urma 1 litru de apa cu 4 kune (in loc de 12 - 14 cum facusem pana atunci:) ).

Imi place mirosul de mancare - nu de cantina - dintre zidurile cetatii, mirosul asta de fructe de mare, misterios gatite. Doar de un an sunt fana fructe de mare (caracatita si calamar, mai putin scoici), iar calamarii de aici sunt pe primul loc inaintea caracatitei din Rethymnon. Fiecare straduta din Dubrovnik - din cetate - este o terasa. Cu greu le vei alege pe cele cateva la care vei manca in cele cateva zile de popas. Mai recomand Pizzeria Mea Culpa (sunt trei pizzeri cu numele asta, dar au aceeasi bucatarie).



Ne-am nimerit in timpul Dubrovnik Summer Festival Libertas – 10 iulie – 25 august – aflat la a 60-a aniversare

Zidurile cetatii – Gradske Zidine – au1960 m lungime, 25 inaltime si pana la 6 grosime. Te costa 50 de kune sa le strabati la pas.

Dubrovnik a fost nominalizat in acest an la World Travel Awards. In iulie 2008 a avut record de vizitatori: 141000. In 2006, Dubrovnikul a fost vizitat de 11 milioane turisti. Face parte din patrimoniul mondial UNESCO din 1979. Alte obiective UNESCO din Croatia sunt: Complexul istoric din Split cuprinzand Palatul lui Diocletian, Catedrala Sf. Iacob din Sibenik, Parcul National Plitvice.



In NV cetatii se alfla Fortareata Minceta construita de familia Mencetic, al carei nume il si poarta.

Pana la aceasta calatorie nu stiam ca Croatia este "mama cravatei". Numele de "cravata" vine de la "a la croate", modul in care isi tineau legate esarfele la gat soldatii croati.

In apropiere:

CAVTAT se afla la doar 20 km de Dubrovnik si este totodata cel mai
sudic punct al Croatiei.A fost intemeiata in 689 i Chr de catre colonia
greceasca Epidaurum. Are relativ putine obiective culturale din cauza
distrugerii acestora in urma ocuparii franceze, sub conducerea lui
Napoleon.

PENINSULA PELJESAC. Orasul Orebic, care a fost cel mai
important bastion al Republicii Dubrovnik, se gaseste in nord-vestul
peninsulei si ne incanta prin vegetatia sa mediteraneana. Se recomanda
mai ales familiilor cu copii mici, datorita plajelor sale.


DUBROVNIK - " Cine cauta raiul pe pamant, trebuie sa viziteze orasul Dubrovnik" - spunea Bernard Shaw, dupa o vizita in centrul cultural si turistic al Dalmatiei de Sud. Si eu am avut senzatia ca l-am gasit aici...raiul!

______
Autor: Cornelia Florea
 
Tag-uri
| Adriatica | barci | cetate | insule | mare | Dubrovnik |
Impresii
Contine 39 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]