dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
05 octombrie 2009 doru

Cu bicicleta in Dolomiti

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii

Traseu: Schluderbach (1428m) - Forc Leros (2018m) - Refugiul Stua (1696m) - saua Plan de Lasta (2020m) - Refugiul Pederue (1548m) - Ref. Fannes - Col de Limo (2170m) - Lago de Limo - Col de Locia - Camping Saas D'Lacia (1674m);
Date tehnice: AICI si AICI
Distanta: 38km;
Diferenta de nivel pozitiva: 1590m;
Altitudine maxima: 2170m;


Ne trezim iar devreme, insa pierdem timp mult cu uscatul si stransul corturilor, asa ca reusim sa ne urnim abia dupa ora 11. Abandonam o masina langa camping (pe care o vom recuper dupa incheierea turei), si intrucat cei 10km de asfalt pana in Schluderbach i-am mai facut ieri de doua ori, nu ne mai batem capul cu ei si mergem cu celelalte doua masini pana acolo.

La Schluderbach ne oprim intr-o parcare improvizata de pe marginea drumului, si pornim intr-o usoara incalzire pe urmatorii 6km de asfalt, inainte de a intra in portiunea de off-road a traseului. Ne asteapta o etapa cu urcari dure, insa pe distante scurte.

Suntem deja pe teritoriul administrativ al celebrei statiuni Cortina d'Ampezzo, iar in scurt timp parasim soseaua, intrand pe Val de Grates. Avem in fata 600m diferenta de nivel pana in pasul Forc Leros, pe o urcare aspra, plina de pietre instabile. Ne bucuram c-am ales sa parcurgem ieri o parte din tura, astfel incat azi savuram efortul urcarii pe bicicleta, recurgand la push-bike doar pe o scurta portiune, altminteri impracticabila.

Ajungem repede in pasul Forc Leros (2018m), de unde avem o panorama impresionanta asupra tuturor masivelor din zona, asa ca e timp de o noua sedinta foto. Peisajul Dolomitilor este intradevar unic, caracterizat de paduri si pasuni alpine de un verde aprins, din care tasnesc brusc stanci de inaltimi ametitoare, asa ca avem cu ce ne delecta privirile.

Din sa, incepem o coborare rapida, a carui panta creste constant ducandu-ne la limita aderentei. Coborarea se termina destul de repede, in Val Salata, la timp pentru a nu incepe sa fiarba lichidul din frane. Ne oprim in vale, pe o pajiste, pentru a manca cate ceva din rucsaci. Peisajul pitoresc in care ne aflam este accentuat de prezenta unor cai, vaci - rasa Milka, si... o ceata de ponei. Cei din urma speculeaza rapid pauza noastra, asa ca in curand ne trezim inconjurati. Micutii astia se dovedesc pe cat de simpatici, pe-atat de insistenti in a capata ceva de mancare. Fara jena, incep sa scormoneasca cu boturile prin tot ce prind nesupravegheat: pungi de mancare, rucsaci, sticle de apa, orice. Scapam cu greu de ei, si in scurt timp suntem gata sa ne continuam drumul. Din pacate aici Alina ne paraseste, facand cale intoarsa pe firul vaii Salata, pentru a recupera masina.

Noi continuam in amonte, avand de trecut inca un munte de 400m pana la cabana Pederue. Gasim curand o scurtatura pana in creasta ce ne desparte de urmatorul checkpoint. E o poteca lata, taiata in serpentine scurte pe un versant extrem de inclinat. Desi panta e iar de peste 16% si suntem cam la limita posibilitatilor noastre, reusim sa o urcam pe bicicleta, cu mici pauze pentru a ne trage suflul. Sus ne aflam pe un platou pitoresc, poteca mergand pe o pajiste larga, printre stane traditionale. Dupa inca o urcare scurta, incepem sa coboram spre cabana Pederue. Curand ne gasim pe un drum extrem de abrupt, cu serpentine de-a dreptul suprapuse una peste alta. Acest lucru ne obliga la pauze pentru racirea franelor, prilej bun pentru noi poze. Desi in prima parte a acestei coborari avem iar probleme cu aderenta pe terenul pietros, partea cea mai inclinata este betonata, asa ca ajungem jos fara emotii.

La cabana Pederue ne aflam in fata ultimei incercari a zilei: o urcare de peste 600m, de-a lungul masivului Fanes. Drumul este la fel de pietros si cu o panta sustinuta, dura. Oana decide ca e mai bine sa nu forteze, asa ca impinge bicicleta pana sus la cabana-refugiu Fanes (2080m). Noi ne incapatanam sa mergem in sa, insa pantele abrupte ne fac sa inaintam destul de anevoios, asa incat ajungem cu 20 de minute in urma Oanei.

Refugiul Fanes este unul dintre cele mai primitoare pe care le-am intalnit pe parcursul intregii ture, cu oameni prietenosi si o atmosfera relaxanta. Intrucat este trecut de ora 19, putem in sfarsit sa ne bucuram de cate-o supa delicioasa si o salata de fructe, inainte de a ne continua traseul.

De la Fanes mai avem de urcat inca 100m pana in Saua Col de Limo (2172m), unde patrundem practic in inima masivului Fanes. Ora tarzie ne ofera si azi prilejul de a ne desfata privirile cu lumina apusului ce invaluie nenumarate piscuri ce ne inconjoara, insa din nou suntem sub amenintarea intunericului. Poteca ce urmeaza pana in saua Col de Locia strabate caldarile glaciare la o altitudine ce se mentine constant peste 2000m. Iuresul nostru nu e intrerupt decat de o problema cu lantul Oanei (a doua pe ziua de azi), pe care insa o rezolvam rapid.

Coborarea din platoul Fanes se desfasoara pe o poteca extrem de abrupta si accidentata, cu trepte sapate in stanca, ce coboara 500m diferenta de nivel. Aici suntem nevoiti sa ne caram bicicletele in spate, si de data asta ne prinde noaptea destul de sus. Dupa cateva incercari nereusite, soldate si cu ceva cazaturi spectaculoase, reusim in final sa incalecam bicicletele in preajma cabanei Alpine (1720m), de unde coboram la campingul Saas D'Lacia, unde ne asteapta deja Alina.


______
Autor: Doru Staiculescu

PREV 3 NEXT
Pagina: 12 3 45678910
 
Tag-uri
| ciclism |
Impresii
Contine 17 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]