dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
26 februarie 2010 Florin

Autostopul - ghid practic

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii
In iarna lui 2002 il admiram pe Doni, cel care mergea cu autostopul de la Timisoara la Brasov. Era prima persoana cunoscuta care practica mesul la ocazie pe distante mari. Parea un lucru imposibil pana atunci, nu am avut contact cu astfel de pasiuni si nu stiam ca se poate face sau ca poate exista o asemenea pasiune.

Acum, dupa mai mult de 7 ani, lucrurile stau putin altfel. Am reusit sa devin eu insumi un mare amator de calatorie, dar mandria cea mare este metoda prin care reusesc acest lucru: autostopul.

In momentul acesta am pusi in arhiva amintirilor 118 000 de kilometri parcursi cu autostopul. Foarte multi facuti in Romania, dar suficient de multi parcursi si in alte 16 tari. Majoritatea oamenilor carora le spun de "performanta" aceasta raman uimiti. Dovezile cele mai accesibile sunt "foile de drum", cele care au multe dintre orasele prin care am trecut in ultimii 2 ani, peste 130 la numar.



E posibil ca mai multi dintre cei care cititi randurile acestea sa fi gustat din aroma autostopului, ori o vor face, sau, poate aveti prieteni care fac acest lucru. Am mai avut o tentativa de a prezenta viziunea mea despre autostop, dar abia acum ma declar multumit, prin prezentarea facuta pe drumliber.ro. Eu as zice ca e cel mai complet tutorial de autostop scris in limba romana. Si ce e foarte important pentru mine e faptul ca, la fel ca si restul continutului de pe site, e bazat pe practica, nu e copiat din carti.

Dupa ce am inceput sa scriu articolul despre autostopul/ia-ma nene/ocazia, mi-am dat seama ca pentru a fi complet nu are cum sa fie prea rapid de parcurs, asa ca am creat o serie din 3 parti:

Autostopul - descriere, argumente, de ce?
Vreau sa iti prezint la inceput 5 situatii in care poate te incadrezi si tu:
1. Spui ca pretul pentru transport e cam mare, ca nu iti permiti sa calatoresti cat ai vrea.
2. Lucrezi pana vineri seara si vrei totusi sa pleci pentru sfarsitul de saptamana, dar ultimul tren a plecat cu doua ore mai devreme. Urmatorul e maine la pranz, si aproape ca nu mai merita sa pleci, pana atunci va fi trecut o jumatate de zi din timpul tau liber
3. Vrei sa calatoresti intro zona care nu are acces la reteaua feroviara
4. Vrei sa mergi intrun loc care e accesibil transportului in comun doar cu autobuze particulare, dar care circula rar
5. Vrei sa imbini utilul cu placutul, sa calatoresti si sa cunosti oameni, sa interactionezi cu zeci de oameni din toate mediile sociale si varstele, unii dintre ei cu personalitati foarte interesante, poate mari amatori de calatorii si ei. Consideri ca drumul nu trebuie sa fie plictisitor si doar o “unealta” care te ajuta in a ajunge la destinatie. Continuare ...

Autostopul - cum se face, practic. Metodele mele.
Dupa ce am prezentat cateva dintre motivele care te pot convinge sa incerci mersul cu autostop-ul, urmeaza o descriere pas cu pas e procesului. Cum printr-un comentariu la partea 1 Mihai cerea sfaturi, voi incerca sa ii raspund si lui pentru calatoria lui cu autostopul de la Bucuresti la Viena in cadrul articolului, cred ca e o ruta destul de comuna pentru a fi de folos si altora.
Mersul la ocazie are la baza un lucru: increderea.
Increderea soferului ca esti “demn” de a fi luat, si pe cealalta parte, increderea ta in cel care te ia cu masina. Sa nu uitam nici increderea ta in fortele proprii care iti da putere sa rezolvi orice ar putea aparea pe parcurs si te scote la liman din orice situatie.
De obicei soferul decide daca vrea sa te ia sau nu (cu unele exceptii), iar daca nu ii pari de incredere ai foarte mari sanse sa nu opreasca. In cazul unui cuplu care calatoreste cu masina e posibil ca fata sa ia decizia de a opri. Continuare ...



3 intamplari iesite din comun traite la calatoria cu autostopul
Cazul 1. Vin din Franta, ajung usor la granita cu Italia.
Scot foaia cu RO, ca doar am si eu putin noroc si stiu ca e ruta romanilor ce transporta marfa intre Spania si tara noastra. Nu trec multe minute si un tir opreste, cu gandul ca ma duce o bucata din drum. Dupa vreo jumatate de ora soferul s-a lamurit ce fac eu si ca sunt o companie buna la drum si ma anunta ca el vrea sa mearga cat mai mult posibil fara pauza, sa ajunga si el acasa mai devreme. Cam ilegal, dar partial pot sa il inteleg, nu e foarte placut sa fii singur pe drumuri, fara sa interactionezi prea mult cu oamenii, mai ales cand gandul ti-e la casa. Singurele pauze au fost pentru mersul la toaleta, pentru a cumpara ceva mancare din benzinarii sau cele 2 ore de somn cand nu mai putea conduce de oboseala.
Era prima data cand eram intr-un tir timp de 24 de ore. Soferul era un om de nota 11, a fost o placere sa conversam atata timp. A fost o zi foarte faina. Continuare ...

Sper sa fi reusit a cuprinde macar putin din ce inseamna a practica aceasta metoda de calatorie. Multumesc celor care vor citi acest articol si sper sa ne si intalnim pe drumurile tarii.

Spor la calatorit!



______
Autor: Florin Arjocu
 
Tag-uri
| autostop | ghid |
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]