dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
23 august 2012 brz

Amintiri din copilaria unui festival

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii

Recunosc, nu sunt un mare iubitor al sloganurilor de tipul “Vama nu mai e ce-a fost”, “Pe vremea mea, maica” ori “De cand au devenit comerciali, eu nu ii mai ascult nici mort”. In general, invocarea unui paradis pierdut care ii taie prezentului orice sansa de a se ridica la inaltimea maretului sau stramos ma plictiseste. De aceea, n-am privit cu prea mult entuziasm portiunile din “Garana Jazz. Povestea unui festival, a locului si a publicului sau” (prima carte dedicata splendidului festival din inima Semenicului), in care tineretea acestui deja venerabil festival (in 2012 a fost a 16-a editie!) era ridicata la rang de epoca glorioasa, “pierduta vesnic pentru mine”, tine si oricine ar frecventa acum si in anii urmatori intamplarea din Poiana Lupului. Si daca, totusi, ma insel, mi-am zis? Daca, totusi, in anii de pionierat, cand era gazduit de un spatiu mai intim si frecventata de net mai putini spectatori, festivalul nu avea ceva ce astazi s-a pierdut, ceva valoros si generator de insuportabile nostalgii?



Cu astfel de dileme m-am jucat in gand nu la Garana, ci la Rasnov. Nu la un festival de jazz, ci la unul de film istoric. Nu la unul ajuns la a 16-a editia, ci la unul de 4 ori mai tanar. Festivalul de Film Istoric Rasnov 2012. Locul unde am stat la bere cu Marius Manole, la barfe cu Irina-Margareta Nistor si la portii zdravene de ras cu Ivan Patzaichin. Nu ca Manole ori “vocea filmelor” n-ar fi provocat si ei hohote ample ! Locul unde ziua incepe cu o cafea sorbita cu ochii pe Piatra Craiului si se continua abrupt, dar deloc nepotrivit cu o dezbatere aprinsa pe felurite teme, de la propaganda in filmul istoric romanesc (starnita de “Epopeea nationala cinematografica”, amplificata de prezenta in sala cinematografului din Rasnov a insusi regizorului-scenarist-istoric Bogdan-Alexandru Jitea) la necesitatea unui priviri proaspete si cat mai neideologizate asupra atat-de-incarcatei-de-stereotipuri istorii a dacilor (Octavian Repede si al sau “Draco-chipurile de piatra” au incins rapid publicul si participantii la scoala de vara gazduita de festival la o discutie cat se poate de vie). Locul unde fiecare seara neploioasa (si au 8 din 10 in 2012!) se incheie cu un film in aer liber si inalt, sus in curtea cetatii locale, acolo unde, de pilda, se pot intampla mici miracole, de genul celui din seara “Munich”-ului lui Spielberg, cand o problema electro-tehnica a desumflat ecranul gonflabil, pentru a oferi spectatorilor uimiti placerea nebanuita de a privi umbrele miscatoare proiectate direct pe zidurile cetatii. Acea jumatate de ora de magie pura, cand luminozitatea peliculei era suficient de inalta, incat sa permita vizionarea pe piatra, nu cred sa se stearga prea curand din memoria celor prezenti. Asta desi era trecut de miezul noptii, stelele erau mii si gradele din termometre groaznic de pirpirii.



Vorbeam de Marius Manole, una dintre vedetele FFIR 2012. Entuziasmantul Sarik din “Inima de caine” si-a inceput prestatia rasnoveana cu un eveniment de muzica (elisabetana, voce&lauta) si poezie, in care a co-recitat, alaturi de Medeea Marinescu, cateva sonete shakesperiene, oferind, la bis, monologul final al lui Puck din “Visul” cu care si-a inceput acum aproape 10 ani cariera de actor TNBucurestean. A fost doar incalzirea pentru ce a urmat, one-man-show-ul Dewaere de vrai in care un actor de 33 de ani (Manole) povesteste viata unui actor de 35 de ani (Patrick Dewaere), disparut de pe aceasta lume, din proprie vointa, in urma cu trei decenii. Suta de minute de confesiuni citite, acompaniata de tigari, berici si Jazzadezz, toate live si toate pe scena, l-au consumat asa de mult pe actorul cel viu si real, incat iesirea sa din spectacol (a coborat prin spatele scenei si, acompaniat de aplauze, a iesit din gradina cetatii pe sub turnul proaspat-renovat si a disparut in padure) a semanat, pentru o clipa, cu iesirea finala.

Intr-o alta seara si in cu totul alt registru, Ivan Patzaichin, legendarul canoist care a bifat 4 medalii de aur olimpic la 4 olimpiada diferite!, a onorat festivalul in cadrul unui eveniment ce a comemorat 40 de ani de la atentantele intamplate la Olimpiada Munchen 1972, cand organizatia terorista “Septembrie negru” a rapit din satul olimpic si a ucis 11 membri ai delegatiei israliene. Purtatorul steagului Israelului la ceremonia de deschidere din ’72, tiristul Henry Hershkowitz, a supravietuit insa catastrofei si a fost prezent la Rasnov! Nascut in Romania, domnul Hershkowitz a povestit despre groaza acelor zile, despre tacerea anilor care a urmat (tacere care a invaluit intamplarea atat in Israel, cat si in restul lumii), dar si bucuria de a reveni in Romania si despre stralucirea aurului olimpic al lui Alin Moldoveanu.



Duminica de final a festivalului a adus-o in prim-plan pe Irina-Margareta Nistor, traducatorul de film devenita legenda urbana. Invitata pentru a povesti despre Toma Caragiu (o alta legenda urbana, de la a carui disparitie se implinesc 35 de ani), “traducerea si adaptarea Irina-Margareta Nistor” a confiscat audienta cu farmec, umor si prezenta de spirit. Cele 9 minute in avampremiera din “Chuck Norris versus comunism”, documentarul ce va fi lansat in 2013 si care va spune povestea casetelor video din Romania anilor ’80-’90, au fost amplu comentate de public si de impricinata, atat in sala de cinematograf, cat si pe hol, pe strada ori in pub-ul central.

Dincolo de vedete, FFIR-ul meu a mai insemnat si splendida tetralogie de documentare poloneze (despre jucarii, moda, alpinism si muzica in vremea comunista), dar si “Umbra lui Caligari – o lume bizara istorisita in imagini, sunete si idei”, colectie de 3 scurt-metraje americane de ani ’20, inspirate de expresionismul german, exceptional acompaniate live de Einuiea, trupa de voce, flaut, percutie si chitara, si de recitarea lui Radu Radescu, profesorul de Politehnica cu seducatoare preocupari artistice.

Si inca mai dincolo, de vedete, filme, muzici si felurite intamplari, FFIR-ul mi-a dat impresia unui festival in plina ascensiune, proaspat si surprinzator, amenintand ca intr-un viitor nu foarte indepartat sa poata fi pretextul unei carti in care vreun fidel nostalgic sa regrete aerul intim si tonul amical al primelor editii.


Foto: Daniel Secarescu / www.ffir.ro



______
Autor: Mihai Brezeanu
 
Tag-uri
| festival | film | istorie | Ivan Patzaichin | Marius Manole | Rasnov |
Impresii
Contine 9 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]