dordeduca
0 evenimente in martie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

Impresii
13 iulie 2017 alex, brz

21 grams of Garana

Galerie Film cazare Harta Transport Comentarii

"Cant la saxofon de la 13 ani. Cand am implinit 32, am simtit nevoia de ceva nou. Am plecat la New York, locul unde am cautat mereu inspiratie, pentru 6 saptamani. Dupa primele 4, nu se intamplase nimic special. Intr-o seara, am ajuns la Opera. Eram pentru prima oara in viata mea la Metropolitan. Se juca "Cavalleria rusticana" cu Roberta Alagna. Am fost vrajit, am inceput sa plang.

<<I have to do something with opera>>, mi-am spus. O prietena mi-a intermediat intalnirea cu o soprana. Dupa ce m-a supus la felurite teste vreme de o ora si jumatate, soprana mi-a spus: <<I think there is a voice there>>"

Aceasta e povestea pe care Hakon Kornstadt a spus-o celor 7.000 de oameni pe care i-a ridicat in picioare sambata seara, cu ocazia celui de-al treilea concert din a treia seara a celui de-al 21-lea Garana Jazz Festival. Norvegianul de 40 de ani, "tenor saxophonist and tenor", cum se recomanda pe site-ul sau oficial, a fost revelatia editiei. Acompaniat de un contrabas, un pian si un set de percutie, Kornstadt a cantat, mai intai la voce, apoi la instrumentul cu care si-a facut debutul in muzica, arii din opere de Gluck, Bizet si Leoncavallo, bucati de slagare frantuzesti si fragmente originale. Jazz & opera norvegienilor a provocat valuri de entuziasm, muzicienii fiind la randul lor uimiti de impactul pe care l-au avut, Kornstadt marturisind ca multimea de la Garana a fost, pesemne, cea mai numeroasa in fata careia a cantat vreodata.

Hakon Kronstadt Quarteto

Momentul norvegian fusese anuntat de minunatul concert al legendarului chitarist Bill Frisell (revenire in Poiana Lupului dupa 4 ani), al carui permanent dialog cu bassist-ul Tony Scherr, impecabil sustinut de tobele lui Kenny Wollesen (in mana dreapta, batz, in cea stanga, maturica!), a semanat fericire in Semenic. Ora de happy music oferita de cei trei, usoara, blanda, hipnotica, s-a suprapus peste rasaritul de luna plina si peste pofta de zambet a publicului. Pentru bis, am avut parte de "What the world needs now"

Bill Frisell garana 2017

Dar luat de valul (sax)-tenorului, am sarit direct la seara de sambata, ignorand cronologia. Pentru rigoare, sa ne intoarcem, asadar, la joia cand joaca a inceput cu fix 3 ore fara 2 minute intarziere. "Ne scuzati, dar toti artistii au venit cu acelasi avion. Avion care a avut mare intarziere", a sunat justificarea lui Marius Giura. Incapabil sa produca suparari majore in audienta (s-a murmurat doar "De ce n-au cantat cei de la Sebastian Spanache Trio, macar?"), decalajul a produs totusi prima mare-replica a publicului editiei: "Baaah, s-a imbatat publicul, bah!". Adevarul e ca, dupa 7 ore de condus (din Bucuresti) pe un 30+ de grade Celsius, in prezenta vedetei bahice absolute a editiei 21 pe nume Perun Quince (rachiu dublu distilat de gutui, ABV 40%, made in Srbija), seara te gaseste mult mai vesel decat in mod normal.

Public Tonbruket

But the music did begin, eventually, si suedezii de la Tonbruket au meritat fiecare clipa de asteptare. Mix-ul lor de melancolie scandinava dull & grey & blues, cu dinamism atroce de influenta rock & roll & etno & vag manele, a fost fix ce trebuia pentru un debut cu inima si pulsul in gat. Amintiri haotice: chitaristul la costum de corporatist & pianistul prestand la vioara & carpa de service vechi de Dacia folosita pentru ciupirea contrabasului.

Tonbruket Tonbruket la Garana Jazz

Dupa un popas in lumea jazz-ului clasic, olecuta prea musically-correct, oferita de 5-ul german Wolfgang Muthspiel, seara s-a incheiat cu bazaitul post-modern, cautat-cacofonic si mult-prea-cautat-experimental, oferit de proiectul Sun of Goldfinger al chitaristului american David Torn.  

Vinerea a debutat, la timp, cu nemtii de Melt Trio, alerti, variati, placuti, impresionati de public. O excelenta deschidere pentru melanjul de jazz-etno-fusion-rock progresiv-reggae-conga, oferit de vecinii belgradeni de la Vasil Hadzimanov Band (candva, ar trebui organizat un festival de jazz balcanic, stropit cu bere artizanala din aceeasi zona!). 

Ha Noi Duo

Cel mai discutat moment al serii si, poate, al festivalului, l-au oferit vietnamezii de la Ha Noi Duo and friends, ce au produs o alaturare de rock stralucitor, datorat chitaristului cu look de saman Nguyen Le, si un nedorit reminder al coloanei sonore a filmelor TVR - ceausiste, cauzat de pustiul cu voce androgina si instrument cu o coarda pe nume Ngo Hong Quang. Impresiile au variat de la "Asa ar suna Twin Peaks, dac-ar fi subacvatic" la "In tara asta s-a murit ca sa nu mai ascultam asa ceva". 

Enrico Rava Tomasz Stanko Quintet

Duminica a adus incantatorul duo de trompeta Enrico Rava (Italia, 77 de ani, Donald Sutherland - look) - Tomasz Stanko (Polonia, 75 de ani, spy-like-cap), genul acela de intalnire la care se cuvine sa abandonezi tot ce te-ar putea opri din a te preda zambetului (asta pare a fi cuvantul anului garanian 2017!). Au urmat John Scofield si Bobo Stenson, ale caror prestatii, desi de o calitate comparabila cu cea a muzicienilor din prolog, n-a reusit totusi sa alunge din Poiana sunetul Rava-Stanko, care se lipise  atat de puternic de melancoliile unora dintre noi. 

Bob Stenson Trio

Festivalul a facut pasul decisiv spre maturitate. Pana la urma, la 21 de ani se voteaza si se bea peste tot in lume! Scena cea refacuta dupa incendiul din toamna trecuta e mai inalta si mai ofertanta decat originalul. Multi dintre busteni sunt noi, desi parca oleaca prea rotunzi pentru greu-incercatele dorsale ale suporterilor. Ce ramane insa, crescand parca de la an la an, sopra tutti e tutto, e aburul acela elegant, cultivat, politicos, pofticios, pontos al Garanei, un soi de definitie in perpetua schimbare a cevasazica prietenie, fericire, libertate.

Mai multe poze: Galerie foto @ facebook

---
Alte impresii despre Garana Jazz 2017:
Garana 2017: muzici si faze (scena9.ro)
Garana Jazz Festival 2017. Opera, saxofon, Cuba, tambal. Povestea din Poiana Lupului continua (debanat.ro)
Fenomenul "Garana". Hipstereala oamenilor inteligenti (adevarul.ro)
---

Garana 2017 dupa tragerea cortinei  
Jazz do it

Public Garana Jazz 2017

 
Bare necessities

Next on Garana
Next at Poiana Lupului




______
Autor: Alexandru Popescu
Mihai Brezeanu
 
Tag-uri
| festival | Garana Jazz | Garana Jazz Festival | jazz | Garana |
Impresii
Contine 30 poze
 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMartie 2024 Anul urmator
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]