dordeduca
0 evenimente in aprilie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

xx
Evenimente
04 iulie 2015 - 04 iulie 2015

Marsul Oras accesibil pentru oameni! , Bucuresti

notagaleriefilmcazarehartaComentarii
Incă un ghiocel civic (la a 2-a editie) intru o urbe civilizata. Desi betesugurile si inapoierile (la capitolul civilizatie) ale patriei sunt si mai mari de-atat, sa nu uitam ca problemele si atitudinile crase care ne deranjeaza se construiesc pe ignoranta derapajelor civice mici. E de datoria noastra sa le amendam, iesim in strada pentru orice ne degradeaza civilizatia. Stim ca n-o sa se rezolve repede, insa stim la fel de bine ca o sa se rezolve si mai incet daca nu luam atitudine. In cel mai rau caz, sa ne aducem aminte ca doar pentru ca ne-am obisnuit cu niste stari de fapt, ele nu sunt si normale.

Asadar, bucuresti, sambata, pe 4 iulie, incepand din Piata Victoriei, la ora 10 AM: Oras accesibil pentru oameni! / fb


Problemele care ne scot in strada sunt unele de care ne lovim zilnic, dar pe care administratia publica nu intelege sa le rezolve urgent:
  • Masinile parcate pe trotuar sunt un element comun in Bucuresti – pietonii sunt nevoitia sa utilizeze carosabilul pentru ca trotuarul este considerat loc de parcare, politia nu respecta legea, iar ce se intampla in fata primariei Bucuresti nu e diferit de ce se intampla in restul orasului
  • Persoanele cu dizabilitati nu pot accesa independent spatiul public: desi exista reglementari legale care prevad obligativitatea accesibilizarii spatiilor publice, acestea se dovedesc a fi mai degraba prevederi optionale pentru administratia publica;
  • Persoanele varstnice, persoanele cu deficiente de vedere sau copiii care deprind mersul pe jos sunt pusi in pericol de gropile, cablurile si mobilierul urban ce populeaza abuziv trotuarele (atunci cand trotuarele nu sunt blocate in intregime de masini);
  • Parintii, bunicii si insotitorii copiilor in carucioare resimt caruciorul mai degraba ca pe o corvoada intr-un oras in care nu e loc decat de parcat masina;
  • Semafoare sincronizate pentru a fluidiza traficul auto, fara niciun pic de consideratie pentru pietonii care traverseaza strada, in fuga, sau care asteapta in ploaie, vant sau arsita si acumularile de apa din intersectii care fac traversarile aproape imposibile;
  • Supralicitarea "fluidizarii" traficului motorizat – proiectele Primariei Generale sunt cantonate in obiective care nu deservesc majoritatea cetatenilor orasului – pietonii, fara sa arate ca este capabila sa administreze macar actuala retea de strazi;
  • Deszapezirile vizeaza prioritar caile de rulare, pietonii fiind nevoiti sa escaladeze munti de zapada plasati pe trotuare pentru eliberarea partii carosabile.
Aceasta este in fapt situatia in majoritatea oraselor din Romania. Astfel ca solicitarile noastre sunt unele care vizeaza toate autoritatile publice la nivelul intregii tari:
  • Modificarea legislatiei astfel incat, in cazul parcarii ilegale pe treceri de pietoni, in statii sau prin blocarea trotuarelor, procesul-verbal de contraventie sa poata fi completat pe numele proprietarului masinii. �n acest fel se simplifica procedurile de santionare a acestor fapte.
  • Respectarea Normativului NP 051 (publica in Monitorul Oficial in 2013) care prevede indicatorii tehnici obligatorii de accesibilizare a spatiului public. Astfel ca solicitam tuturor Prefecturilor din Romania sa verifice corelarea tuturor proiectelor de infrastructura cu acest document;
  • Solicitam autoritatilor publice locale din toata tara sa proiecteze orasele conform cu bunele practici din Europa – proiectele urbane trebuie sa urmareasca, in primul rand, incurajarea mersului pe jos, cu bicicleta si a transportului public. Astfel ca solicitam cresterea calitatii spatiilor pietonale si masuri active de incurajare a utilizarii bicicletei si a mijloacelor de transport public.

Pe 4 iulie, incepand cu ora 10, pornim in Marsul Oras pentru oameni! – parintii care vor sa-si creasca copiii intr-un oras uman, persoane cu dizabilitati care vor un trai independent si un oras incluziv, pietoni care nu mai vor sa fie haituiti si agresati de traficul motorizat urban si care nu mai vor sa coboare printre masini din cauza masinilor care au transformat trotuarele in parcari ilegale, pesoane varstnice care nu vor sa se mai teama de gropi santiere, balti si trotuare inzapezite, soferi care inteleg ca, inainte de orice, trotuarul si spatiile pietonale sunt ale pietonilor, biciclisti care inteleg ca nevoile pietonilor trebuie respectate.

Vrem sa "accesibilizam" agenda publica a autoritatilor, care este ocupata de strapungeri, largiri, pasaje rutiere, si prea putin de calitatea spatiilor publice destinate mersului pe jos.

Vrem ca in Bucuresti sa avem optiunea de a ne alege mijlocul de transport. Vrem ca oamenii sa aiba optiunea de a renunta la masina, dar pentru asta avem nevoie de o infrastructura care sa ne permita asta.

Vrem ca persoanelor cu dizabilitati sa li se respecte drepturile. Toate bunele intentii la nivel administrativ de insertie socio-profesionala a persoanelor cu dizabilitati, la nivelul Municipiului Bucuresti, sunt compromise de un oras care nu le permite un minim de independenta. Lipsa unui oras accesibil tine persoanele cu dizabilitati dependente de un insotitor sau chiar captive in propriile locuinte.

Pe 4 iulie 2015, revendicam orasul pentru oameni, un oras accesibil, prietenos cu oamenii si care e conform cu reglementarile si standardele urbanismului din zilele noastre. A venit momentul ca autoritatile din Bucuresti sa-si vada si cetatenii, nu doar masinile care ne tranziteaza orasul.

Traseul marsului: Piata Victoriei, Calea Victoriei, Strada Dem Dobrescu, Bulevardul Magheru, Piata Universitatii. 
Start: 10AM


Initiatori mars: Activewatch, Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania (OPTAR), Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania, Asociatia Heart to Heart si Asociatia Totul pentru tine.

Sustinatori mars: Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Bucuresti, Asociatia pentru Tranzitie Urbana, , Funky Citizens, Centru de Resurse pentru participare publica – CeRe, Fundatia Estuar, Asociatia Peisagistilor din Romania- filiala Bucuresti, Asociatia Komunitas, Asociatia Front, Asociatia Mai mult Verde, Asociatia Pro Patrimonio, Asociatia Militia Spirituala, Asociatia ArhiTerra, Asociatia Unu si Unu, Asociatia Tandem.

eveniment fb
/via activewatch.ro


 
Tag-uri
atitudinecivicmasa criticaurbanismLa Bucuresti 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorIulie 2015 Anul urmator
  
  
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]