dordeduca
0 evenimente in iunie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

xx
Evenimente
05 mai 2012 - 13 mai 2012

Festivalul Dramaturgiei Romanesti (FEST-FDR) , Timisoara

notagaleriefilmcazarehartaComentarii
Teatrul National din Timisoara, in bun parteneriat cu Ministerul Culturii si Patrimoniului National, ameninta sa faca din celebrul oras de pe Bega un soi de Sibiu / al vestului Romaniei. Intre 5 si 13 mai, spectacole din 7 tari (Franţa, Spania, Japonia, Ungaria, Polonia, Cehia si Romania) vor fi prezentate in 34 de reprezentatii gazduite de salile Nationalului local (Sala Mare, Sala 2, Studio 5), de Opera Romana din Timisoara, dar si de Piata Victoriei si Parcul Civic. Programul, grupat in 8 sectiuni si sub numele Festivalul European al Spectacolului Timisoara – Festivalul Dramaturgiei Romanesti (FEST-FDR), contine consistente si apetisante portii atat de teatru, cat si de arte vizuale, dans si muzica. Dovada cea mai buna pentru ampla cuprindere a orizonturilor FEST-FDR 2012 e reprezentata de faptul ca deschiderea festivalului va fi sustinuta de spectacolul "Divaldo / The Theatre" al cehilor de la studioul de teatru "Farm in a cave" despre care aflam ca: "The performance is based on researches on Afro-Brazilian cultural manifestations in the Northern Brazil [...]. All of those Afro-Brazilian carneval forms were born in sugarcane plantations: created out of slavery situation - paradoxically steps and dances incorporated very intense energy, vitality and tremendous power of life." La polul opus, la inchiderea festivalului, publicul va avea parte de cel mai recent Purcarete, "O furtuna" dupa William Shakespeare, montat la Nationalul din Craiova, locul marilor capodopere purcaretiene.

FEST-FDR a existat, in premiera, anul trecut, tot in primavara. El se recomanda ca fratele mai mare al Festivalului Dramaturgiei Romanesti, pe care l-a inghiti cu tot cu istoria respectabila a acestui excelent festival timisoarean care a traversat deceniile post- revolutionare. Sectiunea FDR contine, in acest an, 8 spectacole, evident bazate pe texte romanesti. Vedeta sectiunii va fi Adina Nelega, ale carei texte "Amalia respira adanc" si " Decalogul după Hess" vor fi jucate in ceha si, respectiv, maghiara. Pe Adina si a sa "Amalia" lumea teatrala romaneasca o stie de la senzationalul spectacol cu Cristina Casian de la Act. Ca veni vorba de Act, cea mai recenta premiera a sa, "Capra cu trei iezi", va fi si el la Timisoara.

La capitolul Outdoor, doua spectacole, „Arca” al polonezilor de la Osmego Dnia si "A+ Cosas Que Nunca Te He Dicho" al spaniolilor de la Senza Tempo, vor vorbi, de la 10 seara, in Piata Victoriei, despre calatori, nomazi, pelerini, desprinderea de radacini, cautare de sens si directie, drum. Vor fi patru seri (marti si miercuri pentru "Arca", vineri si sambata pentru "A+") de teatru, dans, muzica, proiectii multimedia si, mai presus de toate, de mii de oameni pe strazile orasului care a oferit, candva, unei tari, libertatea.


 
Tag-uri
festival de teatruteatruLa Timisoara 
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMai 2012 Anul urmator
 
   
       
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru plăcerea cititorilor noștri. Avem totuși niște Condiții de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]