dordeduca
0 evenimente in noiembrie:
etc
  • home
  • evenimente
  • impresii
  • foto
  • news
  • dordeduca ical ics
  • twitter
  •  

xx
Evenimente
30 mai 2004 - 30 mai 2004

Calusul

galeriefilmcazarehartaComentarii
Obicei popular ce se practica anul in aceasta localitate, in Duminica Rusaliilor.

Un fapt mai putin cunoscut este traditia româneasca legata de fructul alunului. Acesta creste intr-un conglomerat numit "calus". Se pare ca denumirea dansului magic "Calusul" vine de aici. Calusarii constituie o unitate de executanti ai unor ritualuri ce presupun o legatura la fel de strânsa ca aceea a "calusului’ de alun. In dansul magic al "Calusarilor" exista un moment numit "doborârea din calus" care se petrece atunci când unul dintre oficianti este doborât la pamânt cu steagul de alun. In timpul functiei lor, calusarii sunt consubstantiali cu sacralitatea alunului.

Acest dans, atât de cunoscut, a devenit cu timpul doar o manifestare artistica, fiind perceput doar ca o demonstratie de forta, agilitate si ritm. De fapt, avem de a face cu o confrerie magica in care anume indivizi sunt initiati dupa un ritual foarte sever pentru a dobândi puterile necesare cerute de traditie.

Calusarii se joaca in timpul Rusaliilor, moment nefast in care domneste teama de puterile malefice ale acestor zâne rele. Scopul dansului este acela de a apara de influentele lor negative oameni, vite si recolte, dar si de a vindeca. Timp de doua-trei saptamâni, calusarii merg din sat in sat si joaca calusul pentru a-i tamadui pe cei bolnavi cu puterea pe care au dobândit-o la investitura si cu forta unitatii si determinarii lor. Ar fi multe de spus despre felul in care se organizeaza aceasta confrerie, despre felul in care sunt initiati neofitii, despre juramintele care ii leaga amarnic de ceata in care sunt obligati sa ramâna timp de noua ani.
Relatia Rusalii-calusari este foarte complexa. Aceasta sarbatoare religioasa, cunoscuta drept "Duminica Rusaliilor"sau "Cincizecimea", are rezonante stranii, deoarece românii confera acestui moment nu numai conotatii religioase, respectând in acelasi timp amintirea vechii sarbatori române a trandafirilor, Rozalia, ci ii adauga semnificatii absolut particulare care tin de lumea magiei.

In traditia româneasca nu e de gluma cu Rusaliile. Ele pot lua mintile oamenilor, ii pot imbolnavi iar dansul lor frenetic nu poate fi contracarat decât de o suma de precautii magice, una dintre ele fiind chiar dansul "Calusarilor". Despre cei atinsi de puterea Rusaliilor se spune ca sunt "luati din calus" si cad definitiv la pat. Nu este o boala ce poate fi vindecata de medici. Seamana cu o transa hipnotica ce nu poate fi dovedita decât de puterea magica a calusarilor. De altfel, vataful calusarilor, care cunoaste secretele practicilor vrajitoresti se foloseste de un procedeu de diagnosticare bazat pe melodiile de calus. Bolnavul care da semne ca este afectat de o anume melodie este diagnosticat prin depistarea "spiritului" bolii. Actul care aduce vindecarea este doborârea din calus. Vataful atinge cu steagul (care are la capat o legatura de usturoi, una de pelin si un snur rosu) pe unul dintre calusari. Cazut la pamânt, acesta preia eliberarea bolnavului de suferinta sa, ca si când raul iese din cel suferind si intra in calusar.

Perceput ca o manifestare spectaculoasa a obiceiurilor poporului român, dansul acesta cuprinde sensuri mult mai profunde ce trimit la timpuri stravechi, in care ritualul era investit cu toata puterea de a lupta impotriva maleficului.

sursa

 
Tag-uri
Nu exista tag-uri atasate.  
Evenimente in Urmatoarele 2 saptamani
Stiri
LMMJVSD
Anul anteriorMai 2004 Anul urmator
     
      
 Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie
 
echipa dordeducaPrima pagină | Evenimente | Impresii | Foto | Stiri | Echipa | Parteneriate
Toate materialele de pe aceste pagini sunt scrise de noi pentru placerea cititorilor nostri. Avem totusi niste Conditii de utilizare.
despre noi
publicitate
parteneriate
echipa
contact
Cu scuzele de rigoare, dordeduca.ro e momentan în hibernare; posibil să revenim într-o formă nouă. ¯\_(ツ)_/¯ [Fb / Ig]